Starý časovač schodišťák - teplotní závislost?
Moderátor: Moderátoři
Starý časovač schodišťák - teplotní závislost?
Přišla s tím, že ji teď (listopad 10 st.C) svítí kratší dobu schodiště (42 sekund). Asi nestihne dojít kam došla dříve.
Časovač je elektromechanický s pumpičkovým pístkem v elektromagnetu. Když svislý pístek/ jádro pomalu vyjede, rozpojí kontakty.
Hloubka zasunutí je nastavitelná ozubeným kolečkem v horní části.
Bývá čas vysouvání závislý na teplotě? Možná se v chladu zmenšilo jádro a větší vůle urychlí vysunutí...
Ten válec se dá vyšroubovat, vymázni ho silikonovým mazivem na těsnicí gumy auta (proti přimrznutí).
A pak trpělivost, než trefíš čas vypnutí.
Jestli ale jsou uvnitř už rýhy, moc to nepomůže, ale schodišťový automat SA10 je stále v prodeji.
A je i ve verzi elektronické, ale mechanicky i zapojením kompatibilní SA10E. Ten je na teplotách prakticky nezávislý.
V naší bývalé bytovce jsem se ho asi v roce 2013 snažil marně seřizovat. Je to zdlouhavé a nakonec se to stejně chovalo nepředvídatelně. Seřídil jsem, zadekloval a myslel jsem, že je hotovo. Ale po pár sepnutích se to chovalo jinak.
Nešel spolehlivě nastavit delší čas - je to extrémně citlivé na definovanou netěsnost.
Proti tvému spínači byl náš tehdy relativně nový (výroba 2003). SA10 se dá se koupit i dneska, ale nedoporučuju to. Stojí velké peníze a není jistota, že bude kvalitní.
Po trápení s nastavováním intervalu jsem tam strčil elektronický a byl klid.
Zkus si s tím pohrát a uvidíš. Nový ale kup elektronický.
- jardafiala
A kutilmile - nelituju tě
Musel bych vyrazit vyzkoušet, jak se chová při zasirkování, u písťáku je to jasné - při zasirkování natahuje pokaždé, když sepne kontakt T (horní), tedy výrazně dřív, než by jinak rozpojil kontakt světla. Je-li nastavený na 2 minuty ±25 sekund (pravda, nový zvládá i ±10 s), při zasirkovaném tlačítku natahuje i dvakrát častěji. To mu taky příliš nesvědčí.
Pak se není, co divit, že ten spínač místo třiceti let vydrží jen dva roky, zvlášť, když ta sirka zůstává pod kolíbkou zapomenutá přes noc. Urazit za to pazoury!
To, jestli si dobře pamatuji, na SA10E neplatí. Jednou sepne, posvítí a rozepne, ale počká na rozpojení všech a opětné spojení některého ovládacích tlačítek. Jak tam je sirka, už nerozsvítí.
Ovládací okruh musí vždy napřed rozpojit a pak znovu sepnout. I skalní zasirkovávači si zvykli.
Majitelka má na svůj požadavek právo, náš zákazník, náš pán. Spotřeba ji netrápí, však to stejně zaplatí nájemníci. Ale měla by vědět, že ten automat SA10 za posledních 35 let podražil asi o 1200 % a jednou se nesežene za žádnou cenu.
Jen na okraj: výměnou 27 svítidel 60 W spínaných třemi schodišťovými automaty za LEDková 10 W s pohybovým čidlem klesla fakturovaná částka za elektřinu z roku na rok o 5430 Kč, a to navzdory tomu, že cena za kWh mezitím zase vzrostla.
Ne, není. Vzhledem k poloze světla to pak obvykle nereaguje na někoho, kdo jde z mezipatra dolů, takže jde část cesty napůl potmě. Vzhledem k LED osvětlení mi pro běžný panelák přijde nejjednodušší nastavit na časovači klidně 3 minuty a nechat to být. Dráty už tam jsou a v té ocelové skříni je ani není problém vyměnit.kulikus píše:PIR přímo v tělese svítidla je na schodiště famózní. Jen kolik drátů a vypinačů to v paneláku ušetří.
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
přesně, už si pomalu chystám, jak ne úplně sprostě formulovat e-majl správcovské firmě spolu s majitelským, co pověřil nejaký chocholský 🤐 nasráním tech levnejch sraček s 2×E27 a pírem uprostřed do celýho baráku, včetně toho přímo nad vstupní dveře ve vejšce asi 3,5 metru - zvlášť teď dyž původní velký dveře do baráku ZMIZLY (asi nejaká renovace) a místo toho jsou tam vo půl metru hloubějš narvaný OSBčka a vobyčejný interiérový dveře - ten 🤐 krám dolů pod sebe samozřejmě nemá šanci vidět a klopýtáš teď úplně potmě abys zakopl a rozbil si držku vo první schod, protože ten krám se typicky rozsvítí až na druhým nebo třetímxsc píše:Ne, není. Vzhledem k poloze světla to pak obvykle nereaguje na někoho, kdo jde z mezipatra dolů, takže jde část cesty napůl potmě. Vzhledem k LED osvětlení mi pro běžný panelák přijde nejjednodušší nastavit na časovači klidně 3 minuty a nechat to být. Dráty už tam jsou a v té ocelové skříni je ani není problém vyměnit.kulikus píše:PIR přímo v tělese svítidla je na schodiště famózní. Jen kolik drátů a vypinačů to v paneláku ušetří.
ekár samozřejmě jako obvykle mele hovna, 180° u tady těch levnejch PRCáků leda ve snu