RFT ST 3000 přeladění - narazil jsem A NAKONEC ZVÍTĚZIL

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jardafiala

RFT ST 3000 přeladění - narazil jsem A NAKONEC ZVÍTĚZIL

#1 Příspěvek od jardafiala »

Mám tu podivnou záhadu. Vyměnil jsem kondenzátory, nedělám to poprvé ale tentokrát úplné NIC, tím myslím žádných 10,7MHz na výstupu. Běžně se to chová tak, že po výměně kondenzátorů lze zachytit aspoň nějakou silnou stanici a pak už jenom doladit, no narazil jsem. Takže další pokus - na dalším tuneru (s číslicovou stupnicí) jsem nastavil 108MHz, pak jsem naladil oscilátor v přelaďovaném kusu, ten by teď měl být připraven přijímat 97,3MHz. Pak jsem nastavil digitální tuner na 87,5, jeho oscilátor je tedy na 98,2MHz. Při přiblížení antény k tuneru digitálního přijímače už by mělo být po pokroucení laděním na nastavovaném přístroji na osciloskopu vidět aspoň něco, nevidím NIC! Osciloskop jsem připojoval přes 20pF za F102, na C131, na oba konce R107 a nikde nic. Zkusil jsem odpojit C113 a přivést signál (drát v blízkosti tuneru digitíálního přístoje) přes 5pF na E V102, vypájet C115 a pořád NIC. Teď dotaz - dělám něco úplně špatně, mě napadá už jenom že V102 nezesiluje, je to možné? Jinak nevím co dál... Výměna tuneru je možná ale tohle je VÝZVA! Přece nemůže zvítězit tupá hmota.
Pro úplnost - změřil jsem pracovní body tranzistorů a ty jsou správně podle schematu.
Použitý digitální tuner má klasickou vstupní jednotku laděnou napětím, další tuner, který poslouchám, reaguje na jeho oscilátor tak jak by měl fungovat i ten přelaďovaný.
Přílohy
RFT.jpg
RFT.jpg
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 13 úno 2025, 12:02, celkem upraveno 1 x.
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Co třeba upadlý C116?
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Lukas-Peca »

Asi bych začal připojením 10,7 MHz na V102 a ověřením, že MF zesilovač zesiluje a detekuje.
JirkaZ

#4 Příspěvek od JirkaZ »

No především bych tedy kontinuálně sledoval, zda a kde přesně kmitá oscilátor v tuneru upravovaného přístroje...

Pokud nemáš osciloskop pracující tak vysoko, tak jsou různé další metody. No a např. čítač s MCU a rychlou předděličkou je dnes skoro za pár Kč (tím spíš, kdy si ho postavíš sám).

Podobně bych si i nabastlil testovací VKV generátor, použitelné jsou třeba různé svépomocí vyráběné "štěnice", bude to mít i jakousi FM modulaci. Nebo koupit "FM transmitter", co se používá v autě na přenos nf signálu do autorádia - ty lepší mívají zobrazení frekvence. Na původní účel asi hrůza, ale tady by to posloužilo.

Pak jsou taky různé spektrální analyzátory, SDR přijímače atd., všechno v dostupných cenách. Nemívá to špičkové parametry, ale to tady není potřeba.

Pro mě prostě je měření vždycky na prvním místě. Ono to "nějak" někdy lze udělat i bez něj, ale výsledky bývají tomu úměrné.
Naposledy upravil(a) JirkaZ dne 26 lis 2024, 15:24, celkem upraveno 1 x.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
ok1hga

#5 Příspěvek od ok1hga »

JirkaZ píše:No především bych tedy kontinuálně sledoval, zda a kde přesně kmitá oscilátor v tuneru upravovaného přístroje...
zda to kmitá, by mělo jít zjistit udělanou VF sondou s 2x GA201 a zobrazovat na obyčejném multimetru . . .
JirkaZ

#6 Příspěvek od JirkaZ »

ok1hga: no samozřejmě...ale nezjistí kde. Podobně jde třeba měřit odběr a pak oscilátor donutit k vysazení (dotykem ruky přes kov, zablokováním kapacitou atd.).

Nicméně já bych prostě volil přístup alespoň trochu na úrovni, jak jsem popsal výše. Tím spíš, že tazatel každou chvíli řeší nějaké servisní záležitosti...
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
jardafiala

#7 Příspěvek od jardafiala »

Vzhledem k tomu, že VF se zabývám příležitostně ze zvědavosti nemá smysl pořizovat na to měřicí techniku nemluvě o tom, že bych byl i s ní (a s kuframa) ajncvaj za dveřma, už jen kvůli místu. Oscilátor funguje, to ověřit umím i bez měřicí techniky, cesta až k emitoru V102 je průchozí. Ověřil jsem cestu 10,7 MHz od R107 až za filtr 10,7MHz. Nakonec jsem vymontoval jednotku, propájel spoje které se mi zdály podezřelé ale výsledek je pořád stejný. Když při odpojeném C113 přivedu přes malou kapacitu na E V102 signál tak na výstupu MUSÍ být vidět aspoň náznak mf kmitočtu, pokračování zítra, vyměním V102. FM transmiter do auta mám, použiju ho k dalším pokusům.
lopez

#8 Příspěvek od lopez »

hmmm...RFT ST 3000 (pár kusov) som preladoval aj ja. ale ja som menil len kondy + doladil cievky a šlo to ,lepšie povedané dodnes "ide".
to som ani nič nemeral len kondy.
jardafiala

#9 Příspěvek od jardafiala »

Jo, tak se to normálně dělá a funguje to, nevím proč teď ne.
Zaky

#10 Příspěvek od Zaky »

RTL-SDR jako úplné minimum by se Ti do šuplete v pohodě vešlo, stojí to pakatel a věz, že vidět ten kousek spektra naživo na "vodopádu" je tzv. nebe a dudy :-)
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

Nemáš ve zkratu C129, C130 nebo C132? To stejnosměrně nenaměříš, ale signál neprojde.
Než kterýkoli vypájíš, můžeš taky vzít filtr 10,7 MHz a zkusit vzít signál přímo z kolektoru V102, jestli z filtru něco poleze.
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Na kontrolu se hodí ten jednoduchý gen z AR , který funguje jako smetr i gen a můžeš při přelaďování zjistit , zda kmitá tam co má i naladění vstupního dílu . v podstatě u všech vstupů s cívkami na kostře jsem stříhal na vstupu 2 a osc 1 závit .
ok1hga

#13 Příspěvek od ok1hga »

jardafiala píše: Oscilátor funguje, to ověřit umím i bez měřicí techniky, cesta až k emitoru V102 je průchozí.
jak jsi to zjistil ?
nemůžu se zbavit dojmu, že ti to nekmitá . . .
Přílohy
vf-sonda.jpg
VF sonda k multimetru
VF sonda k multimetru
BOBOBO

#14 Příspěvek od BOBOBO »

Nebo jinde ......
jardafiala

#15 Příspěvek od jardafiala »

Vedle mám FM rádio s digitálním displejem které poslouchám, na tom ověřím funkci oscilátoru tak, že když mám naladěný oscilátor na přijímanou frekvenci rádio ztichne, samozřejmě podle vzdálenosti drátové antény, když ji dám dál tak rádio jen zašumí . Ověřeno od 98 do 108 MHz. No a sáhnutím na C117 ho zatlumím tak že vysadí.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“