Tohle řeším buď kapkou cínu na mínusovém plíšku a nebo vytažením spirálky pérka na plusu. A hlavně očistit od oxidace a koroze a následně ošetřit chemií, třeba WD. Ale Jirka bude mít jiný problém. Jarda ví, kontakty na DPS. Rozhodně bych v tom nehledal nějakou nějakou nadpřirozenou záhadu.ZVUK2000 píše:mi-ro píše:Jo, častá závada i u jiných přístrojů. Jenže Jirka už 2x potvrdil že napětí má i na kontaktech co vedou do hodin.
Tuto "záhadu" jsem také řešil. Stačilo přiložit mírně hrot na minus a začlo to mít kontakt. Takže napětí tam bylo jen při měření
"Mlsný" hodiny Prim
Moderátor: Moderátoři
- tiktak1953
------------------------------
Hile,nič take u Prim nastenych neni.Iba u cinskych.U114 ma krystal 4.194304 nie 32768Kh,to len na okraj.Kontakt staci podlozit,Ing.to ulozenie kontaktov u niektorych puzdrach posrali.
Neviem preco neda obr.toho stroja,aj ked ho nechce rozobrat.Coho sa boji?Bol by som mudrejsi aj ja,vy!Kazde Prim Quartz treba po max.10 rokov urobit komplet opravu tzn.vycistit,olejovat spec.olejom na rotor,(max č1 na naramkove) !!!Po 10 aj skor tie hodinky uz musia byt hlučne,deru sa o 300% rychlejsie ako ciste.Kontakty v plosaku mavaju po par vymien bateriek studene spoje!!!
Urobím hodinársky kurz pre začiatočníkov podľa priania.
- tiktak1953
---------------------------Hill píše:Krucinál, kdyby se mi chtělo Prim otevírat, abych to Jirkovi nafotil -
A ještě něco - Chronotechna používala do budíků, nástěnných hodin a spínacích hodin SPH-Q vesměs obvod MHA1116 nebo U116F s krystalem 4,194304 MHz. Jestli někam nacpali někdy U114 s krystalem 32,768 kHz, nevím.
Hile U116 ma krystal ako U150 a dalsie 32768Khz.nie 4.19434.Podla IO su aj cievky ine!!! V stejnom strojku PRIM v doske byvaju rozne IO s roznymi cievkami a krystalmi.Samoze aj plosaky su podobne ale maličko ine.. IO
U114 ma krystal vzdy 4.194304 Mhz.
- tiktak1953
- hajeklubos
Tak jsem vzal hodiny do dílny a připojil na laborzdroj. No a už je to jasné. Pokud se hodiny připojí na napětí vyšší než 1,58V, tak se nerozeběhnou. Pokud už běží, tak snesou 1,7V (víc jsem nezkoušel) a umřou pod 0,89V.
Takže jasné, Varta Ultra Lithium a nebo Energizer Ultimate Lithium mají 1,64-1,67V, alkalickej Maxell kolem 1,62V. Jen ty Tronic mají kolem 1,54 - 1,56V.
Takže žádnej problém Jezevče mezi židlí a hodinama, žádnej problém s kontaktama ale nějakej elektrickej problém ve strojku.
Jdou a až dojdou, koupím nový. Hodináři kolem už všichni pomřeli a oprava někde kdoví kde by možná stála víc než nový.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Používám několik hřbitovních LED svíček z evy.cz s plápolajícím plamenem.
Baterie Tronic AA z Lidlu mi minulý rok každá vydržela svítit 2 měsíce a půl.
Potom jsem koupil baterie Maxel AA alkalické v plastové krabičce (24 ks), vydržela každá svítit pouze necelých 14 dní!! Možná vadná várka.
Následně baterie Varta alkaline extra (balená po 10 kusech) vydržela každá tři týdny.
Baterie Extol alkalická energy ultra plus vydržela také asi tři týdny.
Takže na Lídlový baterky nedám dopustit. Jak je to možný nevím, ale je to tak. Takže po této zkušenosti jsem opět koupil z Lídlu Tronik (balení 20ks) a mám je tam už měsíc a půl a pořád svítí.
Možná jsou lepší na malé odběry, nevím...
(Svítí neustále na hrobech, nevypínám je)
Tiež to môže byť charakteristikou vybíjania. Či je napätie stále rovnaké a potom náhle klesne, alebo klesá pozvoľna. Nižšie napätie = nižší odber. Ktovie koľko by tam vydržali zinkovo uhlíkové batérie. Pridaním odporu do série by sa životnosť mohla predĺžiť.