"Mlsný" hodiny Prim

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

#31 Příspěvek od mi-ro »

ZVUK2000 píše:
mi-ro píše:Jo, častá závada i u jiných přístrojů. Jenže Jirka už 2x potvrdil že napětí má i na kontaktech co vedou do hodin.

Tuto "záhadu" jsem také řešil. Stačilo přiložit mírně hrot na minus a začlo to mít kontakt. Takže napětí tam bylo jen při měření :D
Tohle řeším buď kapkou cínu na mínusovém plíšku a nebo vytažením spirálky pérka na plusu. A hlavně očistit od oxidace a koroze a následně ošetřit chemií, třeba WD. Ale Jirka bude mít jiný problém. Jarda ví, kontakty na DPS. Rozhodně bych v tom nehledal nějakou nějakou nadpřirozenou záhadu.
..to bude jen ňákej odpůrek
tiktak1953

#32 Příspěvek od tiktak1953 »

[quote="Hill"]Krucinál, kdyby se mi chtělo Prim otevírat, abych to Jirkovi nafotil - ty plíšky jsou na koncích zastřižené do špičky a těmi jsou opřené o plošňák.
------------------------------
Hile,nič take u Prim nastenych neni.Iba u cinskych.U114 ma krystal 4.194304 nie 32768Kh,to len na okraj.Kontakt staci podlozit,Ing.to ulozenie kontaktov u niektorych puzdrach posrali.
Neviem preco neda obr.toho stroja,aj ked ho nechce rozobrat.Coho sa boji?Bol by som mudrejsi aj ja,vy!Kazde Prim Quartz treba po max.10 rokov urobit komplet opravu tzn.vycistit,olejovat spec.olejom na rotor,(max č1 na naramkove) !!!Po 10 aj skor tie hodinky uz musia byt hlučne,deru sa o 300% rychlejsie ako ciste.Kontakty v plosaku mavaju po par vymien bateriek studene spoje!!!
Naposledy upravil(a) tiktak1953 dne 08 pro 2024, 12:59, celkem upraveno 1 x.
Zbieram hlavne nefunkčné náramkové hodinky PRIM,prípadne rôzne opravím.
Urobím hodinársky kurz pre začiatočníkov podľa priania.
tiktak1953

#33 Příspěvek od tiktak1953 »

Hill píše:Krucinál, kdyby se mi chtělo Prim otevírat, abych to Jirkovi nafotil -

A ještě něco - Chronotechna používala do budíků, nástěnných hodin a spínacích hodin SPH-Q vesměs obvod MHA1116 nebo U116F s krystalem 4,194304 MHz. Jestli někam nacpali někdy U114 s krystalem 32,768 kHz, nevím.
---------------------------
Hile U116 ma krystal ako U150 a dalsie 32768Khz.nie 4.19434.Podla IO su aj cievky ine!!! V stejnom strojku PRIM v doske byvaju rozne IO s roznymi cievkami a krystalmi.Samoze aj plosaky su podobne ale maličko ine.. IO
U114 ma krystal vzdy 4.194304 Mhz.
ZVUK2000

#34 Příspěvek od ZVUK2000 »

Co byl za strojek v talířových nástěnných hodinách Klenoty, kde byly jen dva KC149, odpor, keramika a elyt ?
xsc

#35 Příspěvek od xsc »

Nebyla tam elektromechanika? Tedy nepokoj rozkmitávaný cívkou?
tiktak1953

#36 Příspěvek od tiktak1953 »

Prim kaliber 10.Ma zotrvacku a je to elektrodinamicky pohon zotrvacky.Keby nieco poslem vam zadara co potrebujete okrem TZV.podavacieho kola ktore posuva palec na zotrvacke!Takze poslem aj plastovy dekel,aj blok zadara.treba menit vyschle kondiky.Vyvody cievky mavaju studene spoje.
hajeklubos

#37 Příspěvek od hajeklubos »

Jirko jak se chová strojek na připojení cizího U (třeba z monočlánku) dráty přímo na DPS?
Zkoušel jsi to?
Luboš
Celeron

#38 Příspěvek od Celeron »

Rozpoutal jsem koukám flamewar.
Tak jsem vzal hodiny do dílny a připojil na laborzdroj. No a už je to jasné. Pokud se hodiny připojí na napětí vyšší než 1,58V, tak se nerozeběhnou. Pokud už běží, tak snesou 1,7V (víc jsem nezkoušel) a umřou pod 0,89V.
Takže jasné, Varta Ultra Lithium a nebo Energizer Ultimate Lithium mají 1,64-1,67V, alkalickej Maxell kolem 1,62V. Jen ty Tronic mají kolem 1,54 - 1,56V.
Takže žádnej problém Jezevče mezi židlí a hodinama, žádnej problém s kontaktama ale nějakej elektrickej problém ve strojku.
Jdou a až dojdou, koupím nový. Hodináři kolem už všichni pomřeli a oprava někde kdoví kde by možná stála víc než nový.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Milan_F

#39 Příspěvek od Milan_F »

mi-ro píše: ošetřit chemií, třeba WD
Ve kterým je kyselina fosforečná... :roll:
PotPalo

#40 Příspěvek od PotPalo »

Celeron píše: Pokud se hodiny připojí na napětí vyšší než 1,58V, tak se nerozeběhnou.
Vždyť jsem to říkal.... :wink:
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
LADER

#41 Příspěvek od LADER »

No já mám zase tuto zkušenost.
Používám několik hřbitovních LED svíček z evy.cz s plápolajícím plamenem.
Baterie Tronic AA z Lidlu mi minulý rok každá vydržela svítit 2 měsíce a půl.
Potom jsem koupil baterie Maxel AA alkalické v plastové krabičce (24 ks), vydržela každá svítit pouze necelých 14 dní!! Možná vadná várka.
Následně baterie Varta alkaline extra (balená po 10 kusech) vydržela každá tři týdny.
Baterie Extol alkalická energy ultra plus vydržela také asi tři týdny.
Takže na Lídlový baterky nedám dopustit. Jak je to možný nevím, ale je to tak. Takže po této zkušenosti jsem opět koupil z Lídlu Tronik (balení 20ks) a mám je tam už měsíc a půl a pořád svítí.
Možná jsou lepší na malé odběry, nevím...

(Svítí neustále na hrobech, nevypínám je)
Ubuntu 24.04.4 LTS, LibreOffice Verze: 25.8.4.2, wxMaxima 24.02.1, Maxima 5.49.0 (SBCL)
LADER

#42 Příspěvek od LADER »

Ještě mě napadlo, ty LED nemají asi předřadný odpor. A pokud baterky Tronic mají nižší napětí než ostatní, tak se nevybíjí tak rychle. Ale já je neměřil.
Ubuntu 24.04.4 LTS, LibreOffice Verze: 25.8.4.2, wxMaxima 24.02.1, Maxima 5.49.0 (SBCL)
PotPalo

#43 Příspěvek od PotPalo »

To bude ich vnútorným odporom. Kapacita môže byť pritom rovnaká, ale väčší odpor znamená že sa z nich berie menej. Pritom na svietivosti je to sotva vidieť.

Tiež to môže byť charakteristikou vybíjania. Či je napätie stále rovnaké a potom náhle klesne, alebo klesá pozvoľna. Nižšie napätie = nižší odber. Ktovie koľko by tam vydržali zinkovo uhlíkové batérie. Pridaním odporu do série by sa životnosť mohla predĺžiť.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
mi-ro

#44 Příspěvek od mi-ro »

Milan_F píše:
mi-ro píše: ošetřit chemií, třeba WD
Ve kterým je kyselina fosforečná... :roll:
.. a na to jsi přišel jak? Prosím nějaké věrohodné info. Podle specifikace DenBraven má WD40 dielektrickou pevnost 4800V/mm. A to by asi kyselina neuměla.
..to bude jen ňákej odpůrek
workhard
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od workhard »

Celeron píše:Tak jsem vzal hodiny do dílny a připojil na laborzdroj.
To jsi měl udělat, než jsi tu začal vypisovat, zbytečné téma na 3 stránky :roll:
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“