Vada/funkce ochrany Li-Ion baterií

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
DukeNuke

#31 Příspěvek od DukeNuke »

A kolik dává ten zdroj? Napadá mě, že jestli dává vyšší napětí, než by měl, pak ta ochrana baterie odpojí. Pak by možná stačilo dát do cesty diodu, kdyby to bylo moc, tak šotku. Tím by se celkové napětí snížilo a k tomu odpojení by nedošlo. On tam často bývá jen kondík a odpor a tam to jde celkem blbě nastavit.
Přílohy
LEDsv.png
LEDsv.png
createman

#32 Příspěvek od createman »

Děkuji za příspěvky všem, co se týká posledních odpovědí, pravda je u každého kousek. Je to osvětlení v naše baráku, což lze považovat za společné prostory a mělo by tam to světlo fungovat automaticky bez přispění kohokoliv. Na druhou stranu, pokud to budu nabíjet třeba jednou ročně, problém mi to nedělá a ušetří se asi 12k.
Ještě zkusím jiné ochranné moduly od jiného výrobce (rozuměj jiný ochranný itegráč), pak zkusím jiný pack od nějakého solidního výrobce a pak fintu s diodou bez ochrany a budu sledovat, za jak dlouho padne napětí na hranici 2,6V.

Děkuji všem za rady a držte palce : D

Ať se daří!
createman

#33 Příspěvek od createman »

DukeNuke píše:A kolik dává ten zdroj? Napadá mě, že jestli dává vyšší napětí, než by měl, pak ta ochrana baterie odpojí. Pak by možná stačilo dát do cesty diodu, kdyby to bylo moc, tak šotku. Tím by se celkové napětí snížilo a k tomu odpojení by nedošlo. On tam často bývá jen kondík a odpor a tam to jde celkem blbě nastavit.
Je pravda, že jsem to nezměřil, protože …
…světlo ve výšce 3m, na štaflích, držet se, držet měřák a čekat až světlo zhasne, páč to dobíjí jen při "stand-by" režimu a má to pohybové čidlo. Takže nejdříve dostanu čočku od 15W LEDek pak to zhasne a já nevidící hledám svorky baterie hrotama voltmetru v nehybném stavu, abych to zase nerozsvítil nebo si ještě neštrejchnul o fázi. To už je trochu na Dárvina.

Demontovat to nemohu, jelikož v tomto ročním období je světlo na chodbě třeba stále.
Valdano

#34 Příspěvek od Valdano »

createman píše:Je to osvětlení v naše baráku, což lze považovat za společné prostory...
V některých bytových domech se to často řeší podobnými způsoby. Myšleno po "kuťácku" bez extra ohledu na předpisy. Takže to není nic zas tak neobvyklého. :wink:

Tak ať se daří.

Obrázek
createman

#35 Příspěvek od createman »

DukeNuke píše:A kolik dává ten zdroj? Napadá mě, že jestli dává vyšší napětí, než by měl, pak ta ochrana baterie odpojí.
Teď jsem dělal takový test...
Vypnul jsem jistič světel a připojil batrii bez hlaního napájení/dobíjení baterie. Staly se dva případy:

1) Baterie se ihned odpojila, asi pro nadměrný proud tekoucí do kondenzátoru napájení LED modulu (prostě to jen bliklo)

2) Světlo svítilo asi tři minuty a pak také zhaslo.

To mě řeknete, co je v tomhle za čerta :twisted:
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“