Pracovni legislativa.
Moderátor: Moderátoři
Pracovni legislativa.
Nevím, kam to jinak napasovat, ale jak je to teď s ukončováním pracovního poměru?
Rozdíl mezi snížením (vyhozením) pro nadbytečnost, nebo když jdu na dohodu.
Hlavně s podporou na pracáku.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Naopak dohoda (jak již název napovídá) je dvojstranný akt a ty jako zaměstnanec na zrušení pracovního poměru dohodou nemusíš přistoupit.
Hodně jsem to zjednodušil, ale je to takto.
Stran podpory nechť pomůže odkaz od Jezevce.
Mimochodem, dohoda není smlouva.Vše je závislé na tom, co se do dohody napíše. Aby měl zaměstnanec nárok na podporu v plné výši, tj. 65 % z průměrného měsíčního výdělku, musí být v dohodě uvedeno, že byl pracovní poměr rozvázán např. z důvodu reorganizace podniku, pracovního úrazu, nemoci z povolání apod. Uvedení důvodu je stěžejní nejen pro získání podpory, ale i při nároku na odstupné.
Pokud by pak v dohodě závažné důvody uvedeny nebyly, uchazeč o zaměstnání na úřadu práce má nárok na podporu v nezaměstnanosti ve snížené sazbě, tj. na 45 %.
Těch vstupních podmínek uvádíš hodně málo na to, abys dostal jednoznačnou odpověď.
Orientační kalkulačka podpory v nezaměstnanosti 2025Od 1.1.2024 mohou osoby, kterým bylo vyplaceno odstupné, pobírat podporu v nezaměstnanosti ihned po ukončení zaměstnání. Zároveň končí možnost žádat ÚP o kompenzaci v případě, že zaměstnavatel odstupné nevyplatil.
Zkušenost z devadesátek za Klause: žadateli s podprůměrným platem mohlo být jedno, jestli podporu dostal, protože byla většinou nižší, než sociálka. Pobíral podporu a sociální dávky v různém poměru, nebo pouze dávky.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
V té kalkulačce níže vybere možnost skončení poměru na dobu určitou.Olchor píše:Moje dcera má zaměstnání na dobu určitou - 4 roky jako zástup za mateřskou.
Od nového roku končí. Z toho článku mi není úplně jasné, s jakou výší podpory může na pracáku počítat?