Blikající LED 20W E27 Tforce Philips

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Blikající LED 20W E27 Tforce Philips

#1 Příspěvek od Celeron »

Před dvěma dny mi začala asi po dvou letech provozu nepravidelně blikat 20W LED E27 Tforce Philips. No a dnes doblikala a svítí jen velice slabě. Je v světle typu uzavřená skleněná koule průměru cca 25 cm, takže asi dost v teple.
Setkal jste se s tím někdo? Jestli má cenu se s tím matlat. Počítám, že LED čipy budou asi funkční a že něco kleklo v elektronice. Nová Filipeska stojí skoro 3 stovky, pokud by to byla nějaká 4-8W tak se s tím nebudu vůbec zabejvat.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Jodr

#2 Příspěvek od Jodr »

Nj, vlastnost LED svítidel. Alespoň se rozloučí blikáním. Podobná mám ve stropě v garáži. Taky se rozloučí a pak zhasnou. Zatím stačilo najít diodu s černým flíčkem, přemostit a jede se dál… 🤓
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Jenže mě po tom doblikání svítí dál, ale jen slabě. Takže Led čipy budou asi v cajku.
Jirka

rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

To je tiez bezna vlastnost. Cip sa uplne neprerusi, ale nejaky maly prud stale tecie.
ondraN

#5 Příspěvek od ondraN »

Jo taky jsem se s tím setkal, stačilo jen najít tu vadnou ledku a přemostit. A taky blikala a pak už jen slabě svítila.
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

Taky tipuju na přerušený čip. A ten následně relativně vysokým napětím prohoří. Což je jednak vidět jako černou tečku a zuhelnatělý propal nějak vede a ostatní led v sérii trochu svítí. Vadnou led bych proklemoval na měnící bych zvětšil o polovinu hodnotu proudového bočníku.
..to bude jen ňákej odpůrek
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Hmm, zajímavý. Zatím u každý LEDky pokud bouchnul čip, zbytek ani nemrkl. Zítra ji zkusím kuchnout. Doufám, že ty Tforsy s válcovou baňkou jsou dělaný stejně jako obyčejný LED do 8W.
Jirka

jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jezevec »

Asi to byl kvalitní výrobek, když to LED světlo vydrželo dva roky v uzavřeném svítidle.
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Usporka tam vydrzi aj 10 rokov.
Jodr

#10 Příspěvek od Jodr »

Jj, máme úsporky co jsme se nastěhovali do nového před sedmnácti lety, no jak která… 🤓
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
JirkaZ

#11 Příspěvek od JirkaZ »

No prostě zásada LED (ale i jakékoliv další polovodičové prvky a nejen ty) chladit, chladit a chladit je v případě "žárovky" E27 (a jiných) nedodržena a je otázka, zda by to vzhledem k mechanické koncepci vůbec nějak šlo.

Přičemž platí např. toto a zjednodušeně lze říct, že na každých 10 ℃ vzrůstu teploty se životnost zkracuje na polovinu.

Dále pochopitelně pro výrobce je dlouhá životnost naprosto nežádoucí a na straně spotřebitele (uživatele) to řeší málokdo (čest výjimkám).
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Tak mám do toho horního Al klobouku, co zahnutým rantlem drží a středí skleněnou kouli svítidla udělat pár děr na odvětrání? Nojo, ale dole žádný díry do skleněný koule na nasávání chladnýho vzduchu neudělám a tak to asi moc chladit nebude. :oops:
Jirka

mi-ro

#13 Příspěvek od mi-ro »

Na tohle mám jiný názor. Když už mám 15W LED žárovku, po demontáži snížím celkový proud na 2/3 nebo na polovinu a udělám z ní 6-10W. Na svit to má skoro nepozorovatelný dopad. Zato životnost a spolehlivost se zvýší o řád.
..to bude jen ňákej odpůrek
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

rnbw píše:Usporka tam vydrzi aj 10 rokov.
Však tam taky před tou LEDkou byla a vydržela minimálně 8-10 let. Neumřela na trubku ale seklo se trafo měniče. Jinou elektroniku na úsporku odpovídající 100W žárovce bohužel nemám a v SD u nás vše hlídaj "pod nabitou zbraní".
Jirka

PavelFF

#15 Příspěvek od PavelFF »

Myslím, že maximální rozumný příkon u LED žárovek E27 je tak 12W a u E14 max. tak 6W. To je jakžtakž příkon, který se ještě dá uchladit a součástky to vydrží i o dost déle, než je záruční doba 2 roky.

Vyšší příkony jsou při dnešním stavu techniky a rozměrech žárovek už moc velké a součástky se uhřejí mnohem dřív.

Nekupuju silnější watáže a zatím mám dobré zkušenosti. Protože jsem byl zpočátku nedůvěřivý k této technologii, pro každou žárovku si dodnes schovávám paragon a krabičku pro případ reklamace. Ještě se mi nestalo, že by některá odešla v záruce. Obvykle tak po 5letech i víc.

V tomto případě byla žárovka 20W inženýry navržena optimálně(pro výrobce a prodejce) - odešla těsně po záruce. :)
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“