Výměna žárovek v digestoři

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
honza789

Výměna žárovek v digestoři

#1 Příspěvek od honza789 »

Mám digestoř se 4 bodovými světly, ve kterých byly halogenové žárovky s paticí G4 (20W) na 12 V. Rozhodl jsem se je nahradit LED žárovkami na 12V (5W), problém je však v tom, že LED žárovky po zapnutí jen krátce bliknou a pak již nesvítí. Když místo jedné z LED žárovek připojím původní halogenovou žárovku, tak svítí všechny 4 žárovky, tzn. 3x LED žárovka a 1x halogenová.
Domnívám se, že je problém ve spínači osvětlení, protože tento není mechanický, ale elektronický, a napadlo mě, jestli to třeba není tím, že spotřeba LED žárovek je najednou minimální a součástka, která osvětlení spíná to vyhodnotí tak, že je obvod bez žárovek a proto se zase vypne.
Poradíte mi prosím, jak problém vyřešit, abych zachoval minimální spotřebu?

Děkuji, Honza.
samec

#2 Příspěvek od samec »

Do digestora patria klasické žiarovky. Pozri sa, ako vyzerá surové mäso pod halogénou a pod LEDkou. Pri varení spotrebuješ 100x viac energie. To chceš kôli jednej stotine variť naslepo?
pocitujlasku

#3 Příspěvek od pocitujlasku »

samec: ja mam v digestore ledky "neutral white" a nemam problem. A klesnut zo spotreby 70W na nejakych 6W + to, ze ziarovky som menil takmer kazde 2 mesiace a ledky uz takmer rok bez vymeny to je len bonus.

honza789: Ano, je to problem, ze ledky maju nizky odber a preto zdroj vypina. Riesenie je bud nechat tam tu jednu halogenku, alebo skusit vymenit zdroj, alebo vystup zatazit odporom - to je ale krajna moznost, zbytocne to bude kurit.
No vidis, a tak si sa bal
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Tady zůstává otázka, jak že to je řešené napájení těch světel. Jestli jim vadí usměrňovač v LEDkách, netuším, ale vyloučit to nemůžu.
Chabou náplastí na rozervané srdce Ti může být info, že existuje víc zařízení, která vyžadují odporovou zátěž, jinak nefungují (například dvoudrátové pohybové IR spínače od ABB, digestoře a další).
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Ano,i digestoře jsou "SMART" s možností regulace svitu ap. Tyto jednotky řídí svit pomocí triaku. A ten se nemá rád s LED žárovkama, které mají proudové omezení kapacitou.
..to bude jen ňákej odpůrek
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Niektore digestory maju nezmyselne spinanie ziaroviek cez triak. Niekomu som ho menil - ziarovka sa spalila a triak odisiel.

Takze bud vymenit triak alebo to upravit na rele ci mechanicky vypinac.
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Když už je řeč o digestořích: svého času jsem sháněl pasivní digestoř, ale nesehnal. Tak, jako tak, bych ve stoupačce asi jediný, kdo má digestoř bez vlastního ventilátoru.
Jenomže žádná zpětná klapka netěsní dokonale, důsledkem je, že zplodiny od sporáku si v létě cpou sousedi navzájem do bytů. V zimě ne, to má stoupačka přirozený tah a nějak to odejde, jen v hicech se to tlačí zpět. Přitom stačí jednou dvakrát sepnout na dvě minuty centrální odtah a je po problému.
Řešili jste někdo už automatické spínání centrálního odtahu stoupačky při zapnutí kteréhokoli ventilátoru v digestoři? V tom stoupacím potrubí přece v takovém případě stoupne tlak. Jenže ten rozdíl tlaků mezi vnitřkem a vnějškem potrubí se tam mění i s otevřením a zavřením většiny dveří a oken v bytě, a takové spínání je třeba vyloučit.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

U nas do novsich panelakov uz centralny ventilator vobec nedavali. Vetracie sachty su dve - jedna pre kuchynu, druha pre kupelnu a zachod. Digestor s ventilatorom, kupelna aj zachod ma ventilator tiez.

Na niektorych domoch som videl na streche rotacne ventilacne hlavice. Ked fuka vietor, tak to vytvara tah aj bez ventilatora.
Ivan_01

#9 Příspěvek od Ivan_01 »

máš tam balast pre halogény a ten potrebuje nominálnu záťaž. Ak vymeníš žiarovky za LEDky, potrebuješ vymeniť aj zdroj za 12V určený pre LED. Otázka je, ako dlho takýto zdroj v digestore vydrží (teplo, mastnota) a či úspora za energiu sa "nerozpustí" v cene výmeny zdroja každý rok.
alj

#10 Příspěvek od alj »

Máš tam určitě jako zdroj měnič, který má udanou minimální zátěž.
Stejný problém mám nad zrcadlem v koupelně. Původně 3x zrcadlové halogenky 20W. Výměna za led 3x 3,5w nefungovala. Pak jsem na zdroji našel na štítku, že minimální zátěž je 20W. Nechal jsem 1x halogenku +2x led. Už to tak mám bez problému asi 2 roky. Rozdíl ve světle mezi halogenkou a led není skoro vidět.
pocitujlasku

#11 Příspěvek od pocitujlasku »

Ivan_01: ked kupis ten uzatvoreny zdroj pre led svetla, tak tomu nevadi ani mastnota, ani trochu vyssia teplota.
No vidis, a tak si sa bal
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Nejako som prehliadol, ze su ziarovky na 12V.
Pri vymene zdroje ja otazne, ako sa to spina. Ci primar cez triak alebo nejako inak.
samec

#13 Příspěvek od samec »

pocitujlasku píše:ja mam v digestore ledky "neutral white" a nemam problem.
Tak asi varíš len ovsenú kašu a netušíš, ako vyzerá mäso.
pocitujlasku píše:klesnut zo spotreby 70W na nejakych 6W
Nie, ty si klesol zo spotreby cca 1570W na 1506W.
Dekker

#14 Příspěvek od Dekker »

To Hill: jak psal rnbw tak už se používají samotahy v podobě takových ventilátorů které i při minimálním tahu se roztočí a zvednou tak tah v celé stoupačce, ale samozřejmě, že ani todle není spásné a ne vždy to funguje dobře (osobní zkušenost kdy kuřák v patře pod náma nám smrděl skrze digestoř do kuchyně).

Já jsme docela koukal na odsávání co nám naisntalovali do koupelny a kuchyně, jsou tam lamely a trvá tak 15 vteřin běhu ventilátoru než se začnou vůbec otevírat. by mě zajímalo jak je to dělané
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

Ventilatory s tymito lamelami su dost drahe. Otvara sa to voskovym motorom - chvilu trva, kym sa nahreje: https://en.wikipedia.org/wiki/Wax_motor
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“