S:OMRON M4 tonometr-návod

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hape
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Hape »

Nedávno jsem si kupoval tonometr Omron M7 Intelli... a na tom e-šopu měli i Gáliový teploměr, tak jsem jeden ze zvědavosti vzal. Vypadá úplně stejně jako rtuťový teploměr a i stejně se s ním měří. Třeba se dnes Gálium používá místo rtuti i v lékařských tonometrech.
rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

Existuju manualne bezortutove tlakomery s LCD - pracuje sa s nimi rovnako ako s ortutovymi.
EKKAR

#18 Příspěvek od EKKAR »

Hape píše:Nedávno jsem si kupoval tonometr Omron M7 Intelli... a na tom e-šopu měli i Gáliový teploměr, tak jsem jeden ze zvědavosti vzal. Vypadá úplně stejně jako rtuťový teploměr a i stejně se s ním měří. Třeba se dnes Gálium používá místo rtuti i v lékařských tonometrech.
Podívej se nejdřív třeba na Wiki, jakou má gallium teplotu tání a možná ti docvakne, jakou pitomost jsi napsal.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
JirkaZ

#19 Příspěvek od JirkaZ »

Ono to není čisté gallium, ale slitina (třeba galinstan). Holt zase ty detaily...
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
EKKAR

#20 Příspěvek od EKKAR »

Pro měření tělesný teploty lidskýho těla žádný slitiny netřeba - čistý galium stačí - má teplotu tání dva a půl zpíčichlupu pod 30°C, takže při měření teplot v rozmezí 34°- 40°C je ve vhodný = kapalný fázi. Ovšem nedokážu si s ním představit stejně jednoduchej měřič krevního tlaku = bez zdroje dodatečný energie jako pro rtuť, protože tam by do vejšky vytlačenýho sloupce kapaliny kecala i její tepelná dilatace vynucená právě ohřevem na teplotu, kdy bude ve vhodný fázi - a muset čekat, než se galiová slitina natopí a stabilizuje se její teplota pro dostatečně přesný měření, to je zas zhovadilost hodná leda tak Brusele ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
BOBOBO

#21 Příspěvek od BOBOBO »

Když koupíš pořádný M300 ....
Hape
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Hape »

EKKAR píše:Pro měření tělesný teploty lidskýho těla žádný slitiny netřeba - čistý galium stačí -...
Já podle tebe píšu blbosti a sám je pak napíšeš taky. Jak bys takový teploměr před měřením sklepával?
EKKAR

#23 Příspěvek od EKKAR »

Jednoduše - musel bys ho sklepat PO UDĚLANÝM MĚŘENÍ = jako určitou přípravu na měření další. Anebo prostě ohřát třeba i jen v dlani, sklepnout - a pak teprve měřit. O přesnej postup ale vůbec nejde, já chtěl naznačit, že gallium se dá použít pro měření teplot v rozsahu běžný "provozní teploty" lidskýho těla, protože v něm je kapalný - ale už nejde použít pro měření tlaku v systému, kde jako měrný médium má teplotu tzv. "pokojovou" = kolem 20-25°C, kdy je prostě ještě v pevný fázi, stejně jako třeba v polárních oblastech nelze k měření venkovní teploty používat teploměr rtuťovej - bo rtuť tuhne už při nějakejch -40°C a třeba v Antarktidě jsou poměrně běžný teploty hloub pod nulou, takže tam se holt chcačky nechcačky musí měřit teploměrama na bázi špiritusu (obarvenýho). Konkrétní konstrukční provedení a způsob provedení měrnýho procesu pomocí gallia jsem pitvat nehodlal ...
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“