Šikovný .. nadšenec
Moderátor: Moderátoři
Šikovný .. nadšenec
- jardafiala
- pocitujlasku
BTW: To se prezentuje jako nevýhoda elektromobilů (tam asi toho odpadového tepla tolik není a když řidič chce zatopit, musí zapnout topení co bere energii z baterek a tím snižuje dojezd).
Podívej se sem, je to nápad starej jako svět:pocitujlasku píše:akoze myslienka dobra, minery napajam solarom a mam z toho nejake tie *coiny + teplo, ktorym vykurujem. Ale stale je tu otazka, ci sa mi to cele oplati. ked pise, ze solar stal cez milion + udrzba nieco stoji... To sa mi viac pozdavalo riesenie, ktore som kedysi davno, najaky typek mal motor zo skodovky, ktory bol napojeny na agregat a vyrabal mu elektrinu. a zaroven to mal napojene na radiatory, takze mu to vykurovalo par miestnosti. Benzin v tej dobe bol lacny.
https://www.tedom.com/cs/kategorie/koge ... -jednotky/ , řada "MICRO" se stavěla na základě motoru z favorita, tipuju, že teď už v tom budou mít nějakej pokročilejší koncernovej motor ...
A kutilmile - nelituju tě
- pocitujlasku
Udržovat to v chodu je docela drahý, každou chvíli se mění olej, ty motory i když jedou v optimálním režimu taky nevydrží věčně. Naznačil něco, že kdyby to mělo běžet na plyn od dodavatele a né na jejich, tak by to zas tak žádnej horentní zisk nepřinášelo. Ono když se započítá vše kolem jarní přípravy na polích, tedy nafta, osivo, mzdy, amortizace technologie a polních mašin, pojištění ourody a pak sklizeň a navážení reaktorů, pak jejich vyprazdňování, vyvážení a zaorávání sajrajtu s náklady jako na jaře taky žádnej supervýdělečnej podnik není.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- kevin_mitnick
Dva kamaradi maji na svych chalupach. Jeden ma starou dizlovou elektrocentralu a provozuje ji na olej z gastroprovozoven co vlastni nekdo z pribuzenstva, druhy ma motor z nejaky Schade na plyn a ma k tomu balonarske lahve se stavoznakem co se smi plnit na pumpach LPG. Z teplem z chlazeni oba topi bojlery...pocitujlasku píše:akoze myslienka dobra, minery napajam solarom a mam z toho nejake tie *coiny + teplo, ktorym vykurujem. Ale stale je tu otazka, ci sa mi to cele oplati. ked pise, ze solar stal cez milion + udrzba nieco stoji... To sa mi viac pozdavalo riesenie, ktore som kedysi davno, najaky typek mal motor zo skodovky, ktory bol napojeny na agregat a vyrabal mu elektrinu. a zaroven to mal napojene na radiatory, takze mu to vykurovalo par miestnosti. Benzin v tej dobe bol lacny.
Bioplyn by se taky měl dělat z odpadu, kterej je "zadarmo", respektive je za jeho likvidaci jeho producentama ještě placeno = nejrůznější bioodpady z potravinářskejch výrob, z restaurací, piliny a kůra z dřevozpracování, filtrát z ČOVek. Cpát do bioplynovýho reatoru k tomu účelu speciálně pěstovanou biomasu neřkuli ještě navíc extra vypěstovaný vobilí nebo brambory je zvěrstvo nejhrubšího kalibru, srovnatelný snad jen s Bruselí nařízeným mícháním babišsraček do poctivýho minerálního paliva - nejen že na finální produkci litru babišsraček je potřeba v rámci pěstování "surovin" spálit dva litry energeticky srovnatelnýho paliva, ale ještě zhoršuje provozní vlastnosti pohonnejch soustav a ohrožuje jejich životnost. A ubírá to zemědělskou půdu vhodnou k produkci potravin v rámci potravinový soběstačnosti. Na to by měl €urochujstán dávat dotace, ne na nesmysly typu "biomasa na bioplyn" nebo "obilí & řepka na babišsračky". Ovšem z Brusele spíš dostanete jako zemědělec dotaci na to, že neosejete X hektarů vůbec ...Celeron píše:Ve vedlejší obci, Králíky, mají asi 25 let bioplynku na plyn z vlastních reaktorů, kam cpou kdeco, co se zrovna urodí na polích. Kámoš tam dělá technika údržby. Tahal jsem z něj rozumy, co a jak. Jedou hlavně spalovákama do prodeje elektriky, přebytky tepla berou na topení v baráku a hlavně v reaktorech.
Udržovat to v chodu je docela drahý, každou chvíli se mění olej, ty motory i když jedou v optimálním režimu taky nevydrží věčně. Naznačil něco, že kdyby to mělo běžet na plyn od dodavatele a né na jejich, tak by to zas tak žádnej horentní zisk nepřinášelo. Ono když se započítá vše kolem jarní přípravy na polích, tedy nafta, osivo, mzdy, amortizace technologie a polních mašin, pojištění ourody a pak sklizeň a navážení reaktorů, pak jejich vyprazdňování, vyvážení a zaorávání sajrajtu s náklady jako na jaře taky žádnej supervýdělečnej podnik není.