Šikovný .. nadšenec

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
TAKJAN

Šikovný .. nadšenec

#1 Příspěvek od TAKJAN »

Netušil jsem, že výpočetní techniku lze takhle utopit. I když do oleje. (Video) https://www.drevostavitel.cz/clanek/vytapeni-zadarmo
workhard
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od workhard »

Jde to, už jsem viděl datacentrum plovoucí v jakémsi farmaceutickém oleji.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Přečetl jsem sotva polovinu. Dál nemá smysl. Buď někdo na něčem jede nebo si dělá p.del.
..to bude jen ňákej odpůrek
JiriTom

#4 Příspěvek od JiriTom »

Došel jsem až k meditační pyramidě... :)
Význam slova dezolát: Člověk náchylný k podlehnutí konspiračním teoriím, šířící dezinformace, nepátrající po pravdě a souvislostech, následující stádo. Dezolát má ve všem jasno, nikdy nepochybuje...
jardafiala

#5 Příspěvek od jardafiala »

Někde jsem to četl, autorem je ženská a někdo si z ní dělal ).( .
MiraSt

#6 Příspěvek od MiraSt »

Nečet jsem to celé, ale nemyslím si, že je to pr..del. Olej je izolant a pokud něco chemicky nenaruší tak proč ne..? Trafa jsou běžně v oleji. V trafooleji.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jezevec »

Tady nejde o elektroniku v oleji, ale o porovnání nákladů a výnosů.
pocitujlasku

#8 Příspěvek od pocitujlasku »

akoze myslienka dobra, minery napajam solarom a mam z toho nejake tie *coiny + teplo, ktorym vykurujem. Ale stale je tu otazka, ci sa mi to cele oplati. ked pise, ze solar stal cez milion + udrzba nieco stoji... To sa mi viac pozdavalo riesenie, ktore som kedysi davno, najaky typek mal motor zo skodovky, ktory bol napojeny na agregat a vyrabal mu elektrinu. a zaroven to mal napojene na radiatory, takze mu to vykurovalo par miestnosti. Benzin v tej dobe bol lacny.
No vidis, a tak si sa bal
Yarda1

#9 Příspěvek od Yarda1 »

Článek v tom odkazu jsem letmo přelétl, IMHO se využívá odpadové teplo co produkuje elektronika. Na stejném principu se topí v autech se spalovacími motory, kde by teplo co motor produkuje jinak šlo nevyužité do vzduchu.
BTW: To se prezentuje jako nevýhoda elektromobilů (tam asi toho odpadového tepla tolik není a když řidič chce zatopit, musí zapnout topení co bere energii z baterek a tím snižuje dojezd).
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

pocitujlasku píše:akoze myslienka dobra, minery napajam solarom a mam z toho nejake tie *coiny + teplo, ktorym vykurujem. Ale stale je tu otazka, ci sa mi to cele oplati. ked pise, ze solar stal cez milion + udrzba nieco stoji... To sa mi viac pozdavalo riesenie, ktore som kedysi davno, najaky typek mal motor zo skodovky, ktory bol napojeny na agregat a vyrabal mu elektrinu. a zaroven to mal napojene na radiatory, takze mu to vykurovalo par miestnosti. Benzin v tej dobe bol lacny.
Podívej se sem, je to nápad starej jako svět:
https://www.tedom.com/cs/kategorie/koge ... -jednotky/ , řada "MICRO" se stavěla na základě motoru z favorita, tipuju, že teď už v tom budou mít nějakej pokročilejší koncernovej motor ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
pocitujlasku

#11 Příspěvek od pocitujlasku »

ekkar: ta reportaz, ktoru som videl, to bol zaciatok 90tych rokov. Je mi jasne, ze taky napad mali ludia odkedy su motory, ale neboli s tym v tv.
No vidis, a tak si sa bal
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Však začínali ještě v "osmdesátkách" s motorama ze šáde a podíleli se i na vývoji zážehový varianty liazáckejch motorů pro městský busy, určený pro spalování LPG nebo CNG. Byli to chlapi, co původně makali pro LIAZ, když dostal tehdá vládní úkol snížit emise síry z motorový nafty v městský dopravě. Výsledek vývoje byla jiná dělená hlava pro původní jedenáct a půl-litr s menším kompresním poměrem a kompletní úprava přípravy směsi a instalace jiskřivejch svíček s rozdělovačem. Motoy se startovaly přímo na plyn, neměly přepínání benzín/plyn jako přestavbový sady, plynnou fázi LPG pro start zajišťoval elektrikou vyhřívanej reduktor. Po ohřátí motoru se potřebný odparný teplo získávalo z chlazení motoru. CNG měl jen dohřejvání tlakovejch lahví. Měli víc výkonovejch variant, nejmenší byly s motorem ze šáde a potom z fáčka, větší měly motor z avie nebo ze zetora, největší byly 6-válce LIAZ. Měli zpracovanou techniku pro spalování jak LPG a CNG, tak i bioplynu, dřevoplynu a dalších i odpadních hořlavejch plynů, všecko napůl na koleně, tehdá ještě žádný €uronormy na exhalace neplatily, měřilo se akorát CO a CO₂ a obsah síry podle EHK norem. Měli o tom docela výživnej několikastránkovej článek ve Světě Motorů, psalo se tam o těch plynovejch variantách jako o velkým návratu do budoucnosti - návrat proto, že původní Lenoirovy a Ottovy motory byly taky plynový a za WW II se v celý Evropě v civilní sféře jezdilo na dřevoplyn nebo svítiplyn (benzín zabral wehrmacht) a počítalo se s tím jako s vhodným nesirnatým palivem do budoucnosti - síra, SO₂ vzniklej jejím spálením a z něj pak okyselený deště byly daleko větší hrozbou, než nějaký oteplování planety z CO₂ a €urohujerskej grýndýl ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Ve vedlejší obci, Králíky, mají asi 25 let bioplynku na plyn z vlastních reaktorů, kam cpou kdeco, co se zrovna urodí na polích. Kámoš tam dělá technika údržby. Tahal jsem z něj rozumy, co a jak. Jedou hlavně spalovákama do prodeje elektriky, přebytky tepla berou na topení v baráku a hlavně v reaktorech.
Udržovat to v chodu je docela drahý, každou chvíli se mění olej, ty motory i když jedou v optimálním režimu taky nevydrží věčně. Naznačil něco, že kdyby to mělo běžet na plyn od dodavatele a né na jejich, tak by to zas tak žádnej horentní zisk nepřinášelo. Ono když se započítá vše kolem jarní přípravy na polích, tedy nafta, osivo, mzdy, amortizace technologie a polních mašin, pojištění ourody a pak sklizeň a navážení reaktorů, pak jejich vyprazdňování, vyvážení a zaorávání sajrajtu s náklady jako na jaře taky žádnej supervýdělečnej podnik není.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
kevin_mitnick

#14 Příspěvek od kevin_mitnick »

pocitujlasku píše:akoze myslienka dobra, minery napajam solarom a mam z toho nejake tie *coiny + teplo, ktorym vykurujem. Ale stale je tu otazka, ci sa mi to cele oplati. ked pise, ze solar stal cez milion + udrzba nieco stoji... To sa mi viac pozdavalo riesenie, ktore som kedysi davno, najaky typek mal motor zo skodovky, ktory bol napojeny na agregat a vyrabal mu elektrinu. a zaroven to mal napojene na radiatory, takze mu to vykurovalo par miestnosti. Benzin v tej dobe bol lacny.
Dva kamaradi maji na svych chalupach. Jeden ma starou dizlovou elektrocentralu a provozuje ji na olej z gastroprovozoven co vlastni nekdo z pribuzenstva, druhy ma motor z nejaky Schade na plyn a ma k tomu balonarske lahve se stavoznakem co se smi plnit na pumpach LPG. Z teplem z chlazeni oba topi bojlery...
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

Celeron píše:Ve vedlejší obci, Králíky, mají asi 25 let bioplynku na plyn z vlastních reaktorů, kam cpou kdeco, co se zrovna urodí na polích. Kámoš tam dělá technika údržby. Tahal jsem z něj rozumy, co a jak. Jedou hlavně spalovákama do prodeje elektriky, přebytky tepla berou na topení v baráku a hlavně v reaktorech.
Udržovat to v chodu je docela drahý, každou chvíli se mění olej, ty motory i když jedou v optimálním režimu taky nevydrží věčně. Naznačil něco, že kdyby to mělo běžet na plyn od dodavatele a né na jejich, tak by to zas tak žádnej horentní zisk nepřinášelo. Ono když se započítá vše kolem jarní přípravy na polích, tedy nafta, osivo, mzdy, amortizace technologie a polních mašin, pojištění ourody a pak sklizeň a navážení reaktorů, pak jejich vyprazdňování, vyvážení a zaorávání sajrajtu s náklady jako na jaře taky žádnej supervýdělečnej podnik není.
Bioplyn by se taky měl dělat z odpadu, kterej je "zadarmo", respektive je za jeho likvidaci jeho producentama ještě placeno = nejrůznější bioodpady z potravinářskejch výrob, z restaurací, piliny a kůra z dřevozpracování, filtrát z ČOVek. Cpát do bioplynovýho reatoru k tomu účelu speciálně pěstovanou biomasu neřkuli ještě navíc extra vypěstovaný vobilí nebo brambory je zvěrstvo nejhrubšího kalibru, srovnatelný snad jen s Bruselí nařízeným mícháním babišsraček do poctivýho minerálního paliva - nejen že na finální produkci litru babišsraček je potřeba v rámci pěstování "surovin" spálit dva litry energeticky srovnatelnýho paliva, ale ještě zhoršuje provozní vlastnosti pohonnejch soustav a ohrožuje jejich životnost. A ubírá to zemědělskou půdu vhodnou k produkci potravin v rámci potravinový soběstačnosti. Na to by měl €urochujstán dávat dotace, ne na nesmysly typu "biomasa na bioplyn" nebo "obilí & řepka na babišsračky". Ovšem z Brusele spíš dostanete jako zemědělec dotaci na to, že neosejete X hektarů vůbec ...
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“