HITACHI HA-270 VYŘEŠENO - jak se nevyplácí nepozornost
Moderátor: Moderátoři
Až máš iné riešenie - ja sa rád poučím (bez irónie, nie som ING), ale ty si mu zatiaľ nejaké relevantné riešenie neposkytol..
Prečo by zníženie/zvýšenie zeneroveho napätia v tomto zapojení nemohlo spôsobiť "rozhodenie" DC offsetu až na takú mieru, že má na výstupe to čo má... keď je podľa autora všetko ostatné "v poriadku" ?
Já jsem poukázal na závadu Q703, jehož Ube=+1.4V. Do jaké míry se spolehnout na přesnost měření ale nevím.
Pokud by ZD701 měla napětí Uz<1V popř. zkrat, mohla by tak zavírat horní darlington. Napětí Uz>1V by nemělo mít na závadu vliv.
Po té výměně kondenzátorů zřejmě došlo k další závadě (proud do báze Q702(resp. odporem R707), který před výměnou netekl). Takže se to zkomplikovalo.
Vyměňovat něco "naslepo" není můj styl oprav.
Áno tá prvá zenerka bola v inom obvode (v obvode napájania, ale číslo bolo ZD801 v "C" zdroji ) a autor tam mylne uviedol napájanie 18V miesto 13,2V...Po JEHO oprave je to v poriadku...toto je už ale iná "parketa"masar píše:Já přece nezpochybňuji tvoji dedukci, jen mi ta tvoje věta ukazovala na nějakou "jinou" zenerku, než zmíněnou ZD701, někde "mimo obvodu
Asi sme sa len neporozumeli
- jardafiala
... stačilo tranzistory premerať na funkčnosť (keď aj len na tom CN AVR meráčiku) a vrátiť späť.. Ale tiež je to jeden zo spôsobov ako zistiť vadný...masar píše:Tenhle způsob oprav zdá se mi poněkud nešťastným...
Čiže polovodiče má týmto pádom skontrolované - ostáva mu už "len" kontrola "pasívov" a DPS...
Takže odvolávam, čo som odvolal a znova tvrdím, že Q703L, alebo na ňom namerané napätia sú zle.
či už kontrolou DPS, alebo zúčastnenými rezistormi..
Ja by som ani tomu trimru na nastavenie kľudového prúdu ( R751) neveril na 100%..a hlavne tak, ako jeho zapojenie v DS... veď môže mať bez styku bežca s odporovou dráhou aj nekonečno... neskúmal som podrobnosti!
omylem jsem "upravil" svůj příspěvek:)