Cyklostezka ve vozovce a zákaz zastavení.
Moderátor: Moderátoři
- martinkopp
Dodělávají teď u nás další úsek okružní cyklostezky kolem Rozkoše. To je hezké. Ale: kus je sdílený s místní silnicí. A lidi se neumějí chovat. Bude tam chaos jako všude jinde v okolí. Tlupy co jedou rozcourané po třech vedle sebe, kočárky, psi, bruslaři. A nebude to sloužit dopravě, jenom výletníkům. Protože to vede v podstatě odnikud nikam.
Byla doba, kdy kolo byl prostě dopravní prostředek. Člověk na kole jel NĚKAM. Dnes kolo naloží na auto, někam si ho doveze, povozí se, zase ho naloží a odveze domů. (Podobné to je s koněma. Taky už se na nich nejede za cílem, ale vozej se v přívěsu za autem.)
Jako kluk jsem měl ve škole povinnou dopravní výchovu. Ve čtvrté třídě jako chodec, v páté jako cyklista. Bylo pro mě věcí cti, abych se podle toho choval. Potkat dnes cyklistu, který jede vpravo, před odbočením se ohlídne a ukáže, pustí chodce na přechodu, respektuje značení i semafor, to je opravdu na oslavu.
K tomu úplně prvnímu dotazu:
Pokutovat to může MP. O odtažení špatně zaparkovaného vozidla rozhoduje státní policie. Pokud ta místní situace vypadá jak to je popsáno, je tam asi špatně všecko. Já jako řidič bych tam nestál. Z principu. Není mi zatěžko hnout prdelí a dojít kus pěšky. Druhé proto ale soudit nebudu. To řeším jenom když kvůli nějakému hňupovi (frndě) nevyjedu v práci z garáže.
Jestli se nemejlím, tak za mě to bylo ještě dřív - "Mladý chodec" ve třetí a "Mladý cyklista" ve čtvrtý. Každopádně to ale dnešní mládeži těžce chybí - těch kolečkářů jezdících křížem krážem přes přechody a v protisměru je nějak moc. Plus ten kluk v Kopřivnici předevčírem, co vjel s kolem pod vlak, to už je opravdu podle Darwina ...ransom píše:...
Jako kluk jsem měl ve škole povinnou dopravní výchovu. Ve čtvrté třídě jako chodec, v páté jako cyklista.
...
A kutilmile - nelituju tě
https://www.databazeknih.cz/knihy/stuj- ... sta-168146
Ono to má vlastně logiku, od deseti mohl cyklista do provozu sám. Od šesti pod dohledem staršího patnácti let. Jak to je vlastně s věkem dneska? Po silnici se motaj tříletý žoužele a nikoho to netankuje.
§58 odst.(2) Dítě mladší 10 let smí na silnici, místní komunikaci a veřejně přístupné účelové komunikaci1) jet na jízdním kole jen pod dohledem osoby starší 15 let; to neplatí pro jízdu na chodníku, cyklistické stezce a v obytné, pěší a sdílené zóně.ransom píše:... od deseti mohl cyklista do provozu sám. Od šesti pod dohledem staršího patnácti let. Jak to je vlastně s věkem dneska? Po silnici se motaj tříletý žoužele a nikoho to netankuje.
Což chápu tak, že od 10 let můžeš na silnici, pod 10 let jen s osobou starší 15 let.
§57 odst.(4) Pohybují-li se pomalu nebo stojí-li vozidla za sebou při pravém okraji vozovky, může cyklista jedoucí stejným směrem tato vozidla předjíždět nebo objíždět z pravé strany po pravém okraji vozovky nebo krajnici, pokud je vpravo od vozidel dostatek místa; přitom je povinen dbát zvýšené opatrnosti. To neplatí, odbočuje-li vozidlo vpravo a dává-li znamení o změně směru jízdy.
Navíc "dbát zvýšené opatrnosti" si určitě nevykládám jako "spurtovat zalehnutý v řídítkách těsně podle popojíždějících aut, když se zrovna snaží udělat místo sanitce". Což je zrovna u nás ve městě (vyhlášeném odpoledními kolonami) modelová situace.