UNI-T UT191T multimeter - kontrast displeje

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
gaminn

UNI-T UT191T multimeter - kontrast displeje

#1 Příspěvek od gaminn »

Ahoj,
dostal jsem tento multimetr a trochu mě zaráží, že má o dost horší kontrast displeje než nějaký no-name multimetr za dvě stovky. Uni-t má auto-podsvícení, ale to zapíná až při docela nízké úrovni osvětlení, takže by bylo potřeba zalepit senzor osvitu, abych displej spolehlivě přečetl vždy.

Je ten nízký kontrast u uni-t normální a nedá se s tím něco dělat (trimr uvnitř apod) ?
Přílohy
IMG_20241225_095427.jpg
IMG_20241225_095427.jpg
Naposledy upravil(a) gaminn dne 25 pro 2024, 12:35, celkem upraveno 1 x.
breta1

#2 Příspěvek od breta1 »

Přesně totéž mě štve. Např. můj měřák ANENG A8008 je na tom stejně, dvě meteostanice už jsem kvůli tomu vyhodil. Jak říkáš, kdejaký šmejd za dvě stovky je na tom s displejem mnohem lépe.
Na reklamních obrázcích je vždycky vidět displej super, ale doma mě to pak vytočí...
ransom

#3 Příspěvek od ransom »

Možná to bude lepší až stáhneš z displeje tu transportní fólii.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
bdn

#4 Příspěvek od bdn »

Ono jestli ta nižší čitelnost LCD (constrast) nebude cena za to, že tento display má lepší temperature range. Obecně LCD nemá ráda nízké teploty.
Liquid crystals solidify at low temperature (below the storage temperature range) leading to defective
orientation of liquid crystal or the generation of air bubbles (black or white). Air bubbles may also be
generated if the module is subjected to a strong shock at a low temperature.
gaminn

#5 Příspěvek od gaminn »

Ajo, té folie jsem si nevšiml. Ale nepomůže to. Pořád má uni-t tmavší pozadí displeje a méně černé znaky. Tak to je škoda. Pak ještě srovnám s Brymenem, co mám v dílně, ale ani u něj jsem si na displej nikdy nestěžoval, takže mám pocit, že uni-t si už příště nekoupím, jestli ten kontrast fakt nejde nastavit.
ransom

#6 Příspěvek od ransom »

Pokud je to přístroj na tahání do terénu (zima, horko, celková odolnost...), je to možná nutná daň. Nebylo by to značkou ale určením.

Teď jsem se byl kouknout na svůj levnější UT-61EU. No, pozadí taky tmavší, asi bych si uměl představit kontrast lepší. Ale nikdy by mě nenapadlo samotného, přijde mi to v pohodě.
Nedávno jsem likvidoval poměrně drahej Chauvin-Arnoux klešťák, ten měl od novýho displej vyloženě vyblitej. A to stál kdysi dvacet litrů.
Achab

#7 Příspěvek od Achab »

U mého UT-601 (RC metr, 4 roky) se kontrast jeví naprosto vyhovující, ve srovnání s 20 let starým DMM-3900 nevidím rozdíl. Možná mají vliv optické vlastnosti krycího "skla", případně jeho vzdálenost od displeje.
gaminn

#8 Příspěvek od gaminn »

První, co mě po rozbalení hned trklo, tak bylo, že jsem nemohl přečíst různé nápisy a symboly, co jsou na displeji. Schválně sem dám později porovnání s dalším multimetrem, co mám v dílně.
ondraN

#9 Příspěvek od ondraN »

Hodně udělá typ buzení displeje. Nejlepší kontrast je u displejů s jedním backplane a buzenými jednotlivými segmenty (static). U displejů s maticovým buzením, je ten kontrast tím horší, čím více úrovní budícího napětí používají. No, a staré měřáky byly většinou osazeni 7106, kde bylo buzení typu static. Drtivá většina dnešních má maticové buzení.
Další věc, co se na tom podepisuje je kvalita zadní odrazové fólie. Hůře jsou na tom transreflexní pozadí, které jsou částečné průsvitné kvůli podsvětlení, než čistě reflexní (u těch je pak přisvícení z boku a není tak kvalitní). A pokud se u displeje sejde transreflexní provedení se čtyřúrovňovým buzením, stojí to při slabém světle a vypnutém podsvícení za starou bačkoru.
ransom

#10 Příspěvek od ransom »

Takže je to jasný. Příště multimetr s AMOLED displejem.
Hydrawerk

#11 Příspěvek od Hydrawerk »

Třeba Keysight U1273A?
https://www.keysight.com/us/en/product/ ... splay.html
Vyloženě amoled to teda není.
Přílohy
Keysight U1273A---.jpg
Keysight U1273A---.jpg
ondraN

#12 Příspěvek od ondraN »

Jako vždy je něco za něco. Mám UT181A s aktivním displejem (TFT LCD) a ten je skvěle viditelný za všech podmínek, ale docela dost žere. Poměrně často ho musím dobíjet (jako na potvoru, zrovna když ho potřebuju). Nemám zkušenost s OLED, ale myslím, že to bude dost podobné.
Michal22

#13 Příspěvek od Michal22 »

Ten Keysight máme v práci, ještě ve verzi s LCD, a je dost pomalý.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

Kto pracuje s multimetrom po tme, aby potreboval svietiaci displej?
ransom

#15 Příspěvek od ransom »

Takto položená otázka je nesmyslná. Světlo emitující displej je prostě jiný princip než reflexní. S tmou nemá nic společného. To ale víš.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“