Balun pro VKV 100 MHz
Moderátor: Moderátoři
Balun pro VKV 100 MHz
Tvořím anténu pro příjem rádia na VKV FM.
Skládaný dipól má délku necelých 150cm.
Balun je z koaxiálu s činitelem zkrácení 0,84, je tedy podobně dlouhý jako dipól.
Moje otázka zní - musí býti balun instalován tak aby byl "visící" rovně dolu (dipól bude horizontální) nebo je možné balun stočit do závitů? Ideálně by vyhovovaly 2 kroužky.
Jde mi jen o to jestli by se tímto stočením koaxu nezhoršil zisk antény.
Díky.
- vasekpetr1
Tak jsem si tedy sestrojil zkušební dipól s tím stočeným balunem.
Nechal bych ho klidně i rovný ale manipulace by s tím byla na dvě věci.
Ale nakonec, když jsem si na dipól přidělal ten klacek abych to celé nějak zpevnil, tak by vůbec nevadilo nechat ten balun rozbalený a zafixovaný z tyči.
To byl ale až pozdější krok protže před tím jsem si kablíky odtrhl manipulaci s dipólem.
Každopádně jsem zjistil že tu mám dobrý signál na FM rádio a tak si koupím tu kruhovou FM anténu.
Celé jsem to dělal jen kvůli tomu abych využil starý HiFi Denon DRA-455 a HiFi bedny Wilson. Hraje to i po létech jak nové.
Hezký den.
Zdá se mi že ty levné antény co mají různá plastová udělátka je mají hlavně proto, aby anténa udržela tvar, tedy asi budou z velmi slabého materiálu.
Nemá někdo přehled co tak koupit?
Díky.
Zatím jsem si vybral tuto značkovou Emmse Esse. Prý je odolná až do rychlosti větru 120 km/hod. tak snad unese i dvě straky
https://www.mader.cz/antena-venkovni-em ... c36184b99f
Mám dotaz na koaxiální kabel.
Když nám tu družstvo zateplovalo barák tak se vystavěly i nové zdi mezi bytem a balkonem. Nechal jsem si tenkrát udělat průchodku pro koaxiální kabel k parabole.
Nyní tam vedou dva kabely 7mm.
Abych tam protlačil třetí kabel pro FM rádio, musel bych nahradit kabely za 5 mm - tedy 3 x 5 mm by tam snad vlezlo.
Aspoň na tu trasu od vstupu do průchodky k slučovači. To je odhadem 3,5m.
Nebude to pro satelitní příjem problém? Mám taženy koaxy Nordix 7 mm bytem na vzdálenost 15m. Nesníží se mi síla signálu?
K fotce - dvě paraboly s konvertory pro dva tunery = 4 koaxy + 2 x vývod do té průchodky ve zdi, což je ytong stěna.
Průchodka se zvětšit nedá. Teda asi by to šlo ale muselo vy se vrtat a to by mohli na družstvu řvát. Nebudu prudit.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Ale jo, dalo by se.Celeron píše:Jestli ti jde o to, aby nikdo neslyšel vrtání, tak Itong provrtáš bez problémů ručním kolovrátkem s 8 mm tyčkou nakonci zabroušenou do čtyřbokýho jehlanu. Je tak měkký, že to jde pomalu dloubat nehtem. Jen povrch, perlinka a lepidlo bude mít trochu odpor, ale je toho jen 2-3 mm.
Jenže já jsem si tam nechal dát takovou hezkou průchodku a ta by musela ven a bůh ví jak by to nakonec dopadlo......
Co se mi osvědčilo docela dost, je "aktivní autoanténa", tzn. zkrácená prutovka s dvouFETovým předzesilovačem v patce, namontovaná na kus silnějšího plechu (tl. 2-3mm), může bejt ocel s nějakým nátěrem nebo i pasivovanej hnilík/dural, rozměr 25x25 až 30x30cm (může bejt samozřejmě i větší, menší už ale ne). Ta anténa je už konstrukčně na podložku namontovaná šikmo (jako na kastli auta), takže její pozice má na polarizaci přijímanýho signálu minimální vliv. A tenhle plech s namontovaným prutem se dá přišroubovat prakticky kdekoliv na vnější stěnu baráku, na zábradlí balkónu/lodžie nebo klidně i na jeho strop v inverzní poloze "hlavou dolů" - je to nenápadný, nikam to netrčí jako bidýlko pro holuby a podobnou háveď, je to konstruovaný jako počasí odolnej konstrukční celek - a malej napáječ 12V= pro odběr pár mA se u bastlíře najde vždycky, i kdyby to měl bejt jen zvonkovej transformátorek se zdvojovačem a stáblem 78L12 ... Výstup už je koaxem, sehnat protikus nebo původní koncovku ušmiknout a nahradit nějakým vhodným koaxiálním konektorem není zas tak velkej problém.
Ano, není to moc vhodný pro DX příjem, tam je směrovka nutná - ale na DXy už se v dnešním stavu éteru moc spoléhat nedá, všude je přebuchtíno a vzájemný rušení je nadměrný. Takže takovej 50-60cm proutek je mnohem míň nápadnej, než 60-70cm kolo vystrčený nad balkónem - a práci udělá stejnou, ne-li lepší.
A kutilmile - nelituju tě
- vasekpetr1