Zvláštní chování vody
Moderátor: Moderátoři
Zvláštní chování vody
No a podivné je, že z osmi flašek jsou tři promrzlý durch a ty ostatní jsou celý tekutý bez náznaku ledu a ta zamrzlá je ani né metr od nezamrzlých. Ty flašky jsou jedna zamrzlá na jih a dvě na sever. Všechny ve stejný výšce. Všechno je zastíněný barákem.
Dokážete někdo vysvětlit fyzikální příčinu toho stavu?
Napadá mě snad jen že počátkem října, když jsem ty flašky na plachtu věšel se mohlo teplem ještě něco v lahvích "urodit" a změnit ph nebo sanilitu vody nebo tlak ve flašce. A nebo ta "úroda" na stěnách vytvořila nukleační body, od kterých některý flašky zamrzly dříve než ostatní.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Asi budeš mít pravdu, ty zamrzlý jsou bez deformace, ty nezamrzlý mají u hrdla sem tam nějaký promáčknutí a i hladina je o 3-6 cm níž, než u zamrzlých. Takže v těch nezamrzlých je menší tlak. V noci má být -6℃, ráno kouknu, co se změní.samec píše:Ak sú fľaše zašpuntované, tak môže byť rozdiel v tlaku.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Zkus do té nezamrzlé flašky bouchnout
Funguje to i s varem. Pokud je čistá voda, tak nemusí začít vřít - pak do ní stačí ťuknout a vyvře v okamžiku. To se dá udělat v mikrovlnce s vypnutým otáčením - akorát jak do toho ťukneš, tak ti to vybouchne do ksichtu a spálí tě to.
Zajímavější, záhadnější a zatím nepotvrzený ani nevyvrácený je Mpembův paradox. Jev, při kterém teplejší voda za určitých podmínek zamrzne rychleji než studená voda.