TV Minitesla - kompenzace zkreslení obrazu - dotaz

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
samec

#16 Příspěvek od samec »

samec píše:Niekde máš blbú zem. Ale bez schémy ti nepoviem kde.
No a teraz podľa tej tvojej schémy majú vychyľovacie cievky spoločnú zem cez kontakt V2.

Buď sa signál z riadkového vychyľovania niekde vnáša do snímkového vychyľovania (napríklad cez hentú spoločnú zem), alebo ak pozrieš osciloskopom priebeh na vertikálnych cievkach a bude rovný, tak je krivá obrazovka.
JiriTom

#17 Příspěvek od JiriTom »

jezevec píše:Pokud to nejde srovnat magnety na VC, tak bude vada ve vertikálních VC. Můžeš přidat další magnety.
Tak nakonec největší dík Tobě. Dokopal jsem se k vyhledání vhodných magnetů - několik malých válečků strčených do smršťovací bužírky do tvaru tyčky a umístěných na horní pozici místo původního (ale slabého) magnetu a - vršek obrazu jde nastavit na téměř vzornou rovinu. :)
Ješte trochu upravit spodek a hurá...
Moc díky všem za příspěvky.... :)
Význam slova dezolát: Člověk náchylný k podlehnutí konspiračním teoriím, šířící dezinformace, nepátrající po pravdě a souvislostech, následující stádo. Dezolát má ve všem jasno, nikdy nepochybuje...
MiraSt

#18 Příspěvek od MiraSt »

Já viděl zkreslení jenom na pravém horním rohu. To je jenom magnety.
Některé vychylovačky měly magnety venku mimo cívky na korekci zakřivení stínítka. Nevím jak je to u předmětné TV.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
JiriTom

#19 Příspěvek od JiriTom »

Mám to stejné, jako na ilustračním obrázku - viz dole. Na plastu mimo vychylovačky jsou na pupících umístěné magnety. A ten horní jsem nahradil bužírkovou tyčkou z magnetů.
Edit: Znovu jsem vzal do ruky sejmutý čtvercový "magnet". V podstatě ztratil za ty roky magnetismus. To je asi celá závada. Člověk se učí celý život... :)
Přílohy
Minitesla 4156AB vnitrni.jpg
Minitesla 4156AB vnitrni.jpg
Naposledy upravil(a) JiriTom dne 05 led 2025, 21:04, celkem upraveno 1 x.
Význam slova dezolát: Člověk náchylný k podlehnutí konspiračním teoriím, šířící dezinformace, nepátrající po pravdě a souvislostech, následující stádo. Dezolát má ve všem jasno, nikdy nepochybuje...
Michal22

#20 Příspěvek od Michal22 »

Hele, moje druhá televize (po Kalině) - měl jsem krásně oranžovou variantu.
To už je let :-)
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
JiriTom

#21 Příspěvek od JiriTom »

Michal22: Tak to si možná vzpomeneš, jestli ti také dost bručel z reproduktoru i při úplně stažené hlasitosti ? Díval jsem se osciloskopem na svorkách reproduktoru a je tam pilka s amplitudou řadu desítek mV a kmitočtem 15625 Hz. Ta pilka je asi modulovaná brumem 50 Hz, takže možná rušení po napájení (zemi) z obvodů rozkladů...
Pamatuji si, že to bručelo i po koupi nového TV téměř před půl stoletím... :)
Michal22

#22 Příspěvek od Michal22 »

JiriTom - to už si bohužel nevzpomenu, pustil jsem ji do světa asi před 25 lety :-(
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“