FM přijímač TEA5767

Raspberry, Arduino, Mini-PC a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

FM přijímač TEA5767

#1 Příspěvek od Celeron »

Volal mě kámoš, že jeho mladej by si chtěl zkusit postavit FM rádio s TEA5767 s řízením Arduinem, co vyšlo v AR_PE 12/2024. Jestli mu s tím pokud bude mít problém pomůžu.
No vůbec se mi nechce. Podle mě to tak, jak to je v časáku publikovaný, to znamená holý moduly naházený do krabice nebude chodit. Tedy možná bude, ale určitě to bude rušený, možná úplně zahlcený hadmonikama z Arduina. Snad by pomohlo ty jednotlivý moduly zaškatulkovat do krabek z pocínovanýho plechu, napájení přes tlumivky a průchodkový kondy.
Vím, jak jsme si užili kdysi dávno s digitální stupnicí u Němcovýho VKV tuneru. Jak se zapla stupnice, tak příjem v podstatě zmizel. A ani to zaškatulkování mezule, stupnice i displeje nepomohlo. Ale stupnice byla na TTL s velkejma proudama, Arduino by nemuselo tolik vyzařovat.
Zkoušel jste někdo tenhle TEA5767 rozhejbat jen tak na "prkýnku", jak je to v AR_PE?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
teufel

#2 Příspěvek od teufel »

Ať se nejdříve podívá do
PE 4/2021, s.11 - dělal to radioamatér, věřil bych tomu víc
PE 9/2017, s.26 - s jiným modulem, krásně jednoduché
pocitujlasku

#3 Příspěvek od pocitujlasku »

tea som skusal len tak. nie uplne s arduino, ale mam to s esp modulom. Zabudoval som to do starej 2.1 zostavy, ktora bola povodne k pc. Na zahradu, ako kulisa v pohode, nepocut tam ziadne zarusenie, alebo nejake extra pazvuky. Proste klasicky tranzistorak.
Skusal som aj zapojenie s RDA5807M - co je priamo napajanie 3.3V a tiez na nenarocny posluch je to ok. Len tieto moduly sa dost blbo pajkuju, neviem ako je to v AR, lebo uz ho par rokov necitam.
No vidis, a tak si sa bal
martinkopp

#4 Příspěvek od martinkopp »

TEA5767 je DSP rádio. To s historickým orlojem z tun cívek a kondíků nemůžeš srovnávat. Já to měl taky v jedné škatuli s mcu, displejem, D-čkovým koncem a spínaným AC/DC zdrojem a s rušením nebyl žádný problém. Prostě klacické rádio do dílny.
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

teufel píše:PE 4/2021, s.11 - dělal to radioamatér, věřil bych tomu víc
PE 9/2017, s.26 - s jiným modulem, krásně jednoduché
Díky ze tipy. Obojí má pro mě "exotický" procesory na který asi široko daleko kolem neseženem programování, případně ladění. A to spínání většího proudu LED displeje z roku 2017, to po mých zkušenostech s Němcem bude problém. Pokud se totiž odpojilo napájení LED stupnice, tak to rušení téměř zmizelo.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
JirkaZ

#6 Příspěvek od JirkaZ »

Celeron píše:...
Vím, jak jsme si užili kdysi dávno s digitální stupnicí u Němcovýho VKV tuneru. Jak se zapla stupnice, tak příjem v podstatě zmizel. A ani to zaškatulkování mezule, stupnice i displeje nepomohlo. Ale stupnice byla na TTL s velkejma proudama
Ano, u mě příjem nezmizel, ale byl různou měrou rušený (což mi zejména u Bayern III 94,7 MHz dost vadilo ;-) ).

No a proto jsem o něco později udělal předděličku s imperialistickými ECL a hlavní desku stupnice (tam kde to šlo) nově osadil opět imperialistickými LS. A bylo prakticky po problému...
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

Mám tohle rádio z Tipy, kde jej prodávali jako stavebnici a hraje docela solidně. Jen jej nemám jak "zakrabicovat".
hafca

#8 Příspěvek od hafca »

Kdyby to nemuselo být podle AR, je tu těch možností víc. Já s tím stavěl to, co je obrázku. Jen pohon displeje jsem si předělal na I2C. A hraje to docela obstojně. Možná by tomu slušela větší anténa, ale jako nouzovka s pohonem na powerbanku to jde. Zkoušel jsem několik variant, ale tohle chodilo asi nejlíp. Modul jsem připájel na malou DPS a na ní jsou jen kolíky na zasunutí do konektoru.
Přílohy
arduino_nano_fm_rx_tea5767_mute.gif
(81.37 KiB) Staženo 171 x
IMG_20250106_195705.jpg
IMG_20250106_195705.jpg
IMG_20250106_194720.jpg
IMG_20250106_194720.jpg
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Atlan

#9 Příspěvek od Atlan »

Odpovědět

Zpět na „Miniaturní počítače (Arduino, Raspberry a další)“