Čištění kontaktů relé
Moderátor: Moderátoři
Čištění kontaktů relé
Měl bych dotaz ohledně vyčištění kontaktů relé. Jedná se o nepoužitá relé
OMRON G2R-1A-E 12VDC 1x spínací kontakt 16A, materiál Silver Cadmium Oxide (AgCdO).Po letech mají kontakty úplně černé.
Říkal jsem si, že bych kontakty ponořil do "Čistič stříbra speciál", ale nejsem si jistý, jestli se nemůže něco stát mezi Ag kontaktem a pružným plíškem (asi Cu nebo bronz).Názory, zkušenosti? Dík, Jura
Vašek
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
https://www.ajaxpilniky.cz/diamantovy-jehlovy-pilnik
Ta je fajn a taky si ještě jednu šetřím. Pokud je to jenom oxid, musí stačit párkrát protáhnout ty kontakty křídovým kancelářským papírem jak bylo napsáno výše. Víc netřeba.Celeron píše: byla ocelová kalená planžeta s povrchem alá šmirgl 800-1000.
S tímhle je vůbec problém. V posledním zaměstnání jsem zažil firmu, kterou zaměstnavatel objednal na čištění rozvaděčů strojů:
Přístup = vyfoukat prach fukarem na listí, potom všechno rozprašovačem postříkat nějakou sračkou a pryč..
Výsledek = nafoukáno až do kontaktů relátek ovladačky, výpadky ovládání, prostoje výroby a nekonečný hledání nelogických závad. Na zabití..
- martinkopp
Osobně jsem před lety vyzkoušel na přepínačích el. sporáku. Všechny přepínače velmi rychle odešly a šel jsem za nemalý peníz koupit nové. Nové fungují i po 10 letech. Bez jakéhokoliv čištění!VASEK_W píše:Jakýkoliv šmirglpapír je na el. kontakty nevhodný. Ty krystalky skla se zasekají do povrchu a je to ještě horší. Podle mne je dostačující je vyleštit jen protaženým našponovaným pruhem hadříku. A pak jen jezdit sem tam jako když se brousí břitva, a vyklat s tím relátkem do stran, aby se vyleštily ty celé zaoblené plošky. Jsou na to běžně potřeba 2 lidi, já to mám po letech už zmáklé, tak si stačím se svěráčkem, kde upnu jeden konec flanelového pruhu látky, sám.
Vašek