Čištění kontaktů relé

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
juricaj

Čištění kontaktů relé

#1 Příspěvek od juricaj »

Všechny Vás zdravím a dodatečně přeji vše nej v roce 2025.
Měl bych dotaz ohledně vyčištění kontaktů relé. Jedná se o nepoužitá relé
OMRON G2R-1A-E 12VDC 1x spínací kontakt 16A, materiál Silver Cadmium Oxide (AgCdO).Po letech mají kontakty úplně černé.
Říkal jsem si, že bych kontakty ponořil do "Čistič stříbra speciál", ale nejsem si jistý, jestli se nemůže něco stát mezi Ag kontaktem a pružným plíškem (asi Cu nebo bronz).Názory, zkušenosti? Dík, Jura
Celeron

#2 Příspěvek od Celeron »

Místní klenotnice mi prodala jakousi utěrku na čištění stříbra. Kouknu se ti jak je tlustá, možná by stačilo ji párkrát protáhnout mezi kontakty.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
juricaj

#3 Příspěvek od juricaj »

O těch utěrkách vím, ale koupil jsem tu tekutinu, tak to asi stejně prubnu.
Jura
ransom

#4 Příspěvek od ransom »

Hlavně pak v tom samým roztoku nepucuj stříbrný lžičky. Kadmium v kontaktech je jedovatý.

Na kontakty je lepší než chemie lakýrnický šmirglpapír. Hrubost asi tak 10k.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
VASEK_W

#5 Příspěvek od VASEK_W »

Jakýkoliv šmirglpapír je na el. kontakty nevhodný. Ty krystalky skla se zasekají do povrchu a je to ještě horší. Podle mne je dostačující je vyleštit jen protaženým našponovaným pruhem hadříku. A pak jen jezdit sem tam jako když se brousí břitva, a vyklat s tím relátkem do stran, aby se vyleštily ty celé zaoblené plošky. Jsou na to běžně potřeba 2 lidi, já to mám po letech už zmáklé, tak si stačím se svěráčkem, kde upnu jeden konec flanelového pruhu látky, sám.

Vašek
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

Mě se občas osvědčilo čištění plochou třískou z tvrdého suchého dřeva.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
vicious

#7 Příspěvek od vicious »

Ja som kontakty čistil o bežný kancelársky papier. V prípade tvojho relé teda vložiť čistý prúžok papiera medzi kontakty a ťahať.
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

V servisní sadě starejch děrnoštítkovejch (relátkovejch) tabelátorů (jednoduchý počítač s 80 sloupcovou tiskárnou od Aritmy) byla ocelová kalená planžeta s povrchem alá šmirgl 800-1000. S ní se čistily kontakty suprově, proti šmirglu se do kontaktů nic nezasekávalo. Možná to samý používali i telefoní mechanici na ústřednách. Jestli se dá něco takovýho ještě sehnat jsem nezkoumal, tu svoji si opatruju jako oko v hlavě. :wink:
Jirka

bu2520

#9 Příspěvek od bu2520 »

je důležité rozlišit jak je ten kontakt znečištěný, jestli usazeným prachem, nebo opálený. Kamarád co kdysi dělal na armádní ústředně , tak používali na relátka plastový kartáček do mini vrtačky a líh, ale to se právě jednalo o čištění od elektrostatického prachu. Opálenému kontaktu není co věřit.
barnodaj

#10 Příspěvek od barnodaj »

taky jsou k dostání ploché diamantové pilníky, příklad:
https://www.ajaxpilniky.cz/diamantovy-jehlovy-pilnik
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Plochej má tloušťku 1,3 mm, to mezi kontakty relé nenacpeš. Na stykače to použitelný je. Ovšem otázka je, zda se nebudou diamanty vylamovat a zasekávat stejně jako brusivo šmirglu.
Jirka

Killroy
Moderátor

#12 Příspěvek od Killroy »

Celeron píše: byla ocelová kalená planžeta s povrchem alá šmirgl 800-1000.
Ta je fajn a taky si ještě jednu šetřím. Pokud je to jenom oxid, musí stačit párkrát protáhnout ty kontakty křídovým kancelářským papírem jak bylo napsáno výše. Víc netřeba.

S tímhle je vůbec problém. V posledním zaměstnání jsem zažil firmu, kterou zaměstnavatel objednal na čištění rozvaděčů strojů:
Přístup = vyfoukat prach fukarem na listí, potom všechno rozprašovačem postříkat nějakou sračkou a pryč.. :tlucek:
Výsledek = nafoukáno až do kontaktů relátek ovladačky, výpadky ovládání, prostoje výroby a nekonečný hledání nelogických závad. Na zabití..
martinkopp

#13 Příspěvek od martinkopp »

Přechodový odpor jsi měřil? Pusť do kontaktu z lab. zdroje třeba 5A, změř napětí na kontaktu, spočítej odpor a porovnej to s DS. Jestli ma vůbec význam se v tom šťourat.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jjilek »

VASEK_W píše:Jakýkoliv šmirglpapír je na el. kontakty nevhodný. Ty krystalky skla se zasekají do povrchu a je to ještě horší. Podle mne je dostačující je vyleštit jen protaženým našponovaným pruhem hadříku. A pak jen jezdit sem tam jako když se brousí břitva, a vyklat s tím relátkem do stran, aby se vyleštily ty celé zaoblené plošky. Jsou na to běžně potřeba 2 lidi, já to mám po letech už zmáklé, tak si stačím se svěráčkem, kde upnu jeden konec flanelového pruhu látky, sám.

Vašek
Osobně jsem před lety vyzkoušel na přepínačích el. sporáku. Všechny přepínače velmi rychle odešly a šel jsem za nemalý peníz koupit nové. Nové fungují i po 10 letech. Bez jakéhokoliv čištění!
BOBOBO

#15 Příspěvek od BOBOBO »

Jo tak jsem koupil tzv. nové RP 2xx do matečních hodin . S velkou slávou jsem přemontoval na druhý typ , který zmetci zaslali za origo a nula . Nezbylo , než se snažit pucovat . Mám jednostranně zbroušený plochý jehlák do "ztracena" . Ty diamanťáky mám někde taky , ale také mám obavu , aby se nedrolilo ....
Odpovědět

Zpět na „Poradna“