Brum v koncovém stupni ala TW40
Moderátor: Moderátoři
Nejdříve zdroj, kde se teda zkratovala jedna KY703. Způsobil jsem si to sám, kdy jsem se motal 4G7 kondíkem kolem plošňáku, zajiskřilo to a kaput.
Vyměnil jsem ve zdroji rovnou odpor pro napájení předzesilovačů, byl tam 390R a dávalo to skoro 35V - pro ty filtrační to bylo nahraně. Má tam být 28V, tak jsem tam dal 680R a teď je to v normě.
Dále jsem zkusil vyměnit v jednom kanálu C303 + C301 (hovňák) i když podle měření byly kupodivu OK. Tímhle se nic nezměnilo.
Jal jsem se tedy laborovat s vedením napájení, hlavně země. Zem vede nejdříve na koncáky k napájení výkonových T a odtud je spojka na repráky. Zem na korekce a předzesíky + DIN ale byla braná z jiného místa (z PS jednoho koncáku na druhé straně. Celé jsem to předrátoval a napojil do jednoho místa na koncáku. Dále se mě nezdály aktivní filtry "šum" a "hluk" ovládané tlačítky na desce poťáku hlasitosti. Tuhle srandu tam nechci a tak jsem to odpojil, dráty oddělal a připojil jsem poťák napřímo rovnou za korekce. Dále jsem přizemnil kastlíky poťáků korekcí, protože při velké hlasitosti při dotyku brumily. Dále jsem odmontoval z DINu svorku stínění a napojil také do jednoho zemnícího bodu. Do zdroje jsem přidal ještě 4G7 protože se eliminovala určitá složka brumu. Je tam teda dost na prasáka vespod se nevleze.
Po těchto úpravách to už nebrumí (resp. slabý brum je teda trochu slyšet v levém kanálu jen při nulové hlasitosti a sluchátkách napojených přímo na repro svorky). Na reprobedny ne. Myslím, že aby se odstranil úplně, musel by být uprostřed mezi koncáky jeden zemnící bod a odtud vše rozvést. Ale je to tam hodně naňahňané a nechce se mi s tím už dále drbat.
Přitom jsem ještě objevil studeňák na přepínači u předzesilovačů, jeden kanál nehrál.
Dále to vypadá, že jeden kanál gramo předzesilovače je kaput, ale nechce se mě to šroubovat ven, musel bych to zase rozdrátovat atd. Gramec se připojovat nebude.
Spíš možná bude chybět konektor na sluchátka, možná dobastlíme.
Jako chápu, že by to potřebovalo vyměnit kondíky všude, hlavně ty plastové zelené šmejdy + hovňáky. Ale nechce se mě v tom teď vrtat, čeká mě tu ve frontě víc věcí.
A jak to vlastně hraje? Kupodivu dost dobře, ani jsem to nečekal, ani to nijak zvlášť nešumí. Bude to sloužit jako lepší bedýnky k PC, takže asi pohoda. Poslouchal jsem to teda jen na AKGčka, zítra testnu reprobedny.
Díky za podněty!
Ne máš pravdu je tam doutnavka napájená přes odpor rovnou ze síťového vypínače.
Když jsem to procházel, tak tyhle věci se mě tam právě moc nelíbí, jak je autor udělal - veškeré silové přívody jsou bez jakékoliv izolace - zástrčka - pojistkové pouzdro - vypínač. Prostě jen připájený drát. Nejradši bych to celé předělal a všude dal aspoň bužírky. Přívodní drát navíc prochází pod chladiči T, je tam kvůli tomu speciálně vybroušené U, tam by to sneslo také ještě další bužírku, nebo to vyměnit úplně za pořádnou přívodní šňůru.
Si říkám, je to celé konstruované bez PE, ale takhle dvojitá izolace nevypadá. Celá skříň je pak ukostřená přes chladiče 4NU74. Tak mě napadlo, co by se stalo, kdybych připojil na skříň PE? Bude to brumit? Nebo bude vypadávat chránič?
Případně by se daly chladiče T přidělat na skříň přes izolační podložky. Ale musel bych pak asi všechno ještě odmontovat, jestli náhodou nějaký modul nemá propoj na skříň přes distanční sloupek.
Ještě s tím budu asi laborovat, je to celé v hliníku, ať to pak někoho nezabije.
Řešením může být skříň připojená na PEN a zem elektroniky oddělená od skříně impedancí nebo polovodičem. V konkrétních případech to ale žádá experimentovat (kvůli potlačení rušení). Sám mám u několika domadělek kovovou skříň spojenou s PEN a zem elektroniky od skříně oddělenou bezpečnostním kondenzátorem.
Pokud by se naopak důsledně připojovaly věci dobře od sítě a od země oddělené (třeba výstup DACu s USB galvanickým oddělením od PC, notebook na baterku, gramofon bez preampu, audio převodník s Bluetooth nebo s optickým vstupem...), klidně může být u zesilovače zem přímo na PEN.
Topologie zemí uvnitř zesilovače je jednoduchá na zapojení, ale složitá na vysvětlování. Někde jsem k tomu měl nějaký obrázky a sepsaný komentář. Kdyby byl zájem, tak to třeba dohledám a nějak doplním a upravím. Ale ne teď hned.
Na oddělené vinutí nemusejí nutně být viditelně oddělené sekce. Stačí dostatečné proklady, pokud vydrží zkušební napětí.
Ono dělat podobné konstrukce je ošidné. Kdyby člověk chtěl domadělku prodat, měl by na ní mít certifikaci ze zkušebny. Nebo kdyby si ji chtěl vzít třeba do práce.
De facto jediná legální a schůdná možnost je napájet to certifikovaným externím zdrojem.
Ještě jsem znova testoval zdroj s 2G vs 2+4G7 a rozdíl v brumu jde znát, tak jsem tam nechal oba. Hraje to teď pěkně tak do toho nebudu šťourat. Vím že tam je nějaký dluh, tak snad se na to najde nějaký čas příště. Ale nejspíš až se to vy***e.