IC C9616
Moderátor: Moderátoři
IC C9616
Mám prosbu, kde najít, nebo hledat zapojení IC C9616, je to čínské rádio, podle diskuze u japončíků má dobrou citlivost na středních vlnách, kus co mám já ma na SV třetinovou hlasitost a asi i citlivost než na FM. Nějaké diskuze jsem našel i obrázky, ale nic konkrétního. Rádio, které mám já je na dvou deskách na jedné je rádio na druhé kontrolér nabíjení, výstup a měnič powerbanky, konektory a jsou zde připojeny antény, prut a feritka.
Zajímá mě připojení feritové antény, popřípadě volba AM rozsahů.
Na nalezeném obrázku chybí - není použitá AM.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Na středních vlnách mě zajímá country rádio, tady hraje líp než na vkv.
Rádio jsem dostal od dcery k vánocům, jako dárek pro radost - na rozebrání, je od místního vietnamce asi za čtyři kila. Včera jsem ho rozbalil, vyzkoušel a zahájil průzkum vnitřku, provedení, funkce a potom měla následovat rozborka. Ale překvapilo mě solidní provedení, rádio obsahuje powerbanku kde je použitá 10 000 mAh baterie, dvě různá světla, nabíjecí alternátor. Na vkv hraje slušně, vytknout se dá ergonomie obsluhy, příliš malý knoflík ladění a krátká stupnice. Opravitelnost by byla dobrá (přístup k součástkám).
Tak zatím přežije, půjde do krabice, do sklepa.
Nejlépe je na tom čip KT0936**, za ním je Si4831, a nejhorší výsledek má C9616.
Stejně na tom je retekess TR110, ten je ale s digitálním laděním.
Zajímalo mě country rádio a na kopci byla k mání i dechovka, dále byly slyšet i cizí stanice, ale ty nehodnotím.
V katalogovém listu nějak nemůžu najít, jestli se dá vypnout deemfáze, aby k tomu šel připojit stereodekodér (vím o několika stereofonních tunerech, kterým by lepší vstupní díl s laděním potenciometrem 270° náramně slušel).
Deemfáze se přepíná na evropských 50 µs nebo zámořských 75 µs, buď podle zvoleného FM rozsahu, nebo se zapisuje do nějakého registru, který zapomněli v datašítu uvést. V případě, že to jde uložit do registrů, nenašel jsem o tom zmínku.
Jestli nějaká snaha o kompenzaci deemfáze (pokoušet se vykompenzovat sestupnou část charakteristiky mezi 3,5 a 53 kHz o potřebných cca 23 dB, když uvnitř může být další digitální filtr, který nepustí už ani pilotní kmitočet) neznamená ztrátu času.
Víte o tom někdo víc?
https://maximradio.altervista.org/datas ... nglish.pdf
Svého času jsem prošel diskuse na ruskojazyčných webech, kde je toho poměrně nejvíce, proto že s tímto obvodem místní kutilové vyrábějí moduly pro příjem FM, doplňovaný do radií VEF, Spidola a podobných.
A i toto řešili, jeden z uživatelů psal výrobci a dostalo se mu odpovědi že přenos NF je oříznut pod kmitočtem 15 kHz ještě před vstupem do audioprocesoru v IC.
Alespoň tak mi to přeložil google z jazyka našich bývalých bratrů.
Můžeš zkusit toto:
https://www.aliexpress.com/item/1005009171646524.html
Nepotěšili mě, ale aspoň nebudu ztrácet čas marnými pokusy to rozchodit.
A, jestli toho z Alíka budeme někdy objednávat víc, zkusím ten C9612.