zmatneni leskleho epoxidoveho laku

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od RayeR »

BTW jake mate zkusenosti se skladovanim/pouzitelnosti tech epoxidovych laku, resp. tuzidla?
Potreboval jsem neco mensiho zas natrit, tak jsem vzal pixlu Polycolu 323, kterou jsem kupoval nekdy letos na jare, navazil jsem snad presne a ten previt nejak nechtel poradne ztuhnout, tak sem to radsi seskrabal spachtli.

Udelal jsem pak jeste jeden mensi pokus, kde sem si dal na vazeni vice zalezet (misici pomer je 100:40, mel jsem navazeno 100:43), natrel pokusne prkno a vysledek stejny. Uz je to vic jak 48h, povrch sice nelepi a zdanlive se to zda zaschle, ale nehtem do povrchu bez problemu vytlacim ryhu. Co zbylo v kelimku, tak je porad trochu pruzne jako guma. Kdyz sem s tim pracoval drive, tak po 24h to uz bylo tvrde, ze se dalo i brousit. Zbytky z pruzne misky se daly vylamat - odchliplo se to pri ohybu od sten. Takze mam podezreni, ze to tuzidlo nejak zdegradovalo (zavrene v plechovce, normalne v komore v byte pri pokojove teplote) - ale takle rychle?
HF_Tech

#32 Příspěvek od HF_Tech »

Ještě můžeš zkusit to trochu nahřát. Některé epoxidy nechtějí dlouho tvrdnout, když je teplota okolí jenom kolem 20°C. Když se na hodinku zahřejí na 25 až 40°C, tak už vytvrdnou normálně.
Stačí předmět přiklopit papírovou krabicí a vnitřek přihřát horkovzduškou na nejmenší výkon nebo to jen přiklopit krabicí u radiátoru, aby uvnitř bylo alespoň hodinku nad 25°C. Zkus tu pixlu se zbytkem směsi postavit nejdřív na radiátor jestli to bude ono. Mělo by to přes noc stvrdnout.
Celeron

#33 Příspěvek od Celeron »

Bacha na hmotnostní a objemový míchání epoxydu. Je potřeba si pořádně přečíst návod na míchání. Je v tom docela rozdíl. Taky špatný promíchání, já směs v misce krátce ohřeju horkovzduškou až z ní je řídká vodička a pak znova pořádně promíchám. Když se dá málo tužidla, tak je to gumový, pokud moc, tak to zmatní mikrobublinkama, při zalejvání většího objemu se to samo rozpálí tak, že to může dokonce shořet.
Za půl roku nemůže tužidlo zdegradovat. Běžně používám epoxydový barvy a bezbarvej lak koupený ještě za bolševika. Tužidlo začalo rosolovatět po asi 15 letech, po nahřátí bylo zase pár dní tekutý. Ztvrdlo po asi 20 letech, nyní mám 6-7 let starý a normálně funguje.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od RayeR »

OK, zkusim to presunout vic do tepla, precejen ted na chodbe v baraku moc pres 20C nebude...

Zatim u vsech epoxidovych laku, co jsem s nima delal, byl psany vahovy pomer, tak to vazim na vazkach.
Treba to komunystycky tuzidlo bylo naky lepsi, trvanlivejsi, proste tehda se ty barvy daly jinak nez dnes, mene s ohledem na ekologii, vice s ohledem na funkcnost, nevim...
Celeron

#35 Příspěvek od Celeron »

Možná, že to tvrdidlo je přemrzlý. U akrylátů ředěných vodou je to konečná srazí se a udělá hrudky, pak už nejde pořádně rozmíchat. U epoxydu nevím, musel bys se zeptat na infolince výrobce.
Jirka

RayeR
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od RayeR »

Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek

Neni, jak sem psal vyse, koupeno letos na jare, pri prvnim pouziti nebyl s tuhnutim problem - lakovano pri bezne pokojove teplote. Celou dobu sem ty plechovky mel v byte pri pokojove teplote, nemohlo nic zmrznout. Navic tohle neni zrovna na bazi vody.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od RayeR »

Tak uz ty vzorky lezi tyden u topeni a furt to nevytvrdlo. Z te michaci plastove nadobky jsem ze dna vyloupnul zbytkovy kolac tl. ~1mm, nelepi ale je ohebny jak guma, kdyz to rozriznu, tak v rezu to taky nelepi. Pri predchozi praci takove zbytky vytvrdly do krehka a z nadobky jsem je vylamal ven.
Přílohy
epoxid.jpg
epoxid.jpg
Celeron

#38 Příspěvek od Celeron »

Asi ses sekl při vážení a nebo nedostatečný promíchání. Zkus toho namíchat jen trochu, ohřát horkovzduškou nebo ponořit misku do horký vody a znova promíchat a nechat vytvrdnout při pokojových 20 st. Pak bude jasný, jestli to tužidlo je mizerný, nebo ne.
Jirka

RayeR
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od RayeR »

Vcera sem namichal dalsi vzorek. Navazeno 10,0g epo + 4,0g tuzidla, vazky s rozlisenim 0,1g. V kelimku sem do toho foukal horkovzduskou, aby to pekne teklo a michal. Zkusebne sem to nanes na par prkynek a nechal je lezet na mirne hrejicim radiatoru, cca 35-40C. Po 24h sem to byl zkontrolovat a je to stejne jak predchozi pokus, zaschle, ale nedotvrdle, furt do toho de nehtem vytlacit drazku. Na laku i tuzidle je datum vyroby 3.5.2024 a udavana min. tvanlivost tuzidla 1 rok. Tak uz fakt nevim, mi s tim dochazi trpelivost. Asi uz si tuhle znacku nekoupim...
ondraN

#40 Příspěvek od ondraN »

A není to náhodou vlastnost toho laku? Pokud vím, tak nátěrové hmoty určené na dřevo zůstávají pružné, aby při tom, když dřevo pracuje, nepopraskaly. I syntetické barvy na dřevo (ne akrylatové) zůstávají stále pružné.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od RayeR »

Ne, kdyz sem tu pixlu koupil a natiral s tim, tak to za den ztuhlo do tvrda, ze se to dalo prebrousit. Delal jsem i s dalsima 2 epoxidovyma lakama a oba tuhly normalne do tvrda. Mam tim natreny ruzny nabytek a vse tvrde, proste jako normalni epoxid. Kdyz neztuhne, je nekde chyba...
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“