Jednoháková pekárna Domo
Moderátor: Moderátoři
Tak jsem pekárnu vypnul vypínačem a po asi 15 minutách znova zapnul, hlásila HHH, takže přehřátá. Po vychladnutí, tedy po další půlhodině už naskočila do základního programu 1.
Na spínání topení tam je triak. Bouchlej nejspíš nebude. Sonda taky vypadá, že měří, když pekárna reagovala na přehřátí. Takže nejasný důvod, proč topí když nemá. Náhoda, zabloudil FW? Před dvěma lety byl opak, relé zase nespínalo. Kouknu na elyty, pekárně je 15 let a od toho vedra můžou být suchánek. Blbý je, že nejkratší program, kde by se dalo topení otestovat je víc než dvě hodiny. Nebo se na to vykašlat a koupit novou? Jednoháky jsou už od 1500,-
Setkal jste se s tímhle někdo?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Nebo samozřejmě sw či hw chyba mcu.
Podíval bych se na napájení, zkontroloval všechny kondenzátory, zatěžované odpory, studeňáky atd.
Každopádně je tedy zvláštní, že nezabrala nějaká bezpečnostní tepelná pojistka. Nebo ji tam PRCák jaksi pozapomněl dát?
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
A nebo to dostane na stůl profesionál mi-ro, kterej je opravuje jak na běžícím pásu jak tu ve vlákně psal.
Nevím proč, kvasnice měly exp 10/6/2026. Dřív se dal v místní pekárně koupit kvásek a s tím žádnej problém nebyl. Proč to nevykynulo je naprostá záhada.
Ty sušený kvasnice je vlastně droždí, takže po přidání vody a cukru by se měly rozjet samy. To znamená živá kultůra. Napadá mě, jestli za to nemůže pekárna. Minule po pečení perníku totiž nevypla na konci topení. Co když při přitápění při kynutí se kvasnice přehřály a pochcípaly? U perníku, kterej kyne práškem do pečiva by přehřátí nevadilo, je to jen chemická reakce, nic živýho. Tentokrát ale byla topnice po konci programu vypnutá.
Odsypal jsem trochu sušených kvasnic z pytlíku, přidal mouku, cukr a vodu a dal vedle radiátoru topení, co má topnou vodu cca 55℃. Uvidíme, zda a za jak dlouho se to rozjede.
Nějakej jinej nápad?
Tak jsem zkusil v pekárně další várku chleba. Tentokrát vykynul ale jen málo. Na konci pečení se topnice zase vypla. Když jsem ale chleba vyklepal z nádoby, tak byl spodní obvod do výšky asi 3 cm upečený do tvrda, vlastně skoro do černa. Tam je topnice nejblíž. No a asi 15 minut po vyklepání chleba jsem si všiml, že topnice je zase do ruda.
To znamená, že spínání topnice nebo jeho regulace nějak podivně blbne. A to jak na perníkovým programu 5 tak na chlebovým 1, což asi vylučuje chybu ve FW.
Asi jsem to opravdu trefil, že při kynutí se zapne topnice a topí na příliš vysokou teplotu a kvasinky pochcípaj a proto to nevykyne. No a nakonec to spálení chleba u dolní hrany chleba taky naznačuje, že pekárna topí moc a nebo dlouho.
Zkusím to rozdělat a prohlídnout. Jestli je ale rozpadlej termistor, což už jsem párkrát viděl, tak bude oprava značně problematická a pekárna skončí nejspíš v SD.
Jednu desku má pod displejem a tlačítkama, je na ní SMD procík. Druhá deska je zdroj, spínání motoru míchačky a triaková regulace topnice.
Vytahal jsem elyty, všecky měly deklarovanou kapacitu a ESR jaký se nevidí ani u nových. Zkusím je ještě ohřát na teplotu cca 100℃ aby se dostaly do prostředí, kdy pekárna peče. V pekárně Domo nejsou tři sondy ale jen jedna, termistor alá 1N4148. Vedle termistoru jsou dvě tepelný pojistky na 230V. Proč nevypínají topnici když je rozžhavená do ruda je mi zatím záhadou, musím kouknout jak je to zapojený. Na pekárně jsem nic špatnýho okometricky nenašel. Uvidíme zítra. Mám docela pochybnost, že kdybych zkoumal chod rozebraný pekárny na stole, tak nedokážu nasimulovat tepelný podmínky jako když je pekárna smontovaná a celý zkoumání bude k prdu. Asi budu muset obětovat 2-3 tisíce za novou.
Topnice má 600W, triak je TO220, vypadá to na BTA138/ napětí nejde přečíst možná 600, možná 800. Proudově OK ale při úbytku cca 1,8V musí vyzářit cca 5W při plně otevřeným triaku. No a do toho asi dost velká okolní teplota.
Trochu mě překvapuje, že při ztrátě na triaku necelých 5W je zcela bez chladiče. Kolik vlastně vyzáří TO220? Našel jsem, že holý triak BTA138/600 má tepelný odpor cca 60°K/W.
Není to blbě navržený a nechtělo by to chladič? Přehřátý triaky se chovaj divně, občas nerozpínají nebo spínají jen půlvlny.
BT138, ne BTA138 (ten neexistuje).
V příloze máš údaje z datasheetu, při otevření přes celou sinusovku (což předpokládám) je při proudu 2,6A ztráta cca 2,9W, což při tepelném odporu 60K/W je nějakých 180 stupňů na přechodu bez chladiče. A to se ještě myslí, že triac je na volném vzduchu a ne v roztopené pekárně...
Nejhorší je, jak jim to spousta jedinců furt dokola žere a ještě je obhajuje.
Prostě ten triac vyměň, nemusí to být ani úplně tentýž typ (stojí pár peněz) a dej mu chladič. Raději 800V dimenzování.
Netvrdím, že to pomůže vyřešit závadu, třeba je někde jinde. Dej si pozor na Igt (ověř, jak se triac budí).
Jo a taky bych dal do klíčových bodů zapojení diagnostické low current LEDky a v plášti třeba udělal malý otvor (pokud už tam něco není), aby na ně bylo vidět.
kdo ne - hledá důvod.
Jo BT138/xxx je obyčejnej triak, to A se ni tan vloudilo z mnou hodně používanýho BTA16/600 co má izolovaný kovový křidýlko, BTB16/600 stejnej parametr ale neizolovaný křidýlko.
Triaky s izolovaným křídlem (tuším je dělá pouze ST) jsou fajn, člověk nemá fázi na chladiči a nemusí řešit izolační podložky apod.
kdo ne - hledá důvod.