Jednoháková pekárna Domo

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#31 Příspěvek od Celeron »

Tak se mi zase po dvou letech nějak švejkuje pekárna Domo. Dnes jsem v ní pekl perník na program "sladké" číslo 5. Vše řádně proběhlo až do konce, pekárna odpípala konec a na displeji byl čas 0.00. Po asi 15 minutách jsem chtěl vytáhnout formu a zjistil, že topná tyč je do ruda a po vyklepnutí perníku z formy je dole, nejblíž topný tyči o dost tmavší než nahoře. To asi není dobře.
Tak jsem pekárnu vypnul vypínačem a po asi 15 minutách znova zapnul, hlásila HHH, takže přehřátá. Po vychladnutí, tedy po další půlhodině už naskočila do základního programu 1.
Na spínání topení tam je triak. Bouchlej nejspíš nebude. Sonda taky vypadá, že měří, když pekárna reagovala na přehřátí. Takže nejasný důvod, proč topí když nemá. Náhoda, zabloudil FW? Před dvěma lety byl opak, relé zase nespínalo. Kouknu na elyty, pekárně je 15 let a od toho vedra můžou být suchánek. Blbý je, že nejkratší program, kde by se dalo topení otestovat je víc než dvě hodiny. Nebo se na to vykašlat a koupit novou? Jednoháky jsou už od 1500,-
Setkal jste se s tímhle někdo?
Naposledy upravil(a) Celeron dne 02 úno 2025, 20:13, celkem upraveno 1 x.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
JirkaZ

#32 Příspěvek od JirkaZ »

Klidně může být něco jako "náhodný" výpadek čidla teploty (vaklo, studeňák, vnitřní destrukce...).

Nebo samozřejmě sw či hw chyba mcu.

Podíval bych se na napájení, zkontroloval všechny kondenzátory, zatěžované odpory, studeňáky atd.

Každopádně je tedy zvláštní, že nezabrala nějaká bezpečnostní tepelná pojistka. Nebo ji tam PRCák jaksi pozapomněl dát?
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Celeron

#33 Příspěvek od Celeron »

Když si představím tu šílenou práci pekárnu rozdělat. :roll: Koukni do začátku vlákna, musí se v pečící komoře povolit kupu šroubků co jsou totálně zapečený a nejde s nima hnout. Dám jí ještě jednu šanci upíct něco na programu 5, případně chleba na programu 1 a budu to víc sledovat.
A nebo to dostane na stůl profesionál mi-ro, kterej je opravuje jak na běžícím pásu jak tu ve vlákně psal. :lol:
Jirka

Celeron

#34 Příspěvek od Celeron »

Včera jsem zkusil v pekárně upýct chleba z chlebový směsi kam se jen přidá voda, podmáslí, sůl, cukr, drcenej kmín a sušený kvasnice. Doprčic, vůbec to nevykynulo! :evil:
Nevím proč, kvasnice měly exp 10/6/2026. Dřív se dal v místní pekárně koupit kvásek a s tím žádnej problém nebyl. Proč to nevykynulo je naprostá záhada.
Ty sušený kvasnice je vlastně droždí, takže po přidání vody a cukru by se měly rozjet samy. To znamená živá kultůra. Napadá mě, jestli za to nemůže pekárna. Minule po pečení perníku totiž nevypla na konci topení. Co když při přitápění při kynutí se kvasnice přehřály a pochcípaly? U perníku, kterej kyne práškem do pečiva by přehřátí nevadilo, je to jen chemická reakce, nic živýho. Tentokrát ale byla topnice po konci programu vypnutá.
Odsypal jsem trochu sušených kvasnic z pytlíku, přidal mouku, cukr a vodu a dal vedle radiátoru topení, co má topnou vodu cca 55℃. Uvidíme, zda a za jak dlouho se to rozjede.
Nějakej jinej nápad?
Jirka

hafca

#35 Příspěvek od hafca »

Použij místo sušeného droždí normálmí. Na půl kila mouky stačí tak 5-7g. Stejně tak chlebové směsi. Místo nich jen mouku na domácí chléb, kde je už namíchaná žitná s pšeničnou. Do toho sodovka, sůl, lžíce oleje, kmín a droždí. Já dávám ještě lžíci šťávy z kysaného droždí. Nechám to zadělat v pekárně, ale peču v normální troubě.
Přílohy
such_k.jpg
such_k.jpg
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Celeron

#36 Příspěvek od Celeron »

Pokusný naběhnutí vzorku mimo pekárnu proběhlo dobře, po asi 1,5 hodině byl v hrnku skoro čtyřnásobek.
Tak jsem zkusil v pekárně další várku chleba. Tentokrát vykynul ale jen málo. Na konci pečení se topnice zase vypla. Když jsem ale chleba vyklepal z nádoby, tak byl spodní obvod do výšky asi 3 cm upečený do tvrda, vlastně skoro do černa. Tam je topnice nejblíž. No a asi 15 minut po vyklepání chleba jsem si všiml, že topnice je zase do ruda.
To znamená, že spínání topnice nebo jeho regulace nějak podivně blbne. A to jak na perníkovým programu 5 tak na chlebovým 1, což asi vylučuje chybu ve FW.
Asi jsem to opravdu trefil, že při kynutí se zapne topnice a topí na příliš vysokou teplotu a kvasinky pochcípaj a proto to nevykyne. No a nakonec to spálení chleba u dolní hrany chleba taky naznačuje, že pekárna topí moc a nebo dlouho.
Zkusím to rozdělat a prohlídnout. Jestli je ale rozpadlej termistor, což už jsem párkrát viděl, tak bude oprava značně problematická a pekárna skončí nejspíš v SD.
Jirka

kejki

#37 Příspěvek od kejki »

Mám tu Moulinex jako dárce orgánů, kdyby se něco hodilo (motor špatný). Ale třeba můj Číňan má tři tepelná čidla...
Celeron

#38 Příspěvek od Celeron »

Dnes jsem se věnoval pekárně. Zase ten porod ji rozmontovat. :roll:
Jednu desku má pod displejem a tlačítkama, je na ní SMD procík. Druhá deska je zdroj, spínání motoru míchačky a triaková regulace topnice.
Vytahal jsem elyty, všecky měly deklarovanou kapacitu a ESR jaký se nevidí ani u nových. Zkusím je ještě ohřát na teplotu cca 100℃ aby se dostaly do prostředí, kdy pekárna peče. V pekárně Domo nejsou tři sondy ale jen jedna, termistor alá 1N4148. Vedle termistoru jsou dvě tepelný pojistky na 230V. Proč nevypínají topnici když je rozžhavená do ruda je mi zatím záhadou, musím kouknout jak je to zapojený. Na pekárně jsem nic špatnýho okometricky nenašel. Uvidíme zítra. Mám docela pochybnost, že kdybych zkoumal chod rozebraný pekárny na stole, tak nedokážu nasimulovat tepelný podmínky jako když je pekárna smontovaná a celý zkoumání bude k prdu. Asi budu muset obětovat 2-3 tisíce za novou. :(
Jirka

rnbw

#39 Příspěvek od rnbw »

Pripoj k telesu paralelne ziarovku a vytiahni von. Hned budes vidiet, kedy to spina. A pre istotu pripoj LED s odporom k cievke rele.
Celeron

#40 Příspěvek od Celeron »

Žárovka souhlas ale na topení tam je triak. Relé je na motor.
Topnice má 600W, triak je TO220, vypadá to na BTA138/ napětí nejde přečíst možná 600, možná 800. Proudově OK ale při úbytku cca 1,8V musí vyzářit cca 5W při plně otevřeným triaku. No a do toho asi dost velká okolní teplota.
Trochu mě překvapuje, že při ztrátě na triaku necelých 5W je zcela bez chladiče. Kolik vlastně vyzáří TO220? Našel jsem, že holý triak BTA138/600 má tepelný odpor cca 60°K/W.
Není to blbě navržený a nechtělo by to chladič? Přehřátý triaky se chovaj divně, občas nerozpínají nebo spínají jen půlvlny.
Jirka

JirkaZ

#41 Příspěvek od JirkaZ »

Jo, je to typická PRC prasárna.

BT138, ne BTA138 (ten neexistuje).

V příloze máš údaje z datasheetu, při otevření přes celou sinusovku (což předpokládám) je při proudu 2,6A ztráta cca 2,9W, což při tepelném odporu 60K/W je nějakých 180 stupňů na přechodu bez chladiče. A to se ještě myslí, že triac je na volném vzduchu a ne v roztopené pekárně...

Nejhorší je, jak jim to spousta jedinců furt dokola žere a ještě je obhajuje.

Prostě ten triac vyměň, nemusí to být ani úplně tentýž typ (stojí pár peněz) a dej mu chladič. Raději 800V dimenzování.

Netvrdím, že to pomůže vyřešit závadu, třeba je někde jinde. Dej si pozor na Igt (ověř, jak se triac budí).

Jo a taky bych dal do klíčových bodů zapojení diagnostické low current LEDky a v plášti třeba udělal malý otvor (pokud už tam něco není), aby na ně bylo vidět.
Přílohy
BT138_Ptot_vs_Itrms.png
BT138_Ptot_vs_Itrms.png
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

rnbw

#42 Příspěvek od rnbw »

Co som riesil exploziu rele v pekarni, tak teleso spinalo rele. Co spinalo motor, to som neriesil. Monzo triak.
JirkaZ

#43 Příspěvek od JirkaZ »

Jirko, teď jsem lépe četl vlákno a všiml si, že výše píšeš o spínání topení pomocí relé a o něco dál triakem.

Tak jak to tedy je?
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Celeron

#44 Příspěvek od Celeron »

Sorry, zase moje chyba. Topení přes triak v sérii s asi bezpečnostním relátkem, který ale není osazený a přes kontakty je klema. Opravil jsem to v příspěvku výše. Zatím jsem nekoukal jestli fázový a nebo PPM řízení. Dnes na to nebyl moc čas. K tomu triaku půjde přidělat chladič, vedle je místo po neosazeným relátku. Ten držák termistoru a tepelných pojistek ukazuje na triak topnice. Gate triaku jde přes dva odpory na TO92 označenou D331, zatím jsem nezkoumal co to je. Tahle potvora je ovládana zase přes dva odpory a přes kšandu přímo z procíku na displejový desce.
Jo BT138/xxx je obyčejnej triak, to A se ni tan vloudilo z mnou hodně používanýho BTA16/600 co má izolovaný kovový křidýlko, BTB16/600 stejnej parametr ale neizolovaný křidýlko.
Jirka

JirkaZ

#45 Příspěvek od JirkaZ »

D331 by dle některých zdrojů mohl být SS8050.

Triaky s izolovaným křídlem (tuším je dělá pouze ST) jsou fajn, člověk nemá fázi na chladiči a nemusí řešit izolační podložky apod.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“