zdroj VN Tesla TVI862
Moderátor: Moderátoři
zdroj VN Tesla TVI862
našel jsem něco tady, ale mnoho jsem se tam nedozvěděl . . .
máte někdo dokumentaci ?
jaké to mělo asi výstupní napětí ?
dostal se ke mě jeden kousek, ale jen "vrčí" a vysoké napětí na výstupu není.
Používalo sa to na kontrolu tesnosti zvarov sklenených komponentov. Elektróny sú menšie ako molekuly plynu a ľahko prenikajú cez mikro trhliny. "Vo "vákuu" vnútri skleneného komponentu potom svetielkujú.
Napätie to dáva snád v desitkách kV. Aj keď si teraz niesom celkom istý, lebo od cca 8kV už vo vákuu vzniká rontgenové žiarenie. Ale ak vylúčime použitie na vysoké vákuum, tak to môže máť aj oveľa viac kV.
Zaujímavá hračka. Dá sa tým aj pripáliť cigareta.
jde mi hlavně o parametry vinutí toho "tráfka-přerušovače" a jak je provedeno vinutí VN cívky . . .samec píše:Schému snáď na tých 5 súšiastok nepotrebuješ. Je tam mechanický kontakt, ako v zvončeku na jednosmerný prúd. Najskôr ho treba vyčistiť a nastaviť skrutkou optimálnu vzdialenosť.
nepohrdnu i dalšími zkušenostmi z provozu těchto "přístrojů" . . .
- radioelectrum
. . . prostřelené kondenzátory.
můžete se někdo podívat jaké kapacity a na jaké napětí tam máte ?
nějak se mi nezdají ty co jsem tam měl . . .
dal jsem tam 2x 4n7 na 2kV, ale přerušovač hodně jiskří, rychle se opaluje
a jiskra na špičce je jen asi na 5 mm, ale úsporku to rozsvítí . . .
protože první zmáčknutí udělá jiskru cca 3 cm a při dalším zmáčknutí se zkracuje až je dlouhá jen asi 1 mm . . .
nic jiného než ty kontakty přerušovače se neohřívá . . .
video
No letí to
Musel bych to vyhrabat a zkusit. 3cm jiskru to asi nedávalo, možná tak dva. Asi i záleží jak je to vyladěný, když je to teslák. Já to jen zprovoznil, pohrál si s tím a odložil. Zprvu jsem ani nevěděl, že je to tovární výrobek. Myslel jsem, že si to někdo zbastlil jen tak sám. Koupil jsem to asi někde na burze, nevěděl jsem co to je a takové věci mě lákají.
Jestli se Ti tak zkracuje jiskra, tipoval bych to spíše na nějaký svod.
Podľa internetov má niečo podobné 2-80Wok1hga píše:jde mi hlavně o parametry...
https://vi.aliexpress.com/item/1005008525916058.html