Probíjení hliníkového panelu Pioneer Sa 710

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
saxik1111

Probíjení hliníkového panelu Pioneer Sa 710

#1 Příspěvek od saxik1111 »

Ahoj, při přejetí prstem po hliníkovém panelu, cítím, jemné brnění, v zapnutém i vypnutém stavu.
Při protočení přívodu v zásuvce, při vypnutém stavu brnění ustane a jde trochu cítit, jen při zapnutém..
Je to vlastnost těchto zesilovaču? Je potřeba to řešit? Nebo nechat být? Plánují měnit přívodní kabel, je tam ještě přechodka z americké koncovky na naší.. Že bych rovnou předělal na na zásuvku s územněním dohromady? (teď je jen dvoukolik?)
ZVUK2000

#2 Příspěvek od ZVUK2000 »

Jaká je třída ochrany? I nebo II. U II s pulsním zdrojem běžný jev.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Neriesit. Robia to aj notebooky a pod.
ZVUK2000

#4 Příspěvek od ZVUK2000 »

A pokud jsi nejsi jistej bezpečnosti. Tak nechat změřit na unikajicí proud a izolační napětí.
ransom

#5 Příspěvek od ransom »

Je to obecně vlastnost hliníkových eloxovaných panelů umístěných izolovaně v blízkosti zdroje elektrického pole. Prvně jsem si toho všimnul někdy v roce 86 a potvrzuje se mi to dodnes. (Tehdy to bylo na multimetru Goerz připojeném na zdroj AC napětí při kalibraci, hned potom na sovětských multimetrech, dřepěl jsem u toho na měrovém středisku denně několik hodin. Ten hmatový vjem je nezaměnitelný).
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
jardafiala

#6 Příspěvek od jardafiala »

Prvně jsem ten jev zaznamenal u kalkulačky kterou jsem dostal z imperialistické ciziny někdy kolem 1975,6 či 7. Bylo to cítit při připojeném síťovém napáječi.
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 27 led 2025, 09:11, celkem upraveno 1 x.
saxik1111

#7 Příspěvek od saxik1111 »

Ok, děkuji asi to tak nechám, možná nechám i ten origo kabel, stejně jdu kupovat redukce pro použitý vývodu do dalších komponentů z této řady
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

ZVUK2000 píše:Jaká je třída ochrany? I nebo II. U II s pulsním zdrojem běžný jev.
Je to běžné u všech přístrojů ve třídě II (s dvojitou izolací, označené čtverečkem ve čtverečku a pouze dvoužilovou síťovou šňůrou).
A je jedno, zda mají pulsní zdroj, nebo klasické trafo. Vždycky se něco na kostru přístroje indukuje ze sítě. Přestane to brnět při připojení zdroje signálu, který má třížilový přívod, nebo je dále spojené s kabelovkou či předpisově uzemněným pláštěm koaxiálu od antény. Tudy se indukované napětí svede na zem.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“