MUX 21, kanál 26. vysílač Krásné-problém?
Moderátor: Moderátoři
MUX 21, kanál 26. vysílač Krásné-problém?
edit 9:51hod
teď koukám, že mi tady v práci "stojí" obraz na všech tv na čt sport, tady (Oáza) je stará colorka namířená na Prahu, tak asi někdo heknul celý krkavčí hory
- monterjirka
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Pre-echo znamená, že slabší signál přijde dříve než silnější signál. Některé přijímače (možná většina) s tím měly nebo mají potíže. Jednoduše řečeno, symboly (informace) se nevysílají nepřetržitě, ale za symbolem je ještě mezera (ochranný interval). Pokud přijde stejný symbol (informace) z jiného vysílače nebo odražený se zpožděním o délku té mezery, tak to nevadí a přijímač by si s tím měl poradit. Pokud přijde později, zasáhne do dalšího symbolu. Lépe to vysvětlit neumím. Snad to vysvětlí lépe někdo jiný.
Já tady mám na stejných kanálech navíc ještě Cheb a Svatobor a navíc z Krašova spousta odražených signálů a nic se v DVB-T2 neruší. Vše přijde včas v rámci ochranného intervalu. Příjem na rozholený koaxiální kabel omotaný izolačkou. Funguje to už 5 let. V DVB-T to bylo horší, 3. multiplex tady nešel kvůli příliš krátkému ochrannému intervalu ani na směrovou anténu.monterjirka píše:Máme u nás signál 3 multiplexů z vysílače Krašov a Vraní vrch na stejných kanálech.
Občas (asi podle počasí) je to samý výpadek. Že by něco jako "preecho"?
(samozřejmě výpadky muxu ČT na 26 kanálu možná dělá ta pirátská rušička, co tu občas je...)
Nemusí to být "preecho", silnější signál může přijít dřív a něco slabší přijde už výrazně mimo ochranný a přestane to hrát.
Při inverzi se elektromagnetické vlnění láme při přechodu z jedné vrstvy atmosféry do druhé vrstvy. Vypadá to jako odraz, ale je to něco jiného.golemson píše:Spíše bych to viděl na důsledek velké inverze a díky tomu i podivných odrazů.
jj bude ti tak, sleduji muxy z Černé Hory, mám to asi 100 km daleko a asi od půlky ledna jsou občas výpadky signálu.nonius píše:Vypadá to na inverzi. Nemusíte ani inverzní oblačnost vidět, může být od vás hodně daleko, klidně stovky kilometrů. Tento a minulý týden se v diskuzích objevovaly zmínky o inverzi a příjmu vzdálených vysílačů.
Síla zůstává pořád stejná, ale kvalita spadne na nulu . . .
myslím, že je to důsledek použití "jednokmitočtového" pokrytí a vzdálených příjmů odrazy od inverze, se kterými "koordinace" kmitočtů nepočítá . . .
. . . a jsou momenty, kdy je to opravdu velmi nepříjemné.
Byly to za poslední dva týdny tak dvakrát za večer až vteřinu trvající poklesy kvality bez poklesu úrovně, i ten jsem však občas zaznamenal. Na přesnější zhodnocení by to muselo trvat déle.
Podobně se chová i MUX4 na K45, na rozhlednu Chlum máme také přímou viditelnost a je stejně daleko, jako přijímaná rozhledna na Černé hoře.
Dnes od 17. hodiny jsem ještě žádné zakousnutí nezpozoroval, ale televizi většinu času mám spíše jako kulisu, i když zakoktání zvuku by mi neuniklo.
Co jsem zapomněl včera dodat: některé výpadky MUX21 vypadaly, jako by chyběla modulace. Úroveň nosné byla stabilní, čili jsem to tipoval spíše jako chybu v distribuci signálu na vysílače.
Předpokládám samozřejmě, že indikace úrovně signálu na vstupu není závislá na chybovosti...
Je jedno, zda to zkouším z STA v našem domě, STA v jiném, či na individuální anténu.
Settopboxy Tesla 310 ani Mascom 721T2, stejně, jako televize Samsung, Hyundai a TCL s tím problém nemají: ve všech případech zobrazují úrovně multiplexů, jako vyrovnané, bez výpadků a kostkování.
Fyzikálně to vypadá, jako nesmysl, mezi dvěma kanály z téhož vysílače, tak jsem zkusil připojit to přes 10 metrů účastnické šňůry a útlumákem snížit úroveň signálu (to kvůli případným nehomogenitám na vedení). Nic. Pořád se to chová stejně.
(Po mně se nejméně s jedním z uvedených kousků vztekal Iggy, taky na to nepřišel).
Máte nějakou podobnou zkušenost?