Já to docela používám pro PLC. Teď mě němci tlačí do C++ a já trvám na IEC.bu2520 píše:Jenom se zeptám znalých jak často se používá programování v
B) strukturovaný text PLC dle IEC61131-3 já to sice v nějakých velmi omezených mantinelech znám, ale raději používám objektové programování na PC.
Ale k výuce, myslím, že témata jsou dané schváleným oborem. Učitel nemůže moc utíkat, ale...
Myslím, že žák, který vyjde s maturitním oborem elektrika by měl vědět:
- jak funguje relé
- co to je tranzistor, dioda, odpor, kondenzátor, tlumivka, transformátor, motor, ...
- základní kámen elektronických obvodů, že je zesilovač a to ať ve funkci standardního analogového zesilovače či logického obvodu (komparátor a hradlo)
- jak použít filtry (propusti a zádrže) a že je to to samé jako regulátory, jen se na to dívá z druhé strany
- programování v podstatě jakékoliv, jde o základy algoritmizace...
Prakticky:
- jakýkoliv SW pro návrh PCB
- tranzistor v základních zapojení SE, SB, SC + základní zapojení operačních zesilovačů (asi o krok poté)
- tranzistor/dioda v základních zapojení pro log. obvody
- hradla ve formě čítačů/monostáblů...
- základy programování jednočipů/PLC/PC app (dle zaměření obru - mechatronika bude spíše o tom jednočipovém počítači)
- umět vzít do ruky páječku a zapájet rezistor 0603 SMD nebo klasiku THT malý i velký
To asi ty základy, ale bez znalosti měření/měřicích přístrojů/principů se to neobejde. Taky klasická síť 230 V - L, N, PE popřípadě PEN... a základní povědomí o normách.