FV panely, a azimut
Moderátor: Moderátoři
FV panely, a azimut
Prosímvás o vysvětlení jaký max azimut může být na FV panely?
Na mapách cz mi moje střecha ukazuje azimut 118°, a je to azimut vztažený k severu. Pro FV panely je prý potřeba azimut vztažený k jihu, a má se odečíst 180° protože střecha je "na východ". Po odečtu je to tedy -62°. Pokud je to celé taknějak dobře, tak těch -62° se dá ještě akceptovat, nebo je to přespříliš na východ?
Nehoním každý Watt. Jen mi tu 2 roky leží panely bez užitku, a rád bych je využil. Měl jsem plán je dát na úplně jinou střechu na mém pozemku, kde by panely byly +- téměř na jih. Z toho ale sešlo, a střecha na jih nebude.
Pak jedině dát panely na zem. Místo na ně mám.
Na internetu je kolem toho taknějak pěknej mrdník, a už se v tom ztrácím.
Dík
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html
Umi vzit v potaz zastineni od kopcu v dane lokalite, vypocitat optimalni sklon panelu a dalsi vychytavky. Alespon jedna uzitecna vec z toho zeleneho magoreni...
Panely mám 65° na západ, ale pro ohřev bojleru to stačí. Přímý osvit nastane kolem 11 hod, plný výkon odpoledne. Převážná spotřeba teplé vody je stejně až večer, takže to vyhovuje. V létě nemá malá ztráta žádný význam, protože bojler většinou vypne do 13 - 14 hodiny a další energii nevyužije.Sandal píše:... těch -62° se dá ještě akceptovat, nebo je to přespříliš na východ?
Při směrování na jih bych musel dát panely na zem, řešit podpěrnou konstrukci a o 25 m delší přívody. U země navíc během dne přechází různé stíny z okolí (stromy, budovy). Ve výsledku se to ani nemusí vyplatit, vždy záleží na konkrétní situaci. Může být jednodušší na střechu přidat 1 panel, zvlášť když je zadarmo.
Kompenzací ztráty směrováním -10% bych ušetřil asi 26 kWh (160 Kč) za rok, s návratností investice v nedohlednu. Přidání panelu (+25%) by ušetřilo asi 400 Kč ročně, návratnost 10 let.