FV panely, a azimut

Solární technika, tepelná čerpadla, rekuperace, vzduchotechnika, klimatizace, ohřev TUV... prostě všechno, zač platíme, ačkoli bychom třeba ani nemuseli

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Sandal

FV panely, a azimut

#1 Příspěvek od Sandal »

Zdravím.
Prosímvás o vysvětlení jaký max azimut může být na FV panely?
Na mapách cz mi moje střecha ukazuje azimut 118°, a je to azimut vztažený k severu. Pro FV panely je prý potřeba azimut vztažený k jihu, a má se odečíst 180° protože střecha je "na východ". Po odečtu je to tedy -62°. Pokud je to celé taknějak dobře, tak těch -62° se dá ještě akceptovat, nebo je to přespříliš na východ?

Nehoním každý Watt. Jen mi tu 2 roky leží panely bez užitku, a rád bych je využil. Měl jsem plán je dát na úplně jinou střechu na mém pozemku, kde by panely byly +- téměř na jih. Z toho ale sešlo, a střecha na jih nebude.
Pak jedině dát panely na zem. Místo na ně mám.

Na internetu je kolem toho taknějak pěknej mrdník, a už se v tom ztrácím.

Dík
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
p32

#2 Příspěvek od p32 »

Máš kliku. Náhodou je jih směrem na sluníčko právě ve 12 hodin. :lol:
Pokud to na střeše "nepasuje", tak je dej raději na držáky na zemi.
Sandal

#3 Příspěvek od Sandal »

Jojo, koukal jsem.
Pro mne na jednu stranu lepší, protože bych to musel instalovat svépomocí, a já se bojím výšek :lol: Taky čištění a jiná údržba je pak sranda.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jova1 »

Třeba tady: https://www.suncalc.org si můžeš ověřit, jak to budeš mít v kterou dobu osvětlené.
Petr603

#5 Příspěvek od Petr603 »

eleferner

#6 Příspěvek od eleferner »

Nedavno jsem to resil a EU nechala vytvorit tento prekvapive propracovany kalkulator PVGIS:

https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html

Umi vzit v potaz zastineni od kopcu v dane lokalite, vypocitat optimalni sklon panelu a dalsi vychytavky. Alespon jedna uzitecna vec z toho zeleneho magoreni...
Achab

#7 Příspěvek od Achab »

PVGIS počítá s historickým průměrem doby slunečního svitu v dané oblasti, pro aktuální počasí v konkrétním místě mohou být údaje značně nepřesné. Například v lednu mám mít teoretickou dodávku kolem 50 kWh. Skutečnost je 22, loni 35 kWh. Tedy odchylka -30 až -56%.
eleferner

#8 Příspěvek od eleferner »

Jo, to sedi, ale da se tam zvolit prumerovaci obdobi i nechat si vykreslit jednotlive roky. Hlavne neumi zapocitat "vedlejsi" vlivy jako namrazu na FV panelech apod. Ty pak pochopitelne nevyrobi nic...
Ruprecht

#9 Příspěvek od Ruprecht »

Ten kalkulátor je prostě jen stejně optimistický a idealistický jako grýndýl.
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
Sandal

#10 Příspěvek od Sandal »

Díky chlapi. Asi dám ty panely na zem. Když vidim, že co prd to ztráta energie, tak ať jsou umístěný co možná nejlíp. Kdyžtak si taky koupim obří fén :lol:
eleferner

#11 Příspěvek od eleferner »

Ruprecht píše:Ten kalkulátor je prostě jen stejně optimistický a idealistický jako grýndýl.
Vsak tihle zeleni magori taky maji tri nejvetsi nepratele: matematiku, fyziku a chemii... :D
Achab

#12 Příspěvek od Achab »

Sandal píše:... těch -62° se dá ještě akceptovat, nebo je to přespříliš na východ?
Panely mám 65° na západ, ale pro ohřev bojleru to stačí. Přímý osvit nastane kolem 11 hod, plný výkon odpoledne. Převážná spotřeba teplé vody je stejně až večer, takže to vyhovuje. V létě nemá malá ztráta žádný význam, protože bojler většinou vypne do 13 - 14 hodiny a další energii nevyužije.

Při směrování na jih bych musel dát panely na zem, řešit podpěrnou konstrukci a o 25 m delší přívody. U země navíc během dne přechází různé stíny z okolí (stromy, budovy). Ve výsledku se to ani nemusí vyplatit, vždy záleží na konkrétní situaci. Může být jednodušší na střechu přidat 1 panel, zvlášť když je zadarmo.

Kompenzací ztráty směrováním -10% bych ušetřil asi 26 kWh (160 Kč) za rok, s návratností investice v nedohlednu. Přidání panelu (+25%) by ušetřilo asi 400 Kč ročně, návratnost 10 let.
Odpovědět

Zpět na „Energie a energetika v domácnosti“