Alternátor funguje/nefunguje

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Cowley

#16 Příspěvek od Cowley »

Na tohle mám "udělátko".

Ampérmetr s novou pojistkou, který připojuji postupně na jednotlivá pojistková pouzdra a měřím klidový proud dané větve.
EKKAR

#17 Příspěvek od EKKAR »

petrvk píše:...
Teď jsem znovu dával kostru extra z baterie - přímo na nový šroub alternátoru, ale žádná změna. Jen mě zaráží ten odběr alternátoru...
Chápeš, že i když spojíš kostru alťasu s baterkou, tak pořád ještě můžeš mít přechoďák mezi tou baterkou a kastlí a všecko co žere elektriku a potřebuje spojení přes kostru, tím máš od baterky a alťasu oddělený? Ty musíš nejdřív docílit toho, abys měl co nejdokonalejší spojení mezi VŠEMA KOSTRAMA v autě. Pak teprve můžeš měřit, kde máš jaký napětí vůči tý pospojovaný kostře.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jardafiala

#18 Příspěvek od jardafiala »

Jednoduché je přece připojit voltmetr na - baterie a při běhu druhý fous od měřáku přímo na těleso alternátoru a jsme doma!
petrvk

#19 Příspěvek od petrvk »

Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek

To zítra zkusím, ale abych řekl pravdu, nevím, co tam mám měřit? Mínus na mínus...
ferdislav

#20 Příspěvek od ferdislav »

Pokud nebude spoj dokonalý naměříš tam napětí jako na rezistoru, viz ohmův zákon
petrvk

#21 Příspěvek od petrvk »

EKKAR píše:
petrvk píše:...
Teď jsem znovu dával kostru extra z baterie - přímo na nový šroub alternátoru, ale žádná změna. Jen mě zaráží ten odběr alternátoru...
Chápeš, že i když spojíš kostru alťasu s baterkou, tak pořád ještě můžeš mít přechoďák mezi tou baterkou a kastlí a všecko co žere elektriku a potřebuje spojení přes kostru, tím máš od baterky a alťasu oddělený? Ty musíš nejdřív docílit toho, abys měl co nejdokonalejší spojení mezi VŠEMA KOSTRAMA v autě. Pak teprve můžeš měřit, kde máš jaký napětí vůči tý pospojovaný kostře.
Jako já ti rozumím, jak to asi myslíš, ale já to auto normálně nastartuji a ten startér má velký odběr tak si nemyslím, že by v tom mohl být problém. Nebo se pletu?
Jinak všem díky za postřehy.
Dneska dáme pivko a vyčistíme hlavu na další den.
misocko

#22 Příspěvek od misocko »

a ano, alternator pri pripojovani nema prskať. Niečo je zle, asi aj s Tvojim technikom na alternatory.
EKKAR

#23 Příspěvek od EKKAR »

Pokud při propojení + pólu baterky a alternátoru dochází k jiskření, je proražená některá z diod usměrňovacího můstku a k ní příslušná fáze statorovýho vinutí se přes opačně pólovanou druhou diodu z páru zkratuje na kostru. Ten člověk, co tvrdí že altík je v pořádku, by měl jít k lopatě, ne opravovat elektroniku.
Diagnostika je jednoduchá - altík se otevře a ohmmetrem nebo jiným zdrojem limitovanýho proudu se zkouší jednotlivý diody proti svýmu chladicímu profilu, do kterýho jsou nalisovaný svým pláštěm. Občas jsou dostupný jednotlivý diody, pak stačí tu defektní vyměnit, obvykle se ale mění kompletní "srpečky" = chladicí profily s 3 diodama naráz. Jsou pro každou polaritu diod odlišný.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
masar

#24 Příspěvek od masar »

To by snad vzniklo znatelné teplo a z altíku by se i kouřilo, ne? Tohle jiskření bude mít na svědomí spíše integrovaný regulátor a proud by neměl přesáhnout nějakou "zdravou" hodnotu. Nicméně je to po usměrňovacích diodách druhý podezřelý (po vyloučení vadného kostření).
:wink:
BOBOBO

#25 Příspěvek od BOBOBO »

Některé altíky opravdu mohou při připojení zajiskřit . Spíš si vzpomeň , na jakou stranu táhl řemen u servisáka a jak táhne utebe , nebo jste měli venku regler a viděli uhlíky ? Jsou dost dlouhé ?
EKKAR

#26 Příspěvek od EKKAR »

Zeptejte se Jirky Blechy = GeorgeB tady na fóru, kolik aut jezdí měsíce a roky s proraženou jednou diodou v altíku - a nepozná se to jinak než vošklivoškopkem, kde na výsledným zvlnění 6-pulsního můstku chybí jeden voblouček ...
masar

#27 Příspěvek od masar »

To je sice pravda, ale nedochází ke zkratování proudu na kostru, nýbrž ke zkratu části vinutí. To je trochu rozdíl.
:wink:
BOBOBO

#28 Příspěvek od BOBOBO »

A stále přesto dobíjí ..... Karle di se vyspat .
petrvk

#29 Příspěvek od petrvk »

BOBOBO píše:Některé altíky opravdu mohou při připojení zajiskřit . Spíš si vzpomeň , na jakou stranu táhl řemen u servisáka a jak táhne utebe , nebo jste měli venku regler a viděli uhlíky ? Jsou dost dlouhé ?
Točí se stejně. Taky mě to napadlo. Regulátor dal jiný s uhlikama protože původní při demontáži uhlík praskl. Byl asi 50 %.
BOBOBO

#30 Příspěvek od BOBOBO »

Nemyslím stranu-směr , ale tah řemenu , tím může vychýlit rotor při vadném ložisku . Kupodivu častěji je v řiti ložisko u regleru a ne u řemenice .
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“