Alkalické AAA, AA, baterie tečou

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kokun

#46 Příspěvek od kokun »

xsc píše:Právě že nixie tube je běžně digitron, itron je v jejich terminologii VFD.

Měl jsem v úmyslu napsat: "Jj - zřejmě itrony:" - jen jsem to "zřejmě" při psaní zapomněl.
Taky mně tam mátly ty „nixie trubice“ (což jsou digitrony), ale pak jsem si říkal. že u přenosných jsem je nikdy neviděl - pouze u stolních. V začátcích byly právě ty itrony celkem běžné - hned po nich pak LED sedmisegmenty (maličké s čočkou).

EDIT:
Možná se ještě v té době itrony (VFD) ještě nedělali :nevim:, tak použili nějaké (mini) digitrony. Digitrony byly naopak v té době už docela běžné.
Naposledy upravil(a) kokun dne 06 dub 2021, 19:52, celkem upraveno 1 x.
Honza - kokúň

#47 Příspěvek od xsc »

Jasně, taky pamatuju první kalkulačky s itrony. Ale v roce 1970 je možné čekat cokoliv, to se ani ty itrony asi běžně nedělaly.
Tady je pár hezkých kousků: https://vintage-technology.club/pages/c ... lcdisp.htm
kokun

#48 Příspěvek od kokun »

Jj - krásný přehled jsi tu teď postnul:
Dáváš sem samé lepší odkazy. I tento druhý je úžasný:

Právě v něm jsem našel i ten model SANYO MODEL ICC-82D (version-1) i s rozsvíceným displejem. Na něm je vidět, že jsou to (mini) digitrony - "5" je značně vystouplá, oproti těm "nulám" (a "2" mírně taky) :wink:

Taky je díky tomu její spotřeba dost vysoká, proto je napájená z akumulátorů - je to ovšem dnes už padesátiletá historie, tak se není čemu divit.

Obrázek
Přílohy
_SMD89600_XL.jpg
Kapesní kalkulačka s digitrony :-o
Kapesní kalkulačka s digitrony :-o
Honza - kokúň

#49 Příspěvek od Celeron »

xsc píše:Jasně, taky pamatuju první kalkulačky s itrony.

Mám doma jeden itron segment něco jako tužková elektronka. Vlastní svítící segment je dlouhej asi 15 mm a širokej asi 3 mm. Dostalo se to ke mě jako ND pro sálovej počítač ICL. Kdy to bylo vyrobený nevím, ale v roce 1979, před mým příchodem do výpočetky byl ten počítač již zrušenej a rozebranej a místo něho nainstalovanej EC1030. Odhaduju, že byl v chodu 10-12 let takže instalace byla v době uvolnění bolševika 1967-1968, potom už určitě né. Z těch itron segmentů bylo prý velký segmisegment číslo magnetopáskový jednotky. Takže ty Itrony jsou mnohem starší záležitost určitě z doby let šedesátých. Kdyť je to nakonec takový mágivoko. :)
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od Habesan »

pepik9 píše:Kalkulačky jsme začali používat ve druhém roce na průmce, tj. 1976.
Byl to právě rok 1976, kdy přišla v USA na trh první vědecká kapesní kalkulačka, která byla levnější než logaritmické pravítko.
https://en.wikipedia.org/wiki/TI-30
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“