Co nebrat z TEMU

Vše o nekvalitním materiálu, výrobcích, zboží. Vyslovení vlastního názoru na cokoliv a v mezích slušnosti není nijak v rozporu se zákony této země ani Pravidly EB. Vše ostatní jde automaticky směr koš.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pocitujlasku

#31 Příspěvek od pocitujlasku »

Ked nakupujem z ciny, tak nikdy tam nemam preklad, ale origo anglicky text, lebo tie automaticke preklady su jeden velky blud. A aj tie recenzie, ci uz na ali, alebo temu, alebo hocijakom eshope beriem skor len orientacne, lebo casto su to len fejkove, aby prilakali viac ludi.
No vidis, a tak si sa bal
Lojza1

#32 Příspěvek od Lojza1 »

Budoucí politikové s velkými evropskými pravomocemi by tam teď neměli nakupovat "choulostivý zboží". Jinak nevím. O mně už vyslídili, že se u nich zásobuji obráběcími nástroji, levným hubeným oblečením a jinými nezajímavými drobnostmi, což na sebe klidně prozrazuji i zde, a že jsem co do zneužitelného vlivu na osud planety naprostá nula. Ale učí se mi všemi cestami nutit cílenou reklamu. S tím jsem počítal. Jen se změnilo zastoupení prodejců v tom, co se mi na webech jako reklama vnucuje a co si myslím, že nevnímám. Někdo třeba dokonce touží, aby se o něj konečně někdo zajímal, a TEMU spolu s jinými podobnými mu to plní.
Ale ano, u zneužívání bezpečnostních chyb systému počítače je těžko předvídat možné důsledky, abych to nezlehčoval. O TEMU se to ví, asi i následkem většího zájmu o prověřování - velikost, význam, podřízenost mocenským zájmům Číny.
Naposledy upravil(a) Lojza1 dne 04 úno 2025, 10:40, celkem upraveno 1 x.
Lojza1

#33 Příspěvek od Lojza1 »

pocitujlasku: S tím anglickým snad i originálem to byl opravdu od kejki dobrý tip. Představoval jsem si jako originál čínštinu a proto mě ani nenapadlo opouštět český překlad.

Ještě by mě zajímalo, jestli a jak odkazovat na položky v TEMU, aby to v přístupu nebylo vázáno na IP adresu nebo na co vlastně.
nonius

#34 Příspěvek od nonius »

Těžko říct, jestli to píše člověk se špatnou znalostí angličtiny nebo to do ní překládá automatickým překladačem. Výsledek je podobný. A ještě k tomu ten divný text překládat automaticky do dalších jazyků.
Lojza1

#35 Příspěvek od Lojza1 »

Mne vůbec nenapadlo, že by to všechno neřešil automaticky stroj. Těch jazykových verzí webu je jistě strašně moc. Možná to člověk přeloží aspoň do angličtiny a pak jde o to, jestli si to tak překládá sám prodejce podle svých schopností. Nebo je jen angličtina trénovaná na větším korpusu a s vyšší prioritou, tak vychází lépe. Ale třeba překladač Google mi v češtině už připadá být na podstatně lepší úrovni. Sám nejsem žádný dobrý angličtinář a s překladačem Google často a už i smysluplně konzultuji snad správnou srozumitelnost toho, co jsem ve své angličtině napsal.
pocitujlasku

#36 Příspěvek od pocitujlasku »

Lojza1: oni tie texty vacsinou beru od vyrobcu. Ked si vsimnes, tak texty a obrazky su pri predajcoch na 99% rovnake. A nejaky cinan v kancelarii nema problem tych par viet napisat anglicky.
Aj tie preklady, to zalezi ako sa prekladac "vyspi". AI si neustale upravuje svoje data, takze jeden den to moze byt dobry preklad, ale potom zisti, ze pre takyto vyraz sa castejsie pouziva nieco ine a tak si to zmeni. Pekne to vidiet aj na google translator, kedy obcas da totalny nezmysel, ale o tyzden-dva uz dava nieco rozumnejsie. Ked daju nejake aktualizacie.
No vidis, a tak si sa bal
Lojza1

#37 Příspěvek od Lojza1 »

pocitujlasku: Asi prodejce převezme text od výrobce a takto ho zadá v TEMU. Netuším, jestli je tam standardem takové texty dodávat prodejcům i v anglické verzi. Předpokládal bych to. Na TEMU by nejspíš jako výchozí použili angličtinu, pokud je to vyloženě exportní tržnice (což zřejmě je). Tipuji, že překlad do potřebné jazykové verze webu vzniká pokaždé znovu až během zobrazování stránky a tedy by se i mohl vyvíjet v čase.
Google translator se mi někdy jakoby trošku vyvíjí pod rukama, i když nevím, jestli se opravdu nějak v reálném čase učí (a co by se asi tak mohl naučit ode mne).
Lojza1

#38 Příspěvek od Lojza1 »

Dopracoval jsem se k vyzkoušení ne moc drahého vzorku něčeho označeného jako "svařovací tyče", podle specifikace "Materiál: Ostatní kovové materiály". Ze zvědavosti jsem to přihodil do nákupu, jestli to třeba nebude nízkotavná slitina. Ne. Není. Je to směs termoplastického lepidla jako do lepicí pistole s nějakým kovovým pigmentem a s hořlavinou, možná parafínem. Takže se to snad dá použít místo lepicí pistole tam, kde není rozvod elektřiny. Plyny z hoření toho snad parafinu se mi ani trochu nelíbily. Podle návodu se má použít dýchací maska. To sice rozhodně doporučuji, ale nevím, na jakou bych se u takového plastu spolehl. Pro mne je tato věc k ničemu a potenciálně (akutně?) nebezpečná zdraví. Za mne: nebrat.
Přílohy
Směs termoplastu s hořlavinou.png
Směs termoplastu s hořlavinou.png
Lojza1

#39 Příspěvek od Lojza1 »

Další položkou, kterou jsem vyzkoušel a je spíš jen na hraně Nebrat, jsou malé cirkulárky. Ze zvědavosti jsem je za 19 Kč koupil, ale teď už je vidím za 29 Kč. Mám ještě menší a podstatně dražší od Proxxonu a ty mají jemnější a ostré zoubky. Mají svá zákonitá omezení, ale s jejich malým prořezem někde nemají vhodnou alternativu. Sada, kterou jsem dostal od TEMU, i přes opravdu velmi tupé zoubky kupodivu funguje. Při malých otáčkách v měkkém materiálu, zkoušeno na korkové zátce. Při vyšších otáčkách, když se obvod pilky ohřeje, je zkroucený a řeže křivě. Takové pilky, včetně Proxxonu, cestou do hloubky rády rychle uhýbají bokem a protože jsou zoubky jen v rovině listu, nelze to už nijak napravit. Možná by se ta ocel i snadno popustila.
Takže jen upozorňuji, že tak tupé zoubky prostě nejsou obecně použitelné - pro univerzální používání nebrat. Je to vidět i na fotografiích v nabídkách. Nejsou to neostré fotky. Jsou to fotky neostrých zoubků. Kde to jde, používejte raději třeba řezací korundové kotoučky.
Přílohy
Cirkulárky.png
Cirkulárky.png
workhard
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od workhard »

Jakpak jsem za to byl rád, když jsem v autě pod předním sklem prořezával do palubovky díru na kabel od GPS antény. Ovšem na větší akce to není, noo.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Lojza1

#41 Příspěvek od Lojza1 »

workhard: Pilka plast palubovky spíš řezala, nebo tavila? Pokud tavila, nekroutila se už přitom? V recenzích se o úspěšném řezání plastu píše často. Já jsem to právě proto zkoušel na korku, aby šlo o řezání materiálu tak měkkého, aby tupost zoubků tak moc nevadila.
p32

#42 Příspěvek od p32 »

Otázka je, jestli jsi ji tam dal správně.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od workhard »

Spíš řezala, mám na to takovou slaboučkou aku dremelku s článkem o velikosti cca poloviny 18650, takže žádné tavení ani kroucení nehrozí.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Lojza1

#44 Příspěvek od Lojza1 »

Aha, a ta jako dremelka je spíš pomalá silná, nebo, jak je obvyklé, spíš slabá a rychlá?
Já mám od Proxxonu něco se síťovým stejnosměrným motorkem - je jako normální na baterku, ale s jemným vinutím a s členitějším rotorem i komutátorem s uhlíky, s elektronikou a (možná) s Hallovou sondou u rotoru. Ta dovede jet pomaleji s nějakým momentem. Možná jen protože tam je ta elektronika a u takového stejnosměrného motoru s permanentními magnety ve statoru by dovedla měřit otáčky podle indukovaného napětí v době, kdy je spínací prvek rozpojený. Už nevím, jak to přesně uvnitř je. Se sondou na rotoru mám určitě ruční vrtačku Bosch a ta je díky tomu opravdu tvrdá i při malých otáčkách, ale to je jiné téma.
Jinak je to ostatní v kategorii mikrovrtaček / brusek, co tu mám, všechno měkké včetně výkonnější vrtačky z Kauflandu, zmíněné i s fotkou zde:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... c&t=103578
Ta má sériový motorek, měkký už ze svého principu. Pro větší moment ji nastavím na maximum (cvakne v té poloze potenciometru spínač, možná, a možná se úplně vyřadí regulace) a napájím ji pak z regulačního trafa.
Tyto minivrtačky s drobným motorem a bez převodu do pomala nejsou moc dobré pro rotační nástroje s velkým řezným poloměrem, spíš na malé průměry vrtáčků nebo na brusné kotoučky, které dostatečně kloužou po povrchu. Ty největší pilky mi proto připadají docela problematické. Od Proxxonu tak velké nejsou.
Tedy - jak se ta pilka (která?) v tom plastu s tou vrtačkou chovala?
Naposledy upravil(a) Lojza1 dne 07 úno 2025, 11:30, celkem upraveno 1 x.
Celeron

#45 Příspěvek od Celeron »

Každá pilka nebo i řezací a brusný kotouče mají předepsanou nebo maximální povolenou obvodovou řeznou rychlost. Je u těch kotoučků něco napsanýho a jak to pasuje k otáčkám pohonu?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „"Čínský" a jiný šmejd“