Problém s vysokonapěťovými zenerkami 1EZxx
Moderátor: Moderátoři
- JirkaRCK
- Kontaktovat uživatele:
Problém s vysokonapěťovými zenerkami 1EZxx
Dioda má dle katalogu minimální proud 0.25 mA, Uz je testováno při cca 1 mA a ztrátový příkon 1 W odpovídá Imax cca 5 mA. Tolerance má být menší než 5%. Zkoušel jsem nejprve nastavit proud na 2 mA. Napětí 200 V diody bylo v normě (202 V). Na 180 V diodě však bylo výrazně víc, než +5%, téměř 200 V. Zkusil jsem proud snížit na prahových 0.25 mA. Bylo to ještě horší: 1EZ200 měla 210 V, EZ180 205 V.
Má otázka zní: Stojí vysokonapěťové zenerky obecně tak moc za prd, nebo jsem sáhl po šmejdu a mám zkusit jiný model, nebo jsem úplně blbej a dělám něco zle? 10 a víc % je přece neúnosně moc... Nebo je to realita, protože 5% platí pro výrobní rozptyl při referenčním proudu 1 mA a dále to driftuje se změnou proudu? Má někdo vyzkoušenou jinou modelovou řadu, co je na tom lépe a dělá se v daných hodnotách?
- JirkaRCK
- Kontaktovat uživatele:
R1 jsem experimentálně měnil v hodnotách 10 až 100k.
R3 a R4 slouží jako ochrana mosfetu při nabíjení elektrolytů za stabilizátorem. Je zvolen podle maximálního proudu tranzistorem při zapnutí a s ohledem na to, aby významně neovlivnil zapojení při pracovních proudech.
Nemusí to být nutně nesmysl nebo chyba měření, viz obr.9 https://www.onsemi.com/download/data-sh ... 913b-d.pdfOlchor píše:Při 2mA píšeš napětí nižší, než při 0,25mA. To je nesmysl, chyba měření.
Kdo ví, jak můžou být prohnuté ty 1EZxx, datasheet to neuvádí.
- JirkaRCK
- Kontaktovat uživatele: