Lak - barva na tištěném spoji odstranění

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Freedy

Lak - barva na tištěném spoji odstranění

#1 Příspěvek od Freedy »

Zdravím
nevíte prosím někdo, jak nebo čím odstranit lak- barvu (tmavě hnědá) vypadá jak šelak na tištěném spoji, abych ho nezničil? Čím to rozpustit, potřeboval, bych na oboustraném spoji najít poškození a nechci to drhnout, abych ho ještě víc nepoškodil. Jedná se o něco podobného co je na obrázku. Děkuji.
Přílohy
Bez názvu.jpg
Bez názvu.jpg
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Nepájivá maska bývá často vytvrzená epoxidová pryskyřice. Tu odstraníš asi sotva.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
dred

#3 Příspěvek od dred »

A keby si dal radšej fotku "reálu"... na tejto nevidno nejaké poškodenie prierazom... či :wink:
Zhnednutie nejakého laku nemusí byť vždy deštruktívny...Izolačný stav môže byť nezmenený..

Tvorcovia kurvítok mali "nejaký fixačný" sajrajt hlavne na "veľké" súčiastky, ktorý sa po pár rokoch zdegradoval (teplotou) na "polovodivú vrstvu" ...tu niečo také nie je vidno..
Vyskúšaj 🤐 (lieh) IPA, acetón, techn. benzín.. len ti možno zlezie aj popis na DPS....
Ale na priloženom obrázku nevidno nejakú extra degradáciu... možno zle vidím.. označ kritické časti...

Edit: kurvítko už nie je zakázaným slovom, ale "denačúrák" lieh už HEJ ? :lol: :lol: ("čú" si zameň za "tu")
samec

#4 Příspěvek od samec »

Freedy píše:potřeboval, bych na oboustraném spoji najít poškození a nechci to drhnout, abych ho ještě víc nepoškodil.
Jak si prišiel na to, že je na plošaku poškodenie? Súčiastky máš na plošaku, či si ich odstránil? Alebo tam nikdy neboli?

S najväčšou pravdepodobnosťou je niekde zlý/vyhnitý prekov.
ransom

#5 Příspěvek od ransom »

Flexa a bronzový kartáč plus trocha opatrnosti. Ničím jiným se mi to nepodařilo. Ocelový to bere i s mědí.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Kvicala_r

#6 Příspěvek od Kvicala_r »

Pokud máš lokalizováno kde, pak kartáček se skelným vláknem - pozor olamuje se a pak zabodne kdekoliv...
VASEK_W

#7 Příspěvek od VASEK_W »

Chlapi, nečtete to pořádně :-( To není ten jeho plošný spoj. Jasně píše, že: "Jedná se o něco podobného co je na obrázku. Děkuji."

Já vadné místo běžně vyhledávám pomocí ručkového ohmmetru s velmi ostrými, do jehly vybroušenými ocelovými hroty, kterými se velmi lehce propíchne ta nepájivá vrstva až na měděné cestičky. A velmi mi při tom pomáhá metoda "půlek".
Po nalezení vadného místa už jen z potřebného úseku pro opravu oškrábnu ostrým úzkým plochým šroubovákem tu nepájivou masku až do lesklé mědi, následně pokalafůnuji a pocínuji. Tím mám připraveno na implementaci patřičně tlusté měděné žilky z lankového kabelu. Běžně tak opravuji zlomené plošné spoje i s dost velkou hustotou.

Pro nezkušené doporučuji toto natrénovat na nějakém kusu plošného spoje určeném na vyhození ;-)

Vašek
Freedy

#8 Příspěvek od Freedy »

Obrázek jsem přiložil jen pro info jak vypadá ten spoj, vypálená místa na desce nejsou vidět, ale některé součástky nemají dle plánku mezi sebou propojení, vypadá to jako kdyby byl spoj prohnutý a některé cesty popraskaly. Chtěl jsem proto očistit tu vrchní vrstvu abych viděl jak ty cesty vapadají a opravit je.
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Epoxyd povolí po dlouhodobým namočení do čistýho acetonu. Jenže otázka je, jestli povolí dřív maska a nebo laminát desky.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
jankrizan

#10 Příspěvek od jankrizan »

Zabrús hroty meráku, (alebo si vytvor z klinca), pritlač na spoj a ostrie bezproblémovo prepichne lak na povrchu a meraj pípatkom postupne po spoji. Plošák to nepoškodí a po odstránení chyby ani nevieš, že sa niečo hľadalo.
VASEK_W

#11 Příspěvek od VASEK_W »

Hroty od měřáku a nebo hřebík je bláto co se hned otupí :-(
To už je o hodně lepší řešení si do čokolády upnout obyčejnou jehlu na šití, ta má panečku ostrý hrot !!!

Vašek
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

My jsme jehlu na šití pájeli do žlábku klasický banánkový krokosvorky. Epoxyd na ruskejch deskách to bezpečně propíchlo. Přes tu 4 mm část klepet byla pro sichr přetažená bužírka, dnes bych dal smršťovačku.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Prim

#13 Příspěvek od Prim »

Lepší je jehla do šicího stroje. Díky tlustému konci se s ní lépe manipuluje a neztrácí se tak snadno v tvůrčím nepořádku.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“