Lak - barva na tištěném spoji odstranění
Moderátor: Moderátoři
Lak - barva na tištěném spoji odstranění
nevíte prosím někdo, jak nebo čím odstranit lak- barvu (tmavě hnědá) vypadá jak šelak na tištěném spoji, abych ho nezničil? Čím to rozpustit, potřeboval, bych na oboustraném spoji najít poškození a nechci to drhnout, abych ho ještě víc nepoškodil. Jedná se o něco podobného co je na obrázku. Děkuji.
- serviceman
Zhnednutie nejakého laku nemusí byť vždy deštruktívny...Izolačný stav môže byť nezmenený..
Tvorcovia kurvítok mali "nejaký fixačný" sajrajt hlavne na "veľké" súčiastky, ktorý sa po pár rokoch zdegradoval (teplotou) na "polovodivú vrstvu" ...tu niečo také nie je vidno..
Vyskúšaj 🤐 (lieh) IPA, acetón, techn. benzín.. len ti možno zlezie aj popis na DPS....
Ale na priloženom obrázku nevidno nejakú extra degradáciu... možno zle vidím.. označ kritické časti...
Edit: kurvítko už nie je zakázaným slovom, ale "denačúrák" lieh už HEJ ?
Já vadné místo běžně vyhledávám pomocí ručkového ohmmetru s velmi ostrými, do jehly vybroušenými ocelovými hroty, kterými se velmi lehce propíchne ta nepájivá vrstva až na měděné cestičky. A velmi mi při tom pomáhá metoda "půlek".
Po nalezení vadného místa už jen z potřebného úseku pro opravu oškrábnu ostrým úzkým plochým šroubovákem tu nepájivou masku až do lesklé mědi, následně pokalafůnuji a pocínuji. Tím mám připraveno na implementaci patřičně tlusté měděné žilky z lankového kabelu. Běžně tak opravuji zlomené plošné spoje i s dost velkou hustotou.
Pro nezkušené doporučuji toto natrénovat na nějakém kusu plošného spoje určeném na vyhození
Vašek