Co nebrat z TEMU
Moderátor: Moderátoři
Ale dostupnost takmer ziadna. Tak som kupil akoze original a dufal, ze to bude klon.
Ten UNI-T, co dobře píská, má desetinnou tečku bez invertoru, asi uzemněnou, se stejnosměrnou složkou, proto slabší a s dlouhým doběhem po přepnutí. Asi tenkrát takový klon ještě nebyl a stavět diskrétní invertor by tenkrát bylo drahé. Čína ještě byla vůči Evropě zaostalá rozvojová země a tady všude bylo na rozhodujících postech dost blbečků, kteří si mysleli, že to tak samo od sebe i zůstane.
V nejhorším bych dal to samý vlevo, PU-čko nikdy na externí zdroj používat nebudu, mám v tom nabíjecí 6F22.
S tím lovením rušení MAA725-kou. Mám v plánu plastový dekly nastříkat zevnitř vodivou barvou, měla by z toho vzniknout klícka starýho Faradaye. Tenkrát Metra nic takovýho neměla, ptal jsem se jejich servisáka na penzi.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Vidím, že padělků 7106 i 7107 je na eBay spousta, ceny celkem mírné. Ale mám k čínským padělkům a k jejich prodejcům odpor a nedůvěru.
https://doc.diytrade.com/docdvr/108715/ ... 420678.pdf
Dodatečně opravuji svůj omyl. Podíval jsem se teď lépe do datasheetu k AME7106/7107. Vývody navíc, užitečné pro multimetr, jsou tam jenom LB pro segment displeje o stavu baterky a HOLD k "zamrznutí" displeje. Další dva vypovídají o fázi integrace a v multimetru se nevyužijí. Invertor nebo sadu XORů pro desetinnou tečku je třeba i u tohoto obvodu doplnit samostatně. Čímž se vysvětluje moje nejasnost, že jsem při opravě svého multimetru obvodem v DIL40 dobastloval jen stav baterky. Invertor pro tečku je tam opravdu tranzistotový, stejně jako v jiných takových multimetrech (vyjma zmíněného s prostým uzemňováním teček).
Dražší hodinky (69 Kč, už nejsou v nabídce) s velkým displejem pro stárnoucí oči bez brýlí:
Deklarované jako vodotěsné. Sice tak jsou konstruované, dokonce mají těsnicí prvky, ale nejsou vodotěsné ani omylem. Možná trochu prachotěsné. Mají budík, ale pípají tak tiše, že skoro nejsou slyšet, Rozhodně neprobudí spolehlivě ani v úplném tichu. Přesnost je přiměřená ceně, jistě je nikdo neseřizoval, ale není to tragické. Dodaný článek CR2032 už měl menší napětí a asi za moc nestál, při osvětlení displeje bylo znát kolísání napětí. Se článkem Maxell napětí nekolísá. Klidový odběr hodinek je pod 2 µA, při podsvícení 50 - 100 µA (podle mačkání tlačítka). Neobvykle snadno (i nezáměrně) se aktivuje přenastavení času. 4 šroubky víčka pouzdra měly už po prvním vyšroubování v závitech namotaný plast. Po odmotání toho plastu a vlastním prvním opatrném zašroubování se jeden závit v plastu hned částečně strhnul, ale ne tak moc, aby to omlouvalo nevodotěsnost.
Shrnuto - vlastnosti na úrovni čínské tržnice, jakákoliv očekávání podle našich zvyklostí jsou nemístná. Jsou laciné, ukazují čas čitelně i ve tmě a bez brýlí.
Levnější hodinky (32 Kč), drobnější LED displej aktivovaný dotykem:
Velmi tmavé sklíčko pouzdra - jas je navenek řádově slabší, než u třetích hodinek. Pouzdro je slepené, rozebíratelné mírným násilím bez většího poškození. Uvnitř dva malé články po 1,5 V. Dále zatím nezkoumáno.
Druhé levnější hodinky (33 Kč), LED displej s většími segmenty:
Celkem dost velký jas displeje. Zatím nerozebíráno. Doplňuji, že už jsem se na ně podíval pozorněji. Blbé je jakože efektní zapnutí LED displeje, které zdlouhavě oddaluje požadované přečtení času a spolu s efektním zdlouhavým zhasnutím plýtvá baterií. Asi jsou to hodinky pro někoho dost pitomého, aby to ocenil a pro zvědavce, který to za lacino koupí, jen aby se to dozvěděl. Nastavování času a datumu jediným dostupným bezdotykovým ovládacím prvkem na úrovni tlačítka je trochu nepohodlné, ale snadné i přes nepřesný a mizerný návod. Přesnost chodu se ani u těchto hodinek nezdá vyloženě tragická. Všechno je to nějaký zlomek minuty za den. Ani dobré a o mnoho řádů dražší mechanické hodinky přesnější nebývají.
Dále doplněno: Řemínky u těchto levnějších hodinek se zapínají tak nespolehlivě, že se pod rukávem spolehlivě rozepnou a hodinky pak snadno vyklouznou. Není to žádná velká škoda. Nemají hodnotu ani těch pořizovacích cca 30 Kč a nemusíte pak už myslet na výměnu nevyměnitelné baterky ani při tak nepřesném chodu přece jen nepohodlné znovunastavení. Já už to mám za sebou. Na druhou stranu, dají se koupit i hromadněji ještě levněji a pak je lze klidně ztrácet nebo je používat způsobem, jakým by se s lepším výrobkem nezacházelo.
Masivní plastový rámeček i přes ne přehnanou čelní šířku působí odpudivě monstrózním dojmem.
Na spodní straně zorného pole má jedno sklíčko částečně rušivý kaz, povrchové zvlnění.
Kdybych to věděl, s koupí bych váhal. Ale vracet je nebudu.
Hrubé opracování, přesnost rozhodně neodpovídá deklarované. Cena vyšší, 655 Kč, naprosto nepřiměřená skutečné kvalitě. Dalo by se to snad nějak doladit do lepší přesnosti, ale při té ceně se mi do toho opravdu nechtělo.
Vady viz více fotek. Zde rozsah seřízení nonia, správná poloha součástky je úplně mimo tento rozsah.