Bytové jádro v paneláku
Moderátor: Moderátoři
- jardafiala
Nebo snad chcete řešit nehořlavé kabely a nehořlavé podložky pod pomalu všechno co v té koupelně bude na elektriku? + nové strojky se do těch pidi zdí nevejdou.
Co se týče porovnání ytong/porobeton a sádroš tak záleží no. Na sádroš se blbě věší cokoliv těžšího, ale zase nemusíš vyřezávat drážky pro všechno a v případě nějaké úpravy/opravy se to dá udělat snáze, ale zase to chce používat kvalitnější krabičky do sádroše tak aby případná vlhkost nevnikala dovnitř a možná zvážit i nacpání nějaké vaty dovnitř jako zvukovou izolaci. ytong/porobeton zase bude lepší na manipulaci a při správném promyšlení dopředu hezky všechno drží a není problém ukotvit i těžší věci. Jednodušší montáž krabiček. Rozhodně bych asi doporučil tam dát husák kdyby náhodou někdy bylo potřeba třeba natáhnout nějakej kabel někam.
ani souhlas SBD či sousedů nepotřebuješ jim je houno po tom co si ve vlastním bytu děláš. Jen jim to oznámíš a hotovo. Maximálně tě můžou srát kontrolama, že opravdu nezasahuješ do nosných konstrukcí a tudíž to můžeš dělat i bez povolení a souhlasu statika
To ransom: v čem? Zrovna loni jsem rekonstrukci dělal a probíral sem to s předsedou SVJ/SBD. A rozhodně jsem nechodil po paneláku a ne žádal jsem sousedy nad, pod a vedle mě o souhlas a ani jsem nešel na stavební úřad a ke statikovi. Protože jsem nemusel, proto jsem poslal všechny návrháře do zádele protože každej jeden chtěl hned bourat zeď (a to i když jsem 3x dal jasně najevo, že bourat nechci a ani se neobtěžovali si zjistit info zda se jedná o nosou či nenosou zeď)
https://static.4nets.sk/photo/45/949045 ... 9_1600.jpg
Len obvodové steny bytu sú nosné, v strede sú len ľahké priečky. Vzdialenosť medzi nosnými stenami je 5,8m.
a nejsem pražák
A kutilmile - nelituju tě
- hajeklubos
Ytong nedozdívat do stropu! Poslední cm vyplnit pěnou aby to nebylo natvrdo. Já mam v koupelně a WC strop z palubek. Nahoře trubky a elektro. Je to tak 25let. Z původních vložených jader, kde byly 4stěny potřebuješ potom vlastně jednu nebo 2 stěny ale zase o trochu silnější (5 nebo 7,5cm) tak moc prostoru neušetříš. Já jsem rozšířil koupelnu na úkor WC. Koupelnu a WC bych dohromady nikdy nedal! Bylo zajímavé, že jádro č2 mělo u mě o 30cm menší rozměr. Do dutiny byl naházený bordel. Moc pěkné.
Luboš
- pocitujlasku
V první řadě si představme, jak bychom se asi cítili, kdyby náš soused, který se nově přistěhoval a kterého ani pořádně neznáme, započal s rekonstrukcí bez jediného slova. Je proto slušnost oznámit sousedům, co se bude v našem bytě odehrávat. Pokud je nezastihneme doma, je možné jim vhodit lístek do schránky nebo vyvěsit na nástěnce, že se u nás koná rekonstrukce a od kdy do kdy budou probíhat práce. V některých případech takové oznámení vyžaduje domovní řád a jindy je třeba získat souhlasy sousedů pro ohlášení stavby nebo pro vydání stavebního povolení. Může to tedy být i povinnost, nikoliv jen slušnost.
V jakých případech je možná rekonstrukce bez stavebního povolení nebo ohlášení?
- Rekonstrukcí nezasáhnete do nosných konstrukcí stavby a zachováte původní dispozice bytu.
- Úpravy negativně neovlivní požární bezpečnost stavby.
- Nebude třeba posoudit vliv na životní prostředí.
- Nepoužijete neobvyklé materiály, které by se hmotností zásadně lišily od původních.
Nejčastěji prováděné úpravy, mezi které patří například rekonstrukce bytového jádra, výměna kuchyňské linky, revitalizace stěn a stropů, pokládka nové podlahové krytiny nebo kompletní výměna zařízení v koupelně a toaletě, tak stavební povolení nevyžadují.
Kdy bude třeba rekonstrukci nemovitosti ohlásit?
Pokud byste změnili způsob užívání některých částí stavby nebo dispozice, ale nezasáhli do nosných konstrukcí, bude vám stačit ohlášení rekonstrukce. To bude například v situacích, kdy máte v plánu probourat nenosnou zeď mezi obývacím pokojem a kuchyní, přesunout WC nebo zvětšit pokoj na úkor komory.
Při ohlášení stavby budete potřebovat souhlas sousedů
Stavební úřad od vás bude požadovat mimo jiné i souhlasy sousedů, kteří mohou být rekonstrukcí dotčeni. Pokud nebudou souhlasy kompletní nebo se ozve nějaký opomenutý soused, že s rekonstrukcí nesouhlasí, stavební úřad přejde do režimu stavebního řízení a bude rozhodovat o vydání stavebního povolení. Co v případě, že souhlas souseda nelze získat například proto, že je dlouhodobě v zahraničí? V takovém případě ohlášení nestačí. Je nutné požádat o stavební povolení.
A kutilmile - nelituju tě