Bytové jádro v paneláku

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jardafiala

#16 Příspěvek od jardafiala »

Ještě pro upřesnění, samotný umakart třeba až tak hnusný na pohled není, to je věc vkusu jestli ho tam chci mít. Pod ním ale, když jsem to demontoval a vyhazoval, byla všude šeredná černá plíseň.
Dekker

#17 Příspěvek od Dekker »

no už jen z pohledu bezpečnosti bych umakart vyhodil šupytopresto a rozhodně bych ho neobkládal a nebo nerenovoval.

Nebo snad chcete řešit nehořlavé kabely a nehořlavé podložky pod pomalu všechno co v té koupelně bude na elektriku? + nové strojky se do těch pidi zdí nevejdou.

Co se týče porovnání ytong/porobeton a sádroš tak záleží no. Na sádroš se blbě věší cokoliv těžšího, ale zase nemusíš vyřezávat drážky pro všechno a v případě nějaké úpravy/opravy se to dá udělat snáze, ale zase to chce používat kvalitnější krabičky do sádroše tak aby případná vlhkost nevnikala dovnitř a možná zvážit i nacpání nějaké vaty dovnitř jako zvukovou izolaci. ytong/porobeton zase bude lepší na manipulaci a při správném promyšlení dopředu hezky všechno drží a není problém ukotvit i těžší věci. Jednodušší montáž krabiček. Rozhodně bych asi doporučil tam dát husák kdyby náhodou někdy bylo potřeba třeba natáhnout nějakej kabel někam.
Ivan_01

#18 Příspěvek od Ivan_01 »

a hlavne nezabudnúť na legislatívu.Súhlas SBD, susedov, vyjadrenie statika, všetko na papieri, pretože urobiť stavebný prúser v paneláku fakt nechceš. U nás napríklad už bytové jadrá v určitých typov panelákov z Ytongu statici nepovoľujú, len ľahké konštrukcie zo sádrokatrónu.
Dekker

#19 Příspěvek od Dekker »

tak to tam máte asi nějaké divné :D. tady nic takového není potřeba pokud nezasahuješ do nosných stěn.

ani souhlas SBD či sousedů nepotřebuješ jim je houno po tom co si ve vlastním bytu děláš. Jen jim to oznámíš a hotovo. Maximálně tě můžou srát kontrolama, že opravdu nezasahuješ do nosných konstrukcí a tudíž to můžeš dělat i bez povolení a souhlasu statika
samec

#20 Příspěvek od samec »

Tak ak máš napríklad byt tzv. pražského typu, rozumej jednu obrovskú miestnosť podelenú sadrovými priečkami a na stred takého 6 metrového panelu s nosnosťou 500kg/m² položíš 2 tony tehál, kachličiek, cementu a k tomu práčku a vaňu plnú vody, tak sa to statikom samozrejme nemusí páčiť. Rovnako susedom pod tebou, ktorým zrazu na kúpeľni kvôli prehnutiu stropu prestanú fungovať dvere.
ransom

#21 Příspěvek od ransom »

Dekker: Nemáš pravdu.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Dekker

#22 Příspěvek od Dekker »

To samec: ale byt pražského bytu mi moc nesedí k panelákovému bytu. Ale možná se pletu. pokud máš nějakej odkaz hod mi ho třeba do DM

To ransom: v čem? Zrovna loni jsem rekonstrukci dělal a probíral sem to s předsedou SVJ/SBD. A rozhodně jsem nechodil po paneláku a ne žádal jsem sousedy nad, pod a vedle mě o souhlas a ani jsem nešel na stavební úřad a ke statikovi. Protože jsem nemusel, proto jsem poslal všechny návrháře do zádele protože každej jeden chtěl hned bourat zeď (a to i když jsem 3x dal jasně najevo, že bourat nechci a ani se neobtěžovali si zjistit info zda se jedná o nosou či nenosou zeď)
samec

#23 Příspěvek od samec »

Tak asi je to nedorozumenie v názvosloví. A asi ako francúz netuší, čo sú francúzske zemiaky, tak pražák netuší, čomu sa v Košiciach na východe Slovenska nadáva "byt pražského typu". Sorry, ja som to nevymyslel.
https://static.4nets.sk/photo/45/949045 ... 9_1600.jpg
Len obvodové steny bytu sú nosné, v strede sú len ľahké priečky. Vzdialenosť medzi nosnými stenami je 5,8m.
Dekker

#24 Příspěvek od Dekker »

takový byt jsem tu u nás ještě neviděl. Vždy alespoň jedna ze zdí uvnitř byla nosná a to i když se jednalo o garsonku (1+1). Takže ano v takovém případě by to mohl být potencionální problém. Otázka je kolii váží vyzděné bytové jádro z ytongu. To by se asi dalo spočítat (nebo AI poradí :D) ale vana bude horší no, některé vany o rozměrech 180*100 mají objem i 500 litrů a to už je pěkná váha. a když třeba bude chtít ten člověk i podlahu udělat to také něco přídá. Mě padlo na srovnání podlahy 500kg stěrky (sice plocha 64m, ale i tak, kdybych to chtěl na lepenej tak se to skoro blížílo k tuně)

a nejsem pražák :D
EKKAR

#25 Příspěvek od EKKAR »

Nevím, že by tomu říkali "byt pražskýho typu", ale jsou takhle stavěný skoro všecky novější paneláky v Mostě a okolí (manželka tam má příbuzný). Byt je haluzna s bytovým jádrem uprostřed a původní dispozice je třeba 3+kk, kdy hlavní obytná místnost nemá kuchyňskou část oddělenou od "obýváku" žádnou příčkou - ale jde ji tam dostavět třeba z Ytongu nebo sádroše, protože i potom ta kuchyň bude mít svoje okno. Naproti tomu tady u nás východně od Perníkovic jsou všecky paneláky stavěný z panelů tří tlouštěk - obvodový, vnitřní "nosný" a vnitřní "příčkový", kdy obvodovej má cca 28,5cm, vnitřní "nosnej" má asi 15cm a "příčkovej" cca 10cm tloušťky. Stropáky jsem neměřil, ale do 30cm jim taky moc chybět nebude. Stavební dispozici bytu jde změnit jedině vybouráním jádra, nic jinýho statik nepovoluje. Změnu používacího účelu místností není potřeba konzultovat, GO jádra formou přestavby ale má povinnost minimálně ohlášení na SBD.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
hajeklubos

#26 Příspěvek od hajeklubos »

U panelákového jádra musíš počítat s tím, že tě někdo vytopí. Sádrokarton NE!
Ytong nedozdívat do stropu! Poslední cm vyplnit pěnou aby to nebylo natvrdo. Já mam v koupelně a WC strop z palubek. Nahoře trubky a elektro. Je to tak 25let. Z původních vložených jader, kde byly 4stěny potřebuješ potom vlastně jednu nebo 2 stěny ale zase o trochu silnější (5 nebo 7,5cm) tak moc prostoru neušetříš. Já jsem rozšířil koupelnu na úkor WC. Koupelnu a WC bych dohromady nikdy nedal! Bylo zajímavé, že jádro č2 mělo u mě o 30cm menší rozměr. Do dutiny byl naházený bordel. Moc pěkné.
Luboš
pocitujlasku

#27 Příspěvek od pocitujlasku »

hajeklubos: nic prekvapive, pri vymene okien v bytovke boli povodne "utesnene" medzi panelom a ramom starymi monterkami.
Klasika tej doby, co bolo, to sa tam napchalo.
No vidis, a tak si sa bal
Valdano

#28 Příspěvek od Valdano »

V jakých případech je možná rekonstrukce bez stavebního povolení nebo ohlášení?
V první řadě si představme, jak bychom se asi cítili, kdyby náš soused, který se nově přistěhoval a kterého ani pořádně neznáme, započal s rekonstrukcí bez jediného slova. Je proto slušnost oznámit sousedům, co se bude v našem bytě odehrávat. Pokud je nezastihneme doma, je možné jim vhodit lístek do schránky nebo vyvěsit na nástěnce, že se u nás koná rekonstrukce a od kdy do kdy budou probíhat práce. V některých případech takové oznámení vyžaduje domovní řád a jindy je třeba získat souhlasy sousedů pro ohlášení stavby nebo pro vydání stavebního povolení. Může to tedy být i povinnost, nikoliv jen slušnost.

V jakých případech je možná rekonstrukce bez stavebního povolení nebo ohlášení?

- Rekonstrukcí nezasáhnete do nosných konstrukcí stavby a zachováte původní dispozice bytu.

- Úpravy negativně neovlivní požární bezpečnost stavby.

- Nebude třeba posoudit vliv na životní prostředí.

- Nepoužijete neobvyklé materiály, které by se hmotností zásadně lišily od původních.

Nejčastěji prováděné úpravy, mezi které patří například rekonstrukce bytového jádra, výměna kuchyňské linky, revitalizace stěn a stropů, pokládka nové podlahové krytiny nebo kompletní výměna zařízení v koupelně a toaletě, tak stavební povolení nevyžadují.

Kdy bude třeba rekonstrukci nemovitosti ohlásit?
Pokud byste změnili způsob užívání některých částí stavby nebo dispozice, ale nezasáhli do nosných konstrukcí, bude vám stačit ohlášení rekonstrukce. To bude například v situacích, kdy máte v plánu probourat nenosnou zeď mezi obývacím pokojem a kuchyní, přesunout WC nebo zvětšit pokoj na úkor komory.

Při ohlášení stavby budete potřebovat souhlas sousedů
Stavební úřad od vás bude požadovat mimo jiné i souhlasy sousedů, kteří mohou být rekonstrukcí dotčeni. Pokud nebudou souhlasy kompletní nebo se ozve nějaký opomenutý soused, že s rekonstrukcí nesouhlasí, stavební úřad přejde do režimu stavebního řízení a bude rozhodovat o vydání stavebního povolení. Co v případě, že souhlas souseda nelze získat například proto, že je dlouhodobě v zahraničí? V takovém případě ohlášení nestačí. Je nutné požádat o stavební povolení.
EKKAR

#29 Příspěvek od EKKAR »

Naše jádro má pod stropem asi 20-25cm mezeru, po stranách zakrytou sololitovýma panelama. Mezerou mezi panelovým stropákem a laminátovým strůpkem jádra je volně poházená kabeláž k zásuvkám, vypínačům i světlům, kopexky jsou akorát uvnitř stěn jádra. Co je nejhrůznější úyeb, celý jádro je "fouknutý", neumím to jinak pojmenovat - prostě jeho konstrukce je čímsi smáčknutá tak, že horní okraj je u stropu o 5cm dál od obvodový stěny v kuchyni, než okraj u podlahy. Dveře z koupelny a WC do předsíně se proto samy otevírají pokud nejsou plně držený střelkou zámku a v kuchyni jsem musel pro novou linku udělat NOVOU SKUTEČNĚ SVISLOU A STABILNÍ nosnou příčku - na jádro se nedala pověsit horní řada skříněk ... Výrobce byl jakejsi obskurní Kovopodnik v Karviný a vím že ty jádra byly kolikrát v hrůzným stavu ještě dřív, než je do baráku vložili jeřábem - protože stály na staveništi volně bez jakýkoliv ochrany před počasem jak je dovezli "když byly" a na zástavbu čekaly klidně i půl roku ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ZVUK2000

#30 Příspěvek od ZVUK2000 »

EKKAR píše: jprotože stály na staveništi volně bez jakýkoliv ochrany před počasem jak je dovezli "když byly" a na zástavbu čekaly klidně i půl roku ...
Plus ještě několik měsíců v areálu Kovony Karviná.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“