chlazení alternátoru vodíkem
Moderátor: Moderátoři
chlazení alternátoru vodíkem
na tohle jsem na netu narazil již mnohokrát a vždy mě to vede k zamyšlení zdali to tak opravdu je nebo je to jen nějaká blbost která se jako mnoho dalšího prostě chytla a všichni dál to bez jakékoli kritiky prostě jen papouškujou.
Z mé urovně chápání a znalostí mi nedává žádný význam používat něco jako vodík pro chladící účely.
Byl by tu někdo kdo by mi to dokázal objasnit?
Zatím díky
- Artaban001
já v tom vidim naopak výhodu, místo plnejch tyči a malý chladící ploše a tim pádem potřeba takovýho vynálezu jako chlazení vodíkem by se dali použit trubky stejně jako ve statoru. Odstředivou silou při otáčení by vlastně samotný rotoro fungoval jako čerpadlo. By mě zajímalo proč se to takhle nedělárnbw píše:Rotor by sa chladil vodou dost blbo, kedze rotuje.
- Artaban001
Potřebuju chladit dvě věci. Jednu uloženou v druhý. Jednu budu chladit tak nejlogičtěji a nejefektivněji, nejjednodušeji jak to jen vymyslet jde a druhou budu chladit výbušnym plynem co prolejzá skrz kov...
že nedegraduje izolaci je určitě+ do jaké míry degraduje to železo kterého je tam od oka 99% hmotnosti generátoru nevim. Nějakej inertní plyn by posloužil ohledně životnosti izolace asi stejně a byl by určitě ještě levnější. I když to je věc u který si myslim, že se při provozu JE opravdu nehledí.
Já nevim jak je tam to chlazení vodíku řešený, to bude asi to co mi tam nesedí.
Je možný, že je tam jen zavřenej v tom prostoru rotoru a jen zprostředkovává výměnu tepla mezi rotorem a stotorem který to teplo přenese až na to vodou chlazený statorový vinutí?
- Artaban001
Ne, tak jsem to samozřejmě nemyslel
Pro lepší představu přikládám čmáranici
Tak vodík už jen z principu nemůže být nejběžnější prvek na planetě
Ošetřený. To je přesně ono, kde je ten benefit, že se vyplatí řešit tohle a tamto a monitoring a doplnování atd
- Artaban001
To jsem ale na začátku...Artaban001 píše:Rotor se prostě profukuje vodíkem. tak se to prostě chladí vodíkem.
Moje úvaha spočívala v nepochopení z mého pohledu složitého řešení na první pohled jednoduchého problému
Proč a z jakého důvodu se chladí rotor složitě vodíkem a ne na první pohled jednoduše vodou