Mizení datasheetů?

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

Mizení datasheetů?

#1 Příspěvek od Crifodo »

Je to jen moje paranoia nebo podobnou zkušenost udělal i někdo další?
Vygooglovat na webu pdf katalogový list bylo někdy víc, nekdy míň obtížné, ale v poslední době čím dál víc narážím na sice mračno odkazů, které ale nejsou nic než informační šum. Často jde o strojově tvořené odkazy, které se nakonec zacyklí v odkazování na svoje klony nebo vyloženě o lživé odkazy nikam, v nejlepším případě o odkaz na sklad součástek a nabídku počtu kusů někde v Shanghai Kulite Electronic Technology nebo na chinaicmarkt atd...
To zk... žluté plemeno nejen že odjakživa ukradlo a opajcovalo bez ohledu na patentová práva kde co, ale teď snad vede cílenou informační blokádu... :evil:
Kup si levnou čínsko sračku a po půl roce další, ale nechtěj technickou dokumentaci nebo nedejbože něco opravit...
Killroy
Moderátor

#2 Příspěvek od Killroy »

No můj názor je takový že pokud je to standard, tak se to dá zatím stáhnout různě možně. Jak je to trochu exot nebo obsolet, tak sypanej čaj, anebo přes registraci za poplatek. Rusové jsou v tomto ještě dál než Ťamanové, ty taky ukradnou a přivlastní si úplně všechno. Stejná situace je i se schématy a různými manuály. Kdo dřív přišel a zavčasu ukrad, ten teď zpoplatňuje. A kdo je nutně potřebuje, tak ten platí... :cry:

Killroy
Cust

#3 Příspěvek od Cust »

jakmile jsem měl problém se zacyklenými odkazů s obrázkovým písmem, tak jsem nelenil a přistoupil jsem k razantnímu řešení...
Manželka už je v třetí lekci čínštiny. (Ohne Spass!)
Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

fujtajbl, tak takhle bych nechtěl dopadnout! :x
jef111
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jef111 »

Mohli by na googlu vymyslet něco jako filtr takových parazitů, kdo by chtěl, ten by si jej zapnul s tím, že hledání nebude stroprocentní ale bude odvšivené :D
Taky mě to hodně štve a hlavně velice zdržuje. Není to jenom u datasheetů a schémat, je to i u různého softwaru, hudby atd.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
rezis

#6 Příspěvek od rezis »

Kdyz si to vemes celkove tak dnes na internetu pise kde kdo. A mysli si jaky neni borec. Za asi 10let co jsem na netu mohu rict ze je tu cim dal tim vetsi bordel. Najit seriozni informaci je temer nemozne. Kdysi i kdyz rychlosi 28kb jsem neco zadal do vyhledavace a ono mi to sice hlemyzdi rychlosti apreci naslo a spravne. Dnes 100krat rychlejsi net a umim najit velke kulove.
Internet - metla lidstva
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Killroy mimo jiné píše:No můj názor je takový že pokud je to standard, tak se to dá zatím stáhnout různě možně.....

Nejspíš jde o to, že stránky s datasheety byly třeba studentský projekt na univerzitě, ta na to dostala grant, po nějaké době nadšenci univerzitu opustili, projekt byl zastaven nebo vyšuměl do ztracena... Řekl bych, že častěji nejde o rozdíl mezi běžnými a speciálními obvody, ale mezi obvody, k nimž byly informace dostupné před ukončením oficiální podpory projektu a po něm. Od té doby to už přibývá jen neznatelně.
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Jirka »

Crifodo: Mohu jedině souhlasit. Google sice vyhledá stránky, které se tváří jako plné datasheetů, ale ve skutečnosti se jedná jen o prodejce (veksláka) se součástkami kdesi v p.... , a po datasheetu na jeho stránkách ani stopy.
Mimochodem zajímalo by mě, jak toho googla takhle obelstí, ten by měl údajně rozpoznat finty se skrytými nebo překrytými texty, atd.
Killroy
Moderátor

#9 Příspěvek od Killroy »

Co se týče těch studentských projektů a stránek různých nadšenců, tak to bych taky tak viděl a vzhledem k tomu že tyhle informace mívají právě ten jepičí život, tak je třeba si zavčasu stáhnout z toho všechno co koho zajímá. Uložené odkazy na tyhle věci většinou postupně sahají nenávratně do prázdna..
Stránky co se tváří jakoby nadité PDFkama, tak to je jedna velká tragédie kterou tady asi nevyřešíme. Ale i tak ještě máme stránky renomovaných výrobců součástek a jejich prodejců a tam se dá pořád leccos nasosat. Akorát jen že jsou tam pouze věci aktuální, ty co jsou v jejich výrobním programu a ty starší možná někdy k dohledání v jejich archívech. Co se dost zlepšilo jsou e-shopy některých obchodníků se součástkami kteří se už naučili přikládat ke svému zboží PDFka nebo jiné maximum informací a ne jenom jeho cenu a cestu do košíku. Jinak i já si myslím že net začíná být jeden velkej bordel a navíc plnej breberek.

Killroy
Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

To asi ne, velcí kluci říkali, že v bordelu musí být pořádek... kvůli breberkám by ho určitě zavřeli.
rezis

#11 Příspěvek od rezis »

Hill píše:To asi ne, velcí kluci říkali, že v bordelu musí být pořádek... kvůli breberkám by ho určitě zavřeli.
:lol: hned jsem se koukl jestli je to po 22hodine :lol:
Internet - metla lidstva
Crifodo

#12 Příspěvek od Crifodo »

no, dejme tomu, ale i tak mi připadá že tempo mizení je jaksi větší než by odpovídalo pouhému zastarávání součástek, navíc některý sortiment těžko může nějak zastarat, tomu bych rozuměl třeba u procesorů, DSP, pamětí, hw dekodérů, TV obvodů, ale těžko za rok nebo dva zastará obecná dioda, schottky nebo MOS array. Navíc je zvláštní že ty dezinformační stránky jsou z 95% šikmooké, zbytek možná ruské.
Před 5 lety bylo běžné že renomovaný výrobce měl na webu ke stažení datasheety součástek, protože pochopitelně měl zájem na znalosti jeho sortimentu= obratu. K tomu existovala spousta mirrorů.
Dneska si zadám součástku Dallas Semiconductor nebo ST a skončím v tom čínském dezinformačním smetí... hezky nás dostávají.
Hill
Administrátor

#13 Příspěvek od Hill »

Kdysi jsem se přihlásil na www.globalspec.com k odběru jejich týdeníku. Vycházely tam hlavně novinky a k řadě z nich datasheety. Jenže pak najednou začaly chodit i magazíny od Hearst electronics http://www.electronicproducts.com/ , tam se dá alespoň zhruba nastavit oblast, která mě zajímá, ať se nemusím prohrabávat ložisky, Fresnelovými čočkami, hydraulickými písty, lodními brzdami a co já vím, co tam ještě je (http://www.electronicproducts.com/si.html )....
Horší je, že už také místo datasheetů častěji dávají odkazy na servery, kde se častěji dovím, kolik švábů má skladem nějaký Frank Nequasil v Ontariu a za kolik. Oni je tedy dávali i dřív, ale to na těch odkazovaných serverech také víc užitečných informací.
Jde o reklamu. Mám proto k dispozici tolik novinek, že je nemám čas číst, a navíc je mi kolem 97% k ničemu (buď se hodí jen za louží nebo ve fabrice), protože jednotlivec není příliš zajímavý jako zákazník.
A tak se orientují na průmyslová zařízení - a v nich na závislost zákazníka na servisu dodavatele. To je důležité. Když si s tím zákazník poradí sám, nebude potřebovat pozáruční servis, jen kontakt na dodavatele náhradních modulů, ovšem patřičně předražených. Tak se omezí přístup k informacím, které zákon nějak zapomněl ošetřit, místo desky nakreslíme do dokumentace obdélníček, vývody mu popíšeme, ovšem. Ale víc ne. Jen ať si u nás objedná.
Je pak snadné pro techniky zahraničních firem tvářit se spokojeně: mají práci. Zákazník jim platí 52-80 EUR za hodinu (to samozřejmě není celé pro montéra ani náhodou, ale i tak...) plus 130-150 EUR za den jako kapesné, hotel na náklady zákazníka to kapesné může snížit.

Jestli se stejně zvrhnou i ty zbylé stránky, budeme si navzájem posílat, co komu doma zbylo, nebo i za ty informace platit.
Proto, kdo máte postahováno a vypáleno třeba na DVD, udělejte si z toho jednou za čas čerstvou kopii, dokud to jde přečíst. Jednou to možná bude sběratelská rarita a vnoučatům nad ní budeme povídat pohádky o tom, jak obyčejný bastlíř k užitečným informacím přišel. Kdysi.
Hejnicek

#14 Příspěvek od Hejnicek »

Crifodo píše:no, dejme tomu, ale i tak mi připadá že tempo mizení je jaksi větší než by odpovídalo pouhému zastarávání součástek,

Naši bastlířskou říši snů asi pohltí Nicota jako v Nekonečném příběhu. Máme naději v nějakém Atreji? Neschovává se někde ve velké Číně?
rezis

#15 Příspěvek od rezis »

Treba bych byl ochoten platit nejaky vyhledavac ktery ma jen overene informace. To by snad slo ne ? Proste neprida link dokud neni overen.
Internet - metla lidstva
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“