Vidlice M6

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Vidlice M6

#1 Příspěvek od Celeron »

Sháním vidlici na boční nasunutí do šroubovací přístrojový zdířky. Něco jako je tohle. Ale místo krimplování na kabel aby to mělo trubičku pro nasunutí 4 mm banánku. A musí to být v úhlu cca 30-45°
Našel jsem jen tohle, v podstatě by to vyhovovalo, jenže chyba, díra má 4,8 mm a klasickej banánek 4 mm v tom kloktá.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jjilek »

Tady si nevybereš?
https://eshop.elkov.cz/categories/pajec ... yJOcZjv%2D
A prostřihnout.
samec

#3 Příspěvek od samec »

Prispájkuj k vidličke trubičku zo zdierky, zaizoluj zmršťovačkou. To predsa nemôže byť problém.

Alebo zospakuj vidličku so zdierkou. Heh, v číne tak pokročili s kvalitou, že obyčajnú zdierku z ohnutého mosadzného plechu už nekúpiš.

Alebo si kúp stohovateľné banániky.
kokun

#4 Příspěvek od kokun »

jjilek píše:Tady si nevybereš?
https://eshop.elkov.cz/categories/pajec ... yJOcZjv%2D
A prostřihnout.
Nevybere - jsou tam jen 3 typy (v doprodeji) a pro něj rozměrově nevhodné :(

To spíše tady - jsou to přímo vidlice (tato je i rozměrovně vhodná - resp. se mírně rozevře otvor pro banánek) - zato bohužel jen 100-kusové balení. A ohnutí o 30 ÷ 45° nemůže být problémem. Vidlice je měděná, pocínovaná.
Pokud nebude prodejce ochoten poslat menší než limitní množství (100 ks), tak se snad stejná/podobná vidlice najde i u jiného prodejce :roll:
Přílohy
vidlice M6.jpg
Vhodná vidlička.
<br />Otvor pro kabel (fí 3,4mmm) v mezeře (šroubovákem?) rozevřít a na tyčince 4mm &quot;naklepat/namačkat&quot; :)
Vhodná vidlička.
Otvor pro kabel (fí 3,4mmm) v mezeře (šroubovákem?) rozevřít a na tyčince 4mm "naklepat/namačkat" :)
Honza - kokúň

#5 Příspěvek od Celeron »

Honzo, dík, to by asi šlo. Zkusím to v místním elektro instaláku. Větší výběr bude asi v kabelovejch okách, pak by stačilo oko proříznout.
No naivně jsem si myslel, že se to dá koupit hotový. Mám tady dvě od nějakýho měřáku, banánek OK, 4 mm ale vidlička je na M8. Myslím, že to bylo u Metráckých laboratorních ampérmetrů, takový bakeliťáky s velkejma svorkama, kde se rozsahy měnily kónickejma kolíkama.
Jirka

kokun

#6 Příspěvek od kokun »

Ahoj Jirko.
Nepíšeš, kolik jich potřebuješ :(
Našel jsem i dalšího prodejce, ale dodávka rovněž 100ks (a násobky) a jsou ještě dražší.
Přestože ta část pro kabel není příliš dlouhá, tak (po zvětšení otvoru) by v tom banánek zřejmě držel dostatečně.
Prodávala se taky sada měř. šňůr + příslušenství (určitě PRC). Byly v ní i (2, či 4? - už nwm) vidličky, které by byly (pro tebe) asi vhodnější - jejich část (určená přímo pro banánek), byla "trubička" podstatně delší (cca 2x) než u té kabel. vidličky. Přestože byly rovné, ohnutí by rovněž nebyl problém :wink:
Honza - kokúň

#7 Příspěvek od samec »

Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

kokun píše: Nepíšeš, kolik jich potřebuješ :(
Levnejch tak 20 ks, drahejch tak 6-8 ks. :lol:
Vyhrabal jsem doma pájecí nebo mačkací oka s dírou pro M6 na kabel průměru 3,8 mm. Roztáhnout ve spoji nešlo a tak jsem díru pro kabel převrtal na 4 mm. Už při tom začaly problémy, oko se začalo kroutit. A když jsem potom vystřihl část oka aby vznikla vidlička, bláto. Prostě měkká měď 1 mm tlustá, aby to bylo stabilnější tak by bylo potřeba to samý z mosazi.
Bude to chtít něco jako je třetí odkaz od samce. Kouknu, jestli nedodá někdo místní, čekat 2-3 týdny nemůžu. Ovšem píšou čistá měď, tak jestli to taky nebude bláto.
Jirka

VASEK_W

#9 Příspěvek od VASEK_W »

Bacha na ty masivní "hifistické" lopatičky. Jejich vnitřní rozměr je asi větší, než je schopen upnout šroubovací konektor 4mm.
Používám je na ty správné protikusy v reprobednách a zesilovačích.
Takže jestli je tam namontovaný hifistický protikus, tak to spolu bude fungovat dobře, jinak ne.

Tyhle mají dokonce přípravu pro dva průměry
https://www.customworks.cz/komponenty/a ... rettyPhoto
a tu část pro zasouvání banánku by šlo uzpůsobit. Jsou poctivé a ve skutečnosti vypadají lépe než na fotce.

Vašek
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od forbidden »

Zkus se kouknout v TME. Mají tam slušnej výběr. Já mám ty STÄUBLI, ale ta cena...
eleferner

#11 Příspěvek od eleferner »

Nejake cenove lepsi alternativy jsou zde:

https://cz.mouser.com/c/test-measuremen ... rt=pricing

Ale pozor! Nektere z nich maji malou sirku vidlicky, treba ty Pomona jen 3,5 mm. Je nutne, aby sis prosel vykresy a vybral si dle potreby.
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Tak to vypadá podle těch cen, že vemu velkoplošnou mosaz M6 podložku, vyříznu do ní dva šlicy aby vznikla vidlička a připájím k tomu modelářskou zdířku co se používá na připojování pohonejch baterek. Nevím, jak to bude držet cínem, jinak nažhavím autogen se stříbrem.
Jirka

Cust

#13 Příspěvek od Cust »

Na stříbro stačí propan nebo propan-butan. Jako zdířku pro banánek bych použil měděnou trubičku Φ6 mm s tloušťkou stěny 1 mm.
dred

#14 Příspěvek od dred »

A TU si nevyberieš??

Napríklad..
Přílohy
obrázok_2025-02-17_152829945.png
obrázok_2025-02-17_152829945.png
Killroy
Moderátor

#15 Příspěvek od Killroy »

Celeron píše:Tak to vypadá podle těch cen, že vemu velkoplošnou mosaz M6 podložku, vyříznu do ní dva šlicy..
Mám vyzkoušený ty kabelový oka. Pokud nechceš tu měkkou vidličku, vezmi lisovací kabelový oko vel. 6, vyřízni a vzadu ohneš + upravíš na banánek 4mm. Je mnohem pevnější než běžný oka a používám to tak xlet.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“