Síť TN-C
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
Táhl jsem "peloton" diskuse dvě hodiny, předal pár odkazů "jiných moudrých hlav".
Já bych jej v TN-C nepoužil.
- tomasjedno
Nesmí se použít tak, že by se skrz něj vedla dvojice vodičů L+PEN (k čemuž by někteří kutilové měli sklony).Cowley píše:Asi se nedohodneme. Všude, kam se podívám na webu je že nesmí, je to nepřípustné a podobně.
To ovšem není případ toho zásuvkového chrániče, ten se vráží do zásuvky, ve které už jsou kontakty L, N a PE, a který spíná jen vodiče L, N.
Chránič nelze použít v síti TN-C. Ale z dvouvodičově zapojené zásuvky leze ven už oddělený PE na kolíku a N na pravé dutince. Tam už nejde o TN-C.
Valdano: když do dvouvodičově zapojené zásuvky zapojíš jakýkoli spotřebič třídy I, máš v zásuvce rozdělený PEN na PE a N, ale to místo není přizemněné. Přizemňuje se bod rozdělení v instalaci. Ta ale zásuvkou končí. Ven ze zásuvky už nejde o instalaci.
Nepoužívané zásuvky hoří velmi rády, a casto se na to přijde mnohem hůř, právě proto že jsou nepoužívané. Viděl jsem to mnohokrát. A nejen zásuvky, i spojovací krabice.
Chráničový adaptér má kolík průchozí. Reziduální ochrana je u něj pouze na L a N. Navíc má podpěťovou spoušť. Pokud v zásuvce upadne PEN, nejde vůbec nahodit.
Není jediný důvod proč chráničový adaptér ve staré instalaci nepoužít. Instalace ale musí být v pořádku - jak s ním, tak bez něj. Výrobce jen cituje klauzuli z normy, která je vytržená z kontextu.
mam nieco take v praci, ma to dve tlacitka, reset a test a dve ledky... dost casto ma zachranil pred vyrobenim tmy vo firme, zakaznici tiez casto nerozlisuju co im v tom rozvadzaci vlastne vyletelo...rnbw píše:Mam chut si nejaky zasuvkovy chranic kupit. V kupelni mam TN-S, ale inde TN-C. Na stole, ked sa v niecom rypem, by sa mohol hodit.
https://www.dstechnik.cz/z-161-3500w-pr ... 00w/?gQT=1
na otestovanie funkcnosti pristroja to staci
Já vím kam míříš. Při poruše v instalaci se ti objeví fáze na kolíku i za tím chráničovým adaptérem. Ta se tam ale objeví tak jako tak, s ním i bez něj. Chránič ale NIKDY neřeší poruchu která nastane před ním, jenom za ním. Adaptér tedy nezhorší bezpečnost při poruše v instalaci před ním, ale zlepší bezpečnost při poruše za ním.
Tohle jsme už mnohokrát řešili s kolegy, revizáky, školiteli, s panem inspektorem z Hradce - vždycky se stejným závěrem. Když chci ze zásuvky v síti TN-C zapojit sekačku nebo bazén, je lepší tam ten adaptér dát než nedat.
Síť TN-C-S totiž není TN-S, a pokud to mám špatně, tak proč existuje TN-C-S?
Už se tady probíralo, jaký je mezi tím rozdíl a proč se lidově říká, že je to TNS.
Osobně si myslím, že ten zásuvkový chránič má smysl u TN-C stejný jako u té TNS vzniklé připojením třídrátové prodlužky do zásuvky TN-C. Na vstupu L+PEN, uvnitř rozdělené na výstupy L+N+PE a s ošetřením jen těchto výstupních "tří drátů" mechanizmem proudového chrániče.
Mimochodem, proč asi výrobce na to "upozorňuje"? Protože ví, že to není norma pro umístění L vlevo a PEN vpravo s kolíkem nahoře, ale zvyk a že někteří experti dají L vpravo, a to v celém objektu, což sice vyhovuje, ale o to zajímavější jsou překvapení.
Výrobce to vyrábí, ale upozorňuje na to, že to nelze používat?
Nakreslete si všichni prosím schéma jak to bude reálně zapojené od rozvaděče přes dvě zásuvky kdy v jedné bude zapnutý spotřebič a ve druhé tento chránič se spotřebičem a představte si kudy všude může téct proud při přerušení PEN vycházejícího z rozvaděče do dané větve
Návod výrobce je vždy nadřazen normám ať se nám to líbí nebo ne, takže pokud výrobce udává, že se ten chránič nesmí použít pro TN-C sítě tak jeho použití v tomto případě je porušením návodu a jakákoliv škoda či úraz jde hezky za tím kdo to tam dal.
Já bych tazateli doporučil prostě jen si hlídat zásuvky aby je nepřetěžoval, jednou za čas zkontrolovat dotažení i v krabičkách. Občas zkontrolovat zda se něco nehřeje nadměrně a šetřit a šetřit na rekonstrukci.
No a nebo tu rekonstrukci udělat rovnou, pokud si nechce dělat bordel tak se dají použít lišty
Ale chránič nemá na takovou poruchu žádný vliv, ta tam bude i když by tam chránič nebyl.Dekker píše:Cowley má pravdu v tom, že za určitých podmínek může zásuvkový proudoví chránič vést k nebezpečné situaci
Nakreslete si všichni prosím schéma jak to bude reálně zapojené od rozvaděče přes dvě zásuvky kdy v jedné bude zapnutý spotřebič a ve druhé tento chránič se spotřebičem a představte si kudy všude může téct proud při přerušení PEN vycházejícího z rozvaděče do dané větve