Síť TN-C

Solární technika, tepelná čerpadla, rekuperace, vzduchotechnika, klimatizace, ohřev TUV... prostě všechno, zač platíme, ačkoli bychom třeba ani nemuseli

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
BOBOBO

#76 Příspěvek od BOBOBO »

A zase moje blbá otázka ve všech těchto případech elektriky doma . Nikdo mi za desetiletí nikdy nedoložil , kolikže je mrtvých za posledních 30 let úrazem elektriky v domácnosti ? Já bych řek , že 0 . Kolikže denně je mrtvých na cestách ? Dle mne se bavíme jen o kšeftech . Tedy já se snažím vidět realitu . Ano tento chránič může zlepšit bezpečnost a to jediné je pro mne k přemýšlení .
Hned začnu pro ty další jakomyslící . Kolik bylo za 30 posledních let odsouzeno běžných lidí za nedobrou domácí instalaci ? také odhadnu NULA .
Beru toto jen jako další treninkový potlach .
Protože když začnu hovořit co by se mohlo , pokud použiji hlavu , nikdy si do auta nesednu .
Dekker

#77 Příspěvek od Dekker »

To BOBOBO: pokud toto chceš nějaké lépe prozkoumat tak hasiči mají statistiky ohledně požárů způsobených závadou na EI. I ohledně úrazů či úmrtí způsobených závadou na EI se najdou, ale víc mrtvích má myslím na svědomí snad i štípanec od klíštěte u nás v ČR.

A to je ten největší důvod proč na to 90% lidí prdí a podobné věci dobastluje samodomo s radama z FB a TIKTOKU. To je stejné jako s ochranou před blesky.

pokud bych těch úmrtí/úrazů bylo třeba 52 ročně už by se o tom jinak diskutovalo a byla by jiná osvěta
BOBOBO

#78 Příspěvek od BOBOBO »

Jojo tuhle větev příště nesmím vynechat . Kolik jsme měli požárů od vloženého proudového chrániče za 30 posledních let ? Vážení je to celá NULA . no pro příště .
A zase sem motáš něco , oc zde nejde , jen tu snůšku sena rozšířit . Založ si na to další vlákno .
Stejně jsem chtěl i předtím pojednat a hořících zásuvkách na hliníkových rozvodech v panelu . Požár z toho důvodu zase NULA . Maximálně to zasmrdí a postižený si objedná elektrikáře .
ZVUK2000

#79 Příspěvek od ZVUK2000 »

BOBOBO píše: Kolik jsme měli požárů od vloženého proudového chrániče za 30 posledních let ?
S cela blbě položená otázka. Právě že chránič se používá i proti vzniku požáru. Např. do dřevostaveb je většinou v projektu chránič jako centrální s reziduálním proudem 300mA.
BOBOBO

#80 Příspěvek od BOBOBO »

KDO SE ZDE BAVÍ O CHRÁNIČI V DŘEVOSTAVBÁCH . Jen ty , zase nové vlákno s jasným výše názvem .
Hill
Administrátor

#81 Příspěvek od Hill »

Snažil jsem se o vrácení k tématu vlákna na minulých stránkách s tím, že síť TN-C lze během postupné rekonstrukce upravit na alespoň TN-C-S, i když přitom nebudou dodržené úplně všechny předpisy.
A tady se do toho tahají statistiky, jenomže ty jsou jen o nahlášených následcích. Snad jediná statistika by byla zajímavá - po kolika letech typicky je nutné síť TN-C v hliníku potřeba rekonstruovat. Obecně platí, že, kdykoli se zařízení začne lišit od původního, je čas připravit kompletní rekonstrukci. Nebo stanovit jednoznačné rozhraní, kde se bude instalace dělit na původní TN-C, a novou, která se požaduje v TN-S. Tento předpis žádná nula ve statistice hasičů neokecá, to jen z pojišťovny se stane bezedná díra, kam cpeš pojistné, ale na škodu pak nedostaneš ani korunu. A o tom statistiky mlčí, byla by to pro pojišťovny špatná reklama; to radši zveřejní, kolik dostali klienti jako náhradu škod.
BOBOBO

#82 Příspěvek od BOBOBO »

Ve svém bytě v panelu dožiji s Humpolcem a ve starém baráku dožiji s hadrovými pocínovanými dráty s kroutilkami . Jedinou modernu jsem zařadil do venkovní garáže , kde mám chránič pro vše . Od 3f pily po sekačky , grily , nůžky atd . Jenom mne štve staré výložníkové sodíkové svítidlo , které chránič občas vybaví ... Mám na to jednu zásuvku bez chrániče , ale světlo je asi ve 3 metrech . Každý ať si dělá co chce , je to jeho boj , případně i jeho soud . Ale bojím se určitě jiných věcí , než soudu skrz elektriku .
DukeNuke

#83 Příspěvek od DukeNuke »

BOBOBO píše:Jojo tuhle větev příště nesmím vynechat . Kolik jsme měli požárů od vloženého proudového chrániče za 30 posledních let ? Vážení je to celá NULA .
Obávám se, že o tvém tvrzení lze s úspěchem pochybovat. Požáry vzniklé závadou na EI se ve statistice vedou pod položkou Příčina - technická závada. A jsou jich tisíce ročně.
A co se týče toho paneláku - problém je natažení pracovního vodiče (nuláku) tak jak to zrovna vyšlo. A okruh se pak nemusí uzavřít správně přes drát, ale třeba přes spotřebič (např. TV). TV to většinou nepřežije a vzplane. To už jsem viděl. Příště se zkus informovat, než něco napíšeš.
Naposledy upravil(a) DukeNuke dne 19 úno 2025, 11:27, celkem upraveno 1 x.
BOBOBO

#84 Příspěvek od BOBOBO »

Wohnouti , VLOŽENÉHO CHRÁNIČE , a jinak pod technickou závadou je cokoliv a ZASE bavíme se o doma , a tak krypto to nedokazatelně odhadnu 5 ročně , ale ne naší otázky .
A seš hloupě demagogický , když místo důkazu napíšeš sám možná .
Takže seš plně mimo mísu a ještě ne ve faktech a ještě lžeš o číslech směrem jak tato naše vláda .
p32

#85 Příspěvek od p32 »

DukeNuke píše:A okruh se pak nemusí uzavřít správně přes drát, ale třeba přes spotřebič (např. TV). TV to většinou nepřežije a vzplane. To už jsem viděl.
To by mě docela zajímalo. Jak se to dá vyrobit, pokud bych to chtěl taky vidět? Mám tady tak deset zbytečných TV, na kterých bych si to vyzkoušel. Napiš návod.
DukeNuke

#86 Příspěvek od DukeNuke »

Vycházím z dat statistické ročenky GŘ HZS. Zjevně máš lepší zdroje. :lol:
A k dalšímu - chránič je jen doplňková ochrana a rozhodně nechrání proti požáru. Zjedndušeně jen porovnává proud procházející fázovým a nulovým vodičem a při rozdílu vybaví.
Mějme spotřebič - třeba rádio. Závada ve zdroji způsobí zvýšený odběr, přehřátí, to zase zvýšený odběr atd. Na tohle chránič nezareguje (proud tam a zpět je stejný) a jistič vypne až v době, kdy bude proud vyšší, než 16A. To už ale rádio vesele plápolá.
K tomu ještě asi tolik - drát zahřátý proudem tak, aby způsobil požár, mění krystalickou mřížku kovu. Jinými slovy - drát zahřátý ohněm v laborce vypadá jinak, než drát zahřátý proudem. Tak se určuje, co bylo prvotní příčinou.
DukeNuke

#87 Příspěvek od DukeNuke »

p32 píše:To by mě docela zajímalo. Jak se to dá vyrobit, pokud bych to chtěl taky vidět? Mám tady tak deset zbytečných TV, na kterých bych si to vyzkoušel. Napiš návod.
Na tom není nic těžkého. Mějme rychlovarku a TV. Rychlovarka je na jedné fázi, TV na druhé. Nulák je společný. A teď ho od přívodu do bytu utrhnu, ale drát nuláku mezi rychlovarkou a TV zůstane. Pak se okruh uzavře mezi fázemi. Spínaný zdroj na TV si s tím poradí, rychlovarka bude hřát míň. Ale přes TV poteče vyšší proud, než by tekl normálně.
BOBOBO

#88 Příspěvek od BOBOBO »

Co mají tyto tvoje bláboly s tím , co je jádrem tohoto vlákna ? JEDNO VELKÉ NIC .
BOBOBO

#89 Příspěvek od BOBOBO »

Přesně na toto platí replika pana Fica , kterou již zhusta využívám . ::
cit:: Statistika je jak dámské plavky , skrývají to , co chceme vidět . :lol:
DukeNuke

#90 Příspěvek od DukeNuke »

BOBOBO píše:Co mají tyto tvoje bláboly s tím , co je jádrem tohoto vlákna ? JEDNO VELKÉ NIC .
Ty tvé už vůbec ne. Pouze reaguju na tvé, ničím nepodložené, lživé příspěvky a uvádím je na pravou míru. Toť vše.
Odpovědět

Zpět na „Energie a energetika v domácnosti“