Síť TN-C
Moderátor: Moderátoři
Hned začnu pro ty další jakomyslící . Kolik bylo za 30 posledních let odsouzeno běžných lidí za nedobrou domácí instalaci ? také odhadnu NULA .
Beru toto jen jako další treninkový potlach .
Protože když začnu hovořit co by se mohlo , pokud použiji hlavu , nikdy si do auta nesednu .
A to je ten největší důvod proč na to 90% lidí prdí a podobné věci dobastluje samodomo s radama z FB a TIKTOKU. To je stejné jako s ochranou před blesky.
pokud bych těch úmrtí/úrazů bylo třeba 52 ročně už by se o tom jinak diskutovalo a byla by jiná osvěta
A zase sem motáš něco , oc zde nejde , jen tu snůšku sena rozšířit . Založ si na to další vlákno .
Stejně jsem chtěl i předtím pojednat a hořících zásuvkách na hliníkových rozvodech v panelu . Požár z toho důvodu zase NULA . Maximálně to zasmrdí a postižený si objedná elektrikáře .
A tady se do toho tahají statistiky, jenomže ty jsou jen o nahlášených následcích. Snad jediná statistika by byla zajímavá - po kolika letech typicky je nutné síť TN-C v hliníku potřeba rekonstruovat. Obecně platí, že, kdykoli se zařízení začne lišit od původního, je čas připravit kompletní rekonstrukci. Nebo stanovit jednoznačné rozhraní, kde se bude instalace dělit na původní TN-C, a novou, která se požaduje v TN-S. Tento předpis žádná nula ve statistice hasičů neokecá, to jen z pojišťovny se stane bezedná díra, kam cpeš pojistné, ale na škodu pak nedostaneš ani korunu. A o tom statistiky mlčí, byla by to pro pojišťovny špatná reklama; to radši zveřejní, kolik dostali klienti jako náhradu škod.
Obávám se, že o tvém tvrzení lze s úspěchem pochybovat. Požáry vzniklé závadou na EI se ve statistice vedou pod položkou Příčina - technická závada. A jsou jich tisíce ročně.BOBOBO píše:Jojo tuhle větev příště nesmím vynechat . Kolik jsme měli požárů od vloženého proudového chrániče za 30 posledních let ? Vážení je to celá NULA .
A co se týče toho paneláku - problém je natažení pracovního vodiče (nuláku) tak jak to zrovna vyšlo. A okruh se pak nemusí uzavřít správně přes drát, ale třeba přes spotřebič (např. TV). TV to většinou nepřežije a vzplane. To už jsem viděl. Příště se zkus informovat, než něco napíšeš.
A seš hloupě demagogický , když místo důkazu napíšeš sám možná .
Takže seš plně mimo mísu a ještě ne ve faktech a ještě lžeš o číslech směrem jak tato naše vláda .
To by mě docela zajímalo. Jak se to dá vyrobit, pokud bych to chtěl taky vidět? Mám tady tak deset zbytečných TV, na kterých bych si to vyzkoušel. Napiš návod.DukeNuke píše:A okruh se pak nemusí uzavřít správně přes drát, ale třeba přes spotřebič (např. TV). TV to většinou nepřežije a vzplane. To už jsem viděl.
A k dalšímu - chránič je jen doplňková ochrana a rozhodně nechrání proti požáru. Zjedndušeně jen porovnává proud procházející fázovým a nulovým vodičem a při rozdílu vybaví.
Mějme spotřebič - třeba rádio. Závada ve zdroji způsobí zvýšený odběr, přehřátí, to zase zvýšený odběr atd. Na tohle chránič nezareguje (proud tam a zpět je stejný) a jistič vypne až v době, kdy bude proud vyšší, než 16A. To už ale rádio vesele plápolá.
K tomu ještě asi tolik - drát zahřátý proudem tak, aby způsobil požár, mění krystalickou mřížku kovu. Jinými slovy - drát zahřátý ohněm v laborce vypadá jinak, než drát zahřátý proudem. Tak se určuje, co bylo prvotní příčinou.
Na tom není nic těžkého. Mějme rychlovarku a TV. Rychlovarka je na jedné fázi, TV na druhé. Nulák je společný. A teď ho od přívodu do bytu utrhnu, ale drát nuláku mezi rychlovarkou a TV zůstane. Pak se okruh uzavře mezi fázemi. Spínaný zdroj na TV si s tím poradí, rychlovarka bude hřát míň. Ale přes TV poteče vyšší proud, než by tekl normálně.p32 píše:To by mě docela zajímalo. Jak se to dá vyrobit, pokud bych to chtěl taky vidět? Mám tady tak deset zbytečných TV, na kterých bych si to vyzkoušel. Napiš návod.