Miele KFN12923SD chladnice+mrazak
Moderátor: Moderátoři
Nanapadá někoho proč se po krátkém odpojení od sítě změní odběr na 6,1A ?
Tento odběr 6,1A netrvá pořád (to jsem zjistil dnes), ale pouze několik cyklů (jeden cyklus trvá asi 30s) a proto kompresor netopí. Po vyčerpání cyklů odpojí jednotka kompresor přes ten triak.
A za nějakou dobu (minuty) ho jednotka opět připne a ten se chová opět standardně a chladí a proto jsem nepostřehl změnu v teplotě uvnitř lednice. Lednice si žila svým "nouzovým" režimem.
Do zapojení jsem zakreslil i napětí, v červené jsou napětí v režimu 6,1A
Elektronika je v pořádku-žádný náznak přetížení, zahoření, přehříváni atd. Je do ní připojeno: 5x senzor, keyboard, rozběhový kondenzátor, kompresor, přívod ze sítě, PE
Rozběhové "relé" je tvořeno pozistorem. Při běžné teplotě má velmi malý odpor a pustí tak proud do rozběhového vinutí kompresoru. Průchodem proudu se pozistor ohřeje a prudce se sníží jeho odpor, čímž v podstatě odpojí rozběhové vinutí nebo jím prochází pouze velmi nepatrný proud, který však udržuje PTC horké a tedy s minimální vodivostí. Odpor pozistoru neroste lineárně a při vyšších teplotách výrazně klesne. Ohřátím na 100 °C se tak prakticky nemění. Proto se v teplotních čidlech používají NTC, kde je závislost odporu na teplotě podstatně více lineární.
Vyzkoušení sepnutí kompresoru manuálně, tedy bez rozběhového relé a po manuálním odpojení rozběhového vinutí je dobrý nápad. Pokud kompresorem poteče opět velký proud, může být přidřený, a proto má tak velký odběr. Stává se to, ale na tuto situaci většinou opět zareaguje klikson a odpojí napájení kompresoru, ale až po delší době, třeba po 10 minutách. To už je ale povrch kompresoru velmi horký a kompresor se začíná podivně chvět a vibrovat. Je mi divné, že by takto kompresor fungoval po tak dlouhou dobu, která je potřebná k dosažení požadované teploty v ledničce.
Jinak trojcestný ventil je spínán elektronikou a pouští chladivo buď do chladící nebo mrazící části, kam je potřeba, podle signálu z příslušných čidel a zvoleného nastavení teploty. Je to dvouokruhová lednička s jedním kompresorem. Ve starších dvouokruhových ledničkách bývaly dva kompresory, zvlášť pro chladničku a mrazničku. Ventil lze vyzkoušet připojením pracovního napětí na svorky, kdy by mělo být slyšet cvaknutí, případně změřením odporu jeho vinutí. Star
Průchodem proudu se tedy zahřeje a zvýší jeho odpor a téměř odpojí rozběhové vinutí a zároveň se dohřívá. Ale jaká je tato teplota, když nestačí 100°C? Při měření mimo lednici jsem ani u jednoho v rozsahu 20 až 100°C nenaměřil změnu odporu (stále byl odpor cca 25 Ohm). Není podmínkou pro zvýšení odporu pozistoru i připojení na napětí?
Ano, dává smysl, že pod tlakem v médiu se nemusí kompresor rozběhnout ihned po předchozím vypnutí. Jak by se měl kompresor chovat, když nechám lednici delší dobu vypnutou, zapnuji na krátký okamžik, vypnu a ihned zapnu? (Dle mě, nebude natlakovaná a měl by se kompresor rozběhnout.)
- hajeklubos
- Artaban001
A co triak? - Je v pořádku? (jinak koukám na to Tvý schéma a ten startér bude s dvojičkou PTC Tak ten, co jde na C bude mít vadu)
Pokud by uteklo medium, může se projevovat tato závada tímto elektrickým projevem?
- Artaban001
- Artaban001
- Artaban001
R600A - izobutan - při úniku dovnitř málo otevírané lednice občas nastane velké bum.