Tyristorový nabíječ 6A

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Ian

#16 Příspěvek od Ian »

Měřák je zřejmě lineární (aspoň podle originál stupnice). Zrovna jsem ho rozebral, protože přední sklíčko tam lítá navolno. No a při té příležitosti jsem si řekl, že udělám jinou stupnici - mám ji tu rozpracovanou, protože origo je naprd (co dílek tak 1,5V). Také to nebudu používat jako externí měřidlo. Zkalibruju to pak na napětí kolem 12-15V kde se to bude nejčastěji pohybovat. Je pravda, že by tam mělo být 4-vodičové připojení, jinak to bude ukazovat jiné napětí.

Pro zajímavost ještě jak to vypadá uvnitř (foceno ještě před opravou) - uprostřed velké trafo, za ním tlumivka, nahoře deska řídícího obvodu. Jako své mouchy to má, ale silové vodiče jsou aspoň jakž-takž zaizolované.

Ok takže provoz bez tlumivky je asi nesprávný. Že tam jsou proudové špičky je jasné - když vytočím proud na 6A, tak jsou tam špičky 80V (je to vidět na tom posledním oscilogramu), což se musí vyrovnat s napětím akumulátoru. Určitě by byl risk to připojit na neodpojený akumulátor v autě.

Teď přemýšlím - ono to bylo stavěné ve své době na 220V, tyristory jsou KT702 tj. 100V. Dnes při 230V na primáru trafa, vzhledem k těm 80V špičkám je to možná dost na hraně.
Přílohy
Vnitřek.jpg
Vnitřek.jpg
PavelFF

#17 Příspěvek od PavelFF »

Slovní obrat "proudová špička 80V" je nesmysl. Proud se neuvádí ve voltech. 80V je napěťová špička a o proudu nevypovídá celkem nic.

Dej sondu na bočník a změř průběhy napětí při různých nastavených proudech. Když znáš odpor bočníku, proud dopočítáš. Jen pro porovnání s tlumivkou a bez.

Čtyřvodičové zapojení je zbytečná komplikace. Na tak velkou přesnost se tady nehraje (je malá stabilita reference i malá strmost regulace). Proud nabíjením postupně klesá, takže vliv úbytků na přívodech se postupně taky zmenšuje.
hajeklubos

#18 Příspěvek od hajeklubos »

Když už v tom bastlíš nech si projít hlavou zda nedosadit solo Vmetr. Osvědčil se 3segment displej do 100V + stabilizátor napájecího napětí. Přesnost vyhovuje. Je dobré vidět obě hodnoty najednou. Mám to v podstatě všude a osvědčilo se to. V žádné tyr nabíječce nemám tlumivku. Nikdy tyristor neodešel i přes různé odlehčení, jiskření na svorkách a zkraty.
Luboš
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

PavelFF píše: Čtyřvodičové zapojení je zbytečná komplikace.
Myslel jsem to ve spojitosti s automatickým vypínáním, na samotnej měřák, navíc ručkovej to potřeba není.
Jinak napěťový špičky tam jsou jen s nepřipojenou baterkou. Snad nikdy jsem při nabíjení baterku neodpojoval na svorce nebo odpojovačem. Ty špičky spolehlivě zabije vlastní baterka, vždyť je to takovej "supercap".
C4 a i 25 let stará Xsara měla už hromadu elektroniky a nikdy při nabíjení nic nekleklo. Navíc kdo by to všecko zase po připojení baterky nastavoval. :roll:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
hajeklubos

#20 Příspěvek od hajeklubos »

Už jsem to tady psal. Já jsem jenom opatrnější a viděl jsem už přerušené autobaterie během nabíjení a dobře vím co se objevuje na tyristorových nabíječkách při odlehčení. Prostě to nabíjím mimo auto. Za ten risk mi to nestojí. Vmetr +Ametr potřebuji na nabíječce také proto, že čas od času moji kamarádi automechanici nechají baterky vymlátit na malé až žádné napětí a jejich nabíječky je vyfakují. Musím najíždět nabíjení od minimálních proudů a potřebuji vědět co se na baterce děje a patřičně na to reagovat. Má to asi 50procentní úspěšnost. Články se při tom často přerušují a šlusují. Baterku vlastně taháš z hrobu.
Luboš
rnbw

#21 Příspěvek od rnbw »

Ano, v aute nabijat len nabijackou s bezpecnym napatim. Nie je problem kupit na tento ucel malu nabijacku.

Mrtvu bateriu nabijat odmietne, ale tu je vzdy najlepsie z auta vybrat a nabijat v teple, pomaly a dlho.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“