Tyristorový nabíječ 6A
Moderátor: Moderátoři
Pro zajímavost ještě jak to vypadá uvnitř (foceno ještě před opravou) - uprostřed velké trafo, za ním tlumivka, nahoře deska řídícího obvodu. Jako své mouchy to má, ale silové vodiče jsou aspoň jakž-takž zaizolované.
Ok takže provoz bez tlumivky je asi nesprávný. Že tam jsou proudové špičky je jasné - když vytočím proud na 6A, tak jsou tam špičky 80V (je to vidět na tom posledním oscilogramu), což se musí vyrovnat s napětím akumulátoru. Určitě by byl risk to připojit na neodpojený akumulátor v autě.
Teď přemýšlím - ono to bylo stavěné ve své době na 220V, tyristory jsou KT702 tj. 100V. Dnes při 230V na primáru trafa, vzhledem k těm 80V špičkám je to možná dost na hraně.
Dej sondu na bočník a změř průběhy napětí při různých nastavených proudech. Když znáš odpor bočníku, proud dopočítáš. Jen pro porovnání s tlumivkou a bez.
Čtyřvodičové zapojení je zbytečná komplikace. Na tak velkou přesnost se tady nehraje (je malá stabilita reference i malá strmost regulace). Proud nabíjením postupně klesá, takže vliv úbytků na přívodech se postupně taky zmenšuje.
- hajeklubos
Luboš
Myslel jsem to ve spojitosti s automatickým vypínáním, na samotnej měřák, navíc ručkovej to potřeba není.PavelFF píše: Čtyřvodičové zapojení je zbytečná komplikace.
Jinak napěťový špičky tam jsou jen s nepřipojenou baterkou. Snad nikdy jsem při nabíjení baterku neodpojoval na svorce nebo odpojovačem. Ty špičky spolehlivě zabije vlastní baterka, vždyť je to takovej "supercap".
C4 a i 25 let stará Xsara měla už hromadu elektroniky a nikdy při nabíjení nic nekleklo. Navíc kdo by to všecko zase po připojení baterky nastavoval.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- hajeklubos
Luboš