Nová homologace pro LED OSRAM H7

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#31 Příspěvek od Celeron »

Dnes jsem zjišťoval u známýho na místní STK jestli to mám zkusit. Podle VIN C4 Picasso povolený LEDky nemá. A i kdyby, dvě homologovaný Oramky stojí asi jako 30 halogenových H7. Při cyklu praskání 2-3 za rok se mi to vzhledem ke stáří auta nikdy nevrátí.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Valdano

#32 Příspěvek od Valdano »

Vzhledem k cenovému rozdílu to samozřejmě není o tom, že by se to vyplatilo. Spíš je to jen o tom zda někdo je nebo není ochoten vynaložit příslušné náklady i do starého auta jen z toho důvodu, aby už v něm nemusel žárovky měnit, ale pokud je výměna jednoduchá a nečiní vám žádné problémy, tak její realizace zhruba třikrát za rok po dobu zbytkové životnosti toho vozu, kterou u něj případně ještě očekáváte, logicky nemusí být dostatečným motivem k tomu. :wink:
EKKAR

#33 Příspěvek od EKKAR »

Hlavním motivem "pachatelů" takovejch zvěrstev je "s těma LEDkama je líp vidět" respektive "líp to svítí". Je jim úplně u zádele, že tou instalací pro starej verk neschválenýho moderního světelnýho zdroje do starý optický soustavy určený pro vláknovou žárovku oslňujou ostatní. A hlavně je to u zádele točvolantům "šofér kamyjónu - TU-TÚT!!" - proč? No protože oni seděj vysoko, takže jim posvítit do xichtu, na to už je potřeba mít "výzbroj" v podobě dodatečně instalovanejch světel, obdobná situace je u vysoko posazenejch kastlí všech moderních "esúvé" a další skupiny "napřesdržkovejch" neboli řidičů bílejch dodávek. U "rádobyteréňáků" i dodávek navíc soudruzi dýzajnéři naprojektovávaj světla mnohem vejš, než u obyčejnejch osobáků - jasně, je to estetickej požadavek, aby ten čumák vypadal aspoň trochu tvarově vyváženej, jenomže to zároveň znamená co? No že ty světla jsou posazený do úrovně xichtu řidiče osobáku nebo minimálně mnohem blíž k ní, takže pak stačí ne bláta trošku, jak u chudáka stonožky Voskovce a Wericha, ale jen blbě seřízený světla takový dodávky/SUV s namontovanou LEDkou a řidič osobáku prokusuje rohožku, protože nic kromě modrobílýho pekla nevidí...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
mi-ro

#34 Příspěvek od mi-ro »

Po výměně jsem seřídil světlomety, ani nebylo přiliš třeba a můžu potvrdit slova výrobce, aktivní osvětlená plocha má vyšší intenzitu, jinou barvu světla a hlavně díky měnšímu bodovému zdroji světla je neosvětlená plocha ostře ohraněná a opravdu tmavá. Tudíž opravdu neoslňuje. Ale máš pravdu, kdo se bude zdržovat seřízením.
..to bude jen ňákej odpůrek
EKKAR

#35 Příspěvek od EKKAR »

Tam stačí i malá nepřesnost v nasazení tý "LEDkovky" do reflektoru, speciálně starý "vykloktaný" paraboly jsou tím dost typický - a pak to celý za jízdy hrká, poskakuje a klepe se to jak drahej pes a svítí to samozřejmě hlavně tam kam nemá. Případně se kvůli korozi a vibracím uvolní a nežádoucím směrem "uhne" celej světlomet. I to je taky jeden z důvodů, proč jsou LEDkový zdroje úplně stejně jako dneska už překonaný vysokotlaký xenonový výbojky "HID" homologovaný jen pro pár relativně nepříliš starejch modelů. O to horší pro protijedoucí řidiče pak je nacpání HIDky/LEDky do světlometu, kterej už s halogenkou je spíš boží trest - typicky "hásedmičkovej" světlomet jedničkový fábule ... Sbíral bych za to techničáky, sázel mastný pokuty a přiděloval trestný body stejně jako za jízdu s jinak technicky kriticky nezpůsobilým vozidlem.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
DedVseved

#36 Příspěvek od DedVseved »

To je od tebe nějaká forma závisti, že máš nějakého starého křápa, do kterého ty homologované LED žárovky nejdou použít.
EKKAR

#37 Příspěvek od EKKAR »

Zamysli se nad tím, co žvaníš, ano?

Otázka nezní "proč si ty LEDky nenainstaluju a nevypaluju s nima cizí sítnice já sám?" - protože když si je budu chtít koupit a zastrčit do Drobka, nic a nikdo mi v tom nezabrání bez ohledu na to, jestli páreček stojí tisícovku nebo tři.

Otázka zní: "proč si takový světelný zdroje instalujou lidi, který objektivně nemají techniku schopnou zabránit negativním vlivům jejich funkce na ostatní účastníky provozu?"

Přitom já sám osobně jsem si na 100% jistej, že mám techniku s technickýma parametrama stejnýma nebo minimálně obdobnýma , jako mají oficiálně v těch seznamech uváděný typy a stejně tak jsem si jistej, že tyhle parametry už z principu nemůžou splňovat součásti vozidel, poplatný konstrukčním principům o 20 let starším a navíc v takovým technickým stavu, že už nesplňujou ani svoje technický parametry "těsně po vyrobení" - přesto si je majitelé nainstalujou a NIKDO JE NEPOSTIHUJE ZA TO, ŽE TÍM FYZICKY PORUŠUJOU PRÁVNÍ USTANOVENÍ A REÁLNĚ OHROŽUJOU BEZPEČNOST OSTATNÍCH ÚČASTNÍKŮ PROVOZU.
DedVseved

#38 Příspěvek od DedVseved »

Tady je to o použití homologovaných LED žárovkách a jejich použití ve schválených vozidlech a světlometech. Ne o tvých zvratcích a bajkách, které nejsi schopen ani dokázat.
EKKAR

#39 Příspěvek od EKKAR »

Ano - VE SCHVÁLENEJCH vozidlech. Tak mi ale ozřejmi, proč je jich tolik doslova zneužívanejch tam, kam schválený nejsou? Proč třeba nejsou výrobcem udělaný tak, aby jinde než v těch schválenejch prostě nefungovaly? To už vysvětlit nedokážeš, budeš místo toho jen blbě žvanit o tom, jak někdo někomu údajně závidí modernější káru....
DedVseved

#40 Příspěvek od DedVseved »

Na rozdíl od tebe mám ve schválených světlometech homologované LED žárovky, ke kterým mám samolepku i fakturu, takže vím, o čem píšu a nevymýšlím si tu bláboly.
EKKAR

#41 Příspěvek od EKKAR »

Jo. Takže když jsem teď cestou do práce během 4km potkal zas minimálně 4-6 aut bez rozdílu vah, který evidentně měly nacpaný LEDky na místě H4 nebo H7 a světla schválený pro použití LED to nebyly ani náhodou, tak si vymejšlím. Fakt, komouš hadr. Ty lžeš ještě hůř, ty lžeš jako ekofašoun z brusele.
DedVseved

#42 Příspěvek od DedVseved »

Tak si na své paranoidní představy založ jiné vlákno, protože než ses tady objevil, tak se zde diskutovalo o homologovaných LED žárovkách a schválených vozidlech a světlometech.
A pokud chceš nálepkovat, tak se konečně vzpamatuj a přestaň za každou cenu v každém vlákně exhibovat se svou vypatlanštinou (viz. kamyjóni), protože ze sebe akorát děláš postpubertálního idiota.

Chápu tvé nejnižší závistivé pudy, protože někdo má LEDky a ty je mít nemůžeš, ale nikdo nebude zbytečně riskovat mastnou pokutu, ztrátu bodů potažmo řidičáku + zaměstnání a mimořádnou STK. A není to jen o policejních kontrolách, ale být účastníkem nehody s možným oslněním, by se vůbec nevyplatilo. To by nebyly desetitisíce za pokuty + STK, ale milióny za škody a následky.
EKKAR

#43 Příspěvek od EKKAR »

Zcela zřejmě každej žijeme v jiný realitě. Která je pravděpodobnější, nechávám na posouzení ostatním, s tebou zjevně vůbec nemá cenu polemizovat - jseš stejně zabedněnej, jakou ekofašouni z brusele = "My víme nejlíp, co vy potřebujete ke spokojenosti ..."
rnbw

#44 Příspěvek od rnbw »

Nejakeho polodementa nezaujimaju ziadne homologacie (to slovo nevie ani vyslovit). Kupi cinske LED ziarovky za 50 centov na TEMU, narve do Fabie a hotovo.

Ked ho na STK vyhodia, tak tam po pre potreby STK vrati obycajne ziarovky. Podobne, ako to robi s kolesami.
p32

#45 Příspěvek od p32 »

Celeron píše:Dnes jsem zjišťoval u známýho na místní STK jestli to mám zkusit. Podle VIN C4 Picasso povolený LEDky nemá. A i kdyby, dvě homologovaný Oramky stojí asi jako 30 halogenových H7.
To mělo být řečeno jako první a zbytek keců mohl být o něčem jiném. :lol:
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“